Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Két népszavazási kezdeményezést utasított el az NVB

Az egyikben a képviselőjelölti viták nyilvánosságáért gyűjtött volna aláírásokat, a másikban a paksi atomerőmű bővítéséről kérte volna ki az emberek véleményét Szepessy Zsolt.
Két népszavazási kezdeményezést utasított el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén; ezek voltak az utolsók, amelyekre még a korábbi választási jogszabályok vonatkoztak.

Mindkét népszavazási kezdeményezést Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke nyújtotta be, az egyikben azért akart aláírásokat gyűjteni, hogy a képviselőjelölti viták nyilvánosak legyenek. A másik kezdeményezésben pedig azt kérdezte volna a választópolgároktól, egyetértenek-e a paksi atomerőmű bővítésével.

Mindkét kezdeményezést formai okokra hivatkozva utasította el a NVB, mert Szepessy Zsolt a hitelesítésre benyújtott aláírásgyűjtő íveket - első támogatóként - már kitöltötte a saját adataival.

Az NVB-hez pénteken megérkezett Szigetvári Viktor, az Együtt- a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke közös népszavazási kezdeményezése; a testület azt egy későbbi ülésen veszi naprendre.

Az új jogszabályok szerint a népszavazási kezdeményezéseket - a szervezőkkel együtt - legalább húsz (de legfeljebb harminc) másik választópolgárnak kell támogatnia aláírásával. Ezt megelőzően azonban a Nemzeti Választási Irodának ellenőriznie kell, hogy az aláíróknak van-e választójoguk, valamint azt is, bejelentkeztek-e a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalánál az adatvédelmi nyilvántartásba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfajult a családi vita - elrabolták a kisbabáját

A 3 és fél hónapos kislányt két férfi vette el anyjától Kevermesen. Egyikük a gyermek megölésével… Tovább olvasom