Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kilenc hitelintézet keresetét tárgyalta a Fővárosi Törvényszék

Az ítélethozatalt valamennyi esetben szeptemberre halasztották.
A bankok közül az Erste Bank, az EvoBank, a Sopron Bank Burgenland, a Raiffeisen Bank és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank magyar állam ellen kezdeményezett perében tartottak tárgyalás. Ezeken kívül a Környe-Bokod Takarékszövetkezet, az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt., az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt. és a Raiffeisen Lízing Zrt. keresete is a Fővárosi Törvényszék elé került.

A hitelintézetek többsége a bírósági eljárás felfüggesztését és azt javasolta, hogy forduljanak Alkotmánybírósághoz (Ab), illetve az Európai Unió bíróságához, ezt azonban a bíróság elutasította.

A hitelintézetek által indított devizahiteles perekben a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó kúriai jogegységi döntéssel kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló törvény alapján arról kell döntenie a bíróságnak, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény számára egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő általános szerződési feltételek. (A törvény nem csak a devizahitelekre, de a forinthitelekre is vonatkozik.)

79 bank adott be keresetetÖsszesen 79 bank adott be keresetet, augusztus 22-én kezdte el tárgyalni a törvényszék a pereket, eddig első fokon a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet keresetét érdemi tárgyalás nélkül, formai okra, a kereshetőségi jog hiányára hivatkozva elutasította el hétfőn a bíróság, a Milton Hitelezési Zrt. pedig elvesztette a pert első fokon. A többi perben szeptemberre halasztották az ítélethirdetést.

Szerdán is tárgyalnakSzerdán az AXA Bank keresetével folytatódik a bankok által kezdeményezett devizahiteles perek tárgyalása. A törvényszéknek 30 napja van a keresetek elbírálására, a törvény szerint októberben már a fellebbezések esetén másodfokon a táblán folytatódó pereknek is le kell záródniuk a jogerős ítéletekkel.

Az OTP Bank kedden az MTI megkeresésére közölte, hogy a bíróság különböző formai okokból elutasította az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil Bank és az OTP Ingatlanlízing kereseteinek befogadását, a pénzintézetek ezeket módosított formában ismét be fogják nyújtani. A bank hangsúlyozta azt is, hogy álláspontja szerint az OTP csoport tagjai hitelezési tevékenységük során a mindenkori jogszabályoknak megfelelően jártak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Révész Máriusz kapja meg Rácz Róbert parlamenti mandátumát

Rácz Róbert összeférhetetlenség miatt mondott le július 24-én, mert a hajdú-bihari kormányhivatal… Tovább olvasom