Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kikerülhet a mély válságból a tejágazat

Idén akár 20-22 forint támogatást kaphatnak a termelők tejkilogrammonként, és ha az év során tovább emelkednek a tej felvásárlási árak, az ágazat kikerülhet a mély válságból - mondta Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára az MTI-nek.
A következő hetekben sorra jelennek meg azok a jogszabályok, melyek alapján előbb az év közepén, később az év végétől jelentős támogatáshoz juthatnak a hazai tejtermelők - mondta. Kifejtette: március első felében megjelenő rendelet alapján nyújtott támogatás alapja a 2009/2010. kvótaév alatt értékesített tej mennyisége. A támogatás mértéke 46,2 millió euró, amely nagyjából 6-7 forint támogatást jelent majd tejkilogrammonként (1 liter tej = 1,03 tejkvótakilogramm), árfolyamtól függően. Mivel a támogatás utófinanszírozott, a pénzt a termelők 2010 decemberétől kaphatják kézhez.

Egy másik, szintén márciusban megjelenő rendelet alapján tejkilogrammonként 50-60 fillér uniós támogatáshoz juthatnak a tehenészetek. Ennek alapja az a brüsszeli döntés, miszerint a közösségi költségvetésből a 27 tagországban összesen 300 millió eurót fordíthatnak a tejtermelők megsegítésére. Magyarországnak ebből az összegből 3.560.000 euró jut - részletezte Máhr András. Felhívta a figyelmet arra, hogy már tárcaközi körözésen van az a rendelettervezet, amelynek alapján az Európai Unió szabályai szerint, 2010. július 1-ig kell kifizetni a tejtermelőknek járó többlettámogatást. Mégpedig a 2008-2009. kvótaévekkel számított tej mennyisége alapján. Lesz olyan jóval nagyobb összeg is, melyet állatjóléti támogatások formájában lehet majd igényelni - hívta fel a figyelmet Máhr András.

Az EU tavaly döntött arról, hogy gazdaságélénkítő csomag részeként Magyarország 48,3 millió eurót használhat fel a közösség keretéből e célra. Ezekre azok a tehenészetek pályázhatnak, melyek elmaradott, vagy hátrányos helyzetű térségben működnek, illetve a telephely úgynevezett nitrát-érzékeny területen található. Az 50 tehénnél többet tartó gazdaságok automatikusan az utóbbi körbe sorolódnak.

Máhr András felhívta a figyelmet arra is: egy adott állapothoz képest kell vállalni az állatjóléti beavatkozásokat, fejlesztéseket, amelyek alapján átlagosan 6-7 forint tejkilogrammonkénti támogatás igényelhető. Az erről szóló rendelet áprilisban jelenhet meg, s 2011 első félévében fizetik a támogatást. Emellett ebben az évben továbbra is a korábban megszokott SAPS-rendszer szerint kaphatnak - nagyjából 8 forint tejkilogrammonkénti - támogatást a tejtermelők.

Azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akik még nem vették igénybe, egyszeri kifizetésként 15 ezer euró erejéig állami támogatás folyósítható, 2010 végéig, vállalkozásonként egy alkalommal.

Olvasóink írták

 • 4. buggyant 2010. március 02. 06:21
  „Nem fog kilábalni. Ez sem.”
 • 3. fióka 2010. március 01. 12:45
  „Én meg azt mondom akkor fog kilábalni ez az egész gazdaság ha eltünik ez a cionista diktatúra rezsim amely behálozta és tönkretette ennek az országnak a gazdaságát.”
 • 2. pancser 2010. február 28. 15:15
  „Én meg azt mondom nem kell egymást pocskondiázni. Minden munkát meg kell becsülni, de ez már sokaknak magas. A tej ágazatban dolgozni enyhén szólva macerás, 53 nm-en élni az sem könnyű, minden kert, kifutó nélkül illetve semmi nélkül és így várni a bizonytalan jövőt.”
 • 1. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. február 28. 14:31
  „Örömmel várom ide a mezőgazdasági termelői munkát pocskondiázó panelproli kommentelőket, akik azt hiszik annyira könnyű termelni.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székelykáposztával döntöttek Guinness-rekordot Szolnokon

Először rendeztek Télűző fesztivált szombaton Szolnokon, a kezdeményezéssel a Guinness Rekordok… Tovább olvasom