Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Két aknavető gránát került elő egy békéscsabai tanya mellől

Két aknavető gránátot azonosítottak a rendőrség tűzszerészei egy békéscsabai tanya kerítése mellett szombaton. Az eszközöket megsemmisítés céljából délután elszállították - közölte az MTI-vel a rendőrség.

18.16.

A tűzszerészek vizsgálatainak részletes szakvéleményét később kapja meg a rendőrség, ám Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az elsődleges megállapítások alapján visszaélés robbanóanyaggal vagy robbantószerrel bűntett gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indítottak.

A két aknavető gránát megtalálásának közvetlen közelében, a kerítés túloldalán szombaton a Magyar Nemzeti Gárda tartott volna "sportnapot", ám reggel a rendőrséget egy ismeretlen telefonáló arról értesítette, hogy a tanyán robbanóanyag lehet. A hatóság ezért kiürítette helyszínt, és megvárta, míg Budapestről megérkeznek a tűzszerészek.

Az intézkedés során az egyik gárdista nem tett eleget a rendőrség távozásról szóló felszólításának, ezért őt előállították. Az ittas békéscsabai férfit utóbb elengedték, ám ellene szabálysértési eljárást indítottak.

A történtekről először a Magyar Nemzeti Gárda békéscsabai rendezvényének szervezője, László Attila számolt az MTI-nek. Ő azt is elmondta, hogy a bejelentés után a helyszínre kiérkező járőrök az ingatanon kívül, a kerítés mellett, egy táskában találták meg a gránátokat. A délelőtt folyamán a gárdisták közül mintegy 80-an spontán demonstrációt szerveztek a megyei főkapitányság épülete elé, mert szerintük a rendőrség a bombariadóra hivatkozva megzavarta, s végül meg is hiúsította a tervezett rendezvényüket.

A délután egy óráig megtartott demonstráción megjelent Samu Tamás Gergő és Schneider Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom két országgyűlési képviselője is. Előbbi képviselő tárgyalt a rendőri vezetőkkel, majd átvette a tüntetés vezetését. Az MTI-nek nyilatkozva, majd pedig a tiltakozóknak is elmondta: ha valóban robbanószerről van szó, akkor "feltételezése szerint" azt nem ők, hanem az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai helyezhették el a helyszínen.

A politikus utóbb telefonon azt közölte a nemzeti hírügynökséggel, hogy még az az eshetőség is felmerülhet, hogy valakik a rendezvényen akarták felrobbantani a gránátokat, támadást intézve ezzel a gárdisták ellen. A rendőrségi vizsgálattal kapcsolatban az MTI azt a hivatalos tájékoztatást kapta, hogy az kiterjed a bejelentésre, az azt követően megállapított minden tényre, adatra és a felmerülő valamennyi kérdés tisztázására is. A tanya körüli zárlatot a tűzszerészek távozását és az aknavető gránátok elszállítását követően a rendőrség feloldotta, így a gárdisták visszamehettek a tanyán hagyott személyes tárgyaikért.

A Jobbik helyszínen tartózkodó képviselője szerint ha valóban gránátokat találtak a gárdisták sportnapjának tervezett helyszínen, akkor azokat az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai helyezhették el ott.

Demonstrálnak

A mintegy 80, többségében terepszínű gyakorlóruhát viselő tüntető azért tiltakozik, mert a rendőrség reggel bombariadóra hivatkozva megzavarta tervezett sportnapjukat, s egyik társukat, aki a rendőrség távozásra való felszólításának nem tett eleget, előállították.

A demonstrálók között megjelent Samu Tamás Gergő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom megyei országgyűlési képviselője, aki tárgyalt a rendőri vezetőkkel, majd átvette a tüntetés irányítását. A képviselő az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának elmondta, hogy a rendőrök arról tájékoztatták: a rendezvény helyszínének közelében robbanószernek, "gránátnak látszó tárgyakat" találtak, és várják a tűzszerészeket, hogy megállapítsák, pontosan milyen eszközökről van szó.

A képviselő az MTI-vel, majd a demonstrálókkal is azt közölte, hogy ha valóban robbanószerről van szó, akkor "feltételezése szerint" azt nem ők, hanem az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai helyezhették el a helyszínen. Az immár hivatalossá minősült demonstráció Samu Tamás Gergő a rendőrséggel történt egyeztetése alapján 13 óráig tartott.

Előzmény:

A fővárosból tűzszerészek indultak a helyszínre, hogy megvizsgálják a helyszínen talált eszközöket. László Attila elmondta: a Békés megyei szervezet sportnapot kívánt rendezni Békéscsaba közelében, egy magántulajdonban álló tanyán, ám programjukat "megzavarta" a rendőrség azzal, hogy bombát keresnek.

A kiérkező járőrök átkutatták a helyszínt, és az ingatanon kívül, a kerítés mellett, egy táskában két darab kézigránátot találtak. Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy szombaton reggel hét óra előtt kaptak egy telefonos bejelentést egy ismeretlen férfitól, hogy a kérdéses tanyán robbanóanyag lehet.

A kiérkező járőrök azt tapasztalták, hogy a tanyán egy rendezvény van készülőben, ezért megkeresték a szervezőt, és közölték vele, hogy a bejelentés miatt szükség van a terület átvizsgálására. A szervező együttműködött a rendőrökkel, akik felszólították az ott lévőket, hogy hagyják el a területet. A környék átvizsgálása során a rendőrök találtak olyan tárgyakat, amelyek átvizsgálásához tűzszerészekre van szükség, ezért a fővárosból már elindultak a rendőrség szakemberei a helyszínre. Az intézkedés során előállítottak egy erősen ittas férfit, aki nem tett eleget a rendőrség felszólításának.

A tanya és környék átvizsgálása, illetve a rendezvényre érkezők ellenőrzése jelenleg is tart. Az MTI értesülései szerint még a délelőtt folyamán spontán demonstrációt tartanak a szervezők a megyei főkapitányság épülete előtt.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. kőmarad 2010. július 26. 17:12
  „miért nem mész haza ha így gyűlölöd a magyart. kevés a vized?”
 • 50. meir 2010. július 26. 15:55
  „49-es!!
  <moderálva>
  jobb ha tolem tudod!Izrael-ben le se szarjak azt hogy mi hogyan zajlik Magyarorszagon,.....addig amig AZ Nem erinti az ott elo zsidosagot!!!
  ENNYIT ERROL !!!”
 • 49. kőmarad 2010. július 26. 13:35
  „elgondolkodtató ki is a rasszista

  Izraelben azt sem bánnák, ha Magyarországra atombombát dobnának
  Az izraeli üzleti szaklapok általában tényszerűen számolnak be Magyarország pénzügyi válságáról, a tudósításokat kísérő olvasói kommentárok írói azonban folytatják az elmúlt években már megismert magyargyűlölő, népünket gúnyolódó stílust. A Bizportal nevű üzleti lap csak a zsidók érzékenységét sértő olvasói kommentárokat helyteleníti.
  Az izraeli héber nyelvű sajtóban leginkább a pénzügyi, gazdasági lapok foglalkoznak Magyarország mostani pénzügyi válságával. Az izraeli újságok cikkírói elsősorban nagy a nyugat-európai és amerikai pénzügyi lapok írásaira, tudósításaira támaszkodva számolnak be a Magyarországot sújtó mostani válságról. A Calcalist című héber nyelvű üzleti újság úgy tudósított hazánk pénzügyi válságáról, hogy a nemzeti lobogónk alá a ?Magyarország válságban? héber föliratot biggyesztette.
  Izraelben tehát nem annyira a világhálón is elérhető politikai lapok foglalkoznak a magyarországi válsággal, hanem inkább azoknak mellékleteiként megjelenő gazdasági, pénzügyi kiadványok. A pénzügyi elemzők cikkei általában objektívek, visszafogott hangvételűek és igyekeznek hitelesen tudósítani a valós helyzetről. Az olvasói kommentárok viszont, akárcsak a múltban, ezúttal is mélységes magyargyűlöletről tanúskodnak. Nemrégiben értesültünk arról, hogy egy Mose Gánán nevű izraeli irodalomtörténész minden magyar elégetését, s azon belül e sorok írójának pusztulását kívánta a világhálós naplójában.
  A már említett Calcalist, valamint a Bizportal nevű izraeli pénzügyi, üzleti szaklapoknak a magyarországi válsággal foglalkozó olvasói kommentárjai közül az egyik beíró annyira aljas és gyűlölködő volt, hogy kulturált hangnemben válaszoltunk rá, megpróbáltuk elgondolkoztatni, s ha az ő esetükben ez egyáltalán lehetséges, megszégyeníteni a magyargyűlölőt. Próbálkozásunk azonban nem járt sikerrel, mert a Bizportal a mi véleményünket már nem volt hajlandó megjelentetni.
  De nézzünk egy-két magyargyűlölő olvasói kommentárt a Bizportalról: (ITT)
  - Oj, oj, oj, Magyarországot leminősítették. Oj, oj, oj. Nem ehetünk többet gulyáslevest!! Oda se neki, nyomjatok gázt az anyátokba!! (Gulyásleves)
  - Magyarország silány ország, népe antiszemita és lusta. Ezért aztán csak vesszenek! (Hájjim)
  - Csak minősítsék le őket! Kit érdekel?? Miért, ki (sic!) az a Magyarország? Még ha atombombát dobnának rá, akkor sem hiányozna senkinek. (Kereskedő)
  - A Bizportal szerkesztőségi üzenőfalán olvasható a következő szöveg: ?A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy mérlegelés után ne közölje le a másokat sértő, nem a témát érintő olvasói kommentárokat?.
  Úgy látszik, a fenti olvasói megjegyzések nem sértik mások érzékenységét (ha egyáltalán a magyar gojt embernek tekintik Izraelben), ezért az egyik zsidó beíró héber nyelvi műveletlenségére alapozva mi is írtunk egy kommentet: ?Az 1. számú kommentálónak: Először is tanuljon meg héberül, mert nem elég zsidó rasszistának lenni, ehhez a népe nyelvét is ismernie kellene.?”
 • 48. vonLichthofen 2010. július 25. 18:55
  „..meir,
  alte chavér,
  örömmel látom, hogy még mindig a régi vagy és stilusod sem változott - magyarul mondva - hű maradsz a hagyományos levantei tanitásokhoz. U.i. ha nem találsz tényeket és érveket a tényekkel és érvekkel szemben akkor mocskolódásba kezdesz, de ennél többet senki sem várt tőled.
  Csak a vicc kedvéért egyszer próbálj meg tényekkel érvelni - hidd el nem nehéz és még nem is vagy annyira öreg hogy ne tanulhasd meg, bár az elmúlt sok sok évtized hazugságon alapuló beidegződéseit nem kínnyű levetkezni.
  Ugyanakkor mi közöd lehet/van/ ahhoz, hogy egy hazafias, magyarérzelmű, az ország /itt Magyarországra gondolok/ megtartásáért és felemelkedéséért alakult szervezet hol, mikor és miért tart családi összejövetelt.

  Nem sértődöm meg a pudvás és ritkán mosott valagadra való utalástól, ezt az eluralkodó szenilitásnak tudom be.”
 • 47. kőmarad 2010. július 25. 16:03
  „ez így igaz. nagyon tetszik. ha árpádsávos karkötő vagy zászlót használ a magyar már rasszistázzák, de zsidócsillagot tűznek magukra mint martonyi

  ez az igazság
  Csak az egyszerű logika okán kérdezem - mi oka és haszna lenne a Nemzeti Gárdának abból, ha a saját rendezvényén / ahol a saját gyermekeik is résztvevők/ gránátokat helyezne el?
  Nem köszön e vissza nekünk ez a trükk a WMD/Iraq/, az Ikertornyok és a Földközi Tengeren békésen vitorlázó segélyt szállító hajók esete óta/hogy csak néhányat említsek/?
  A Gárdának, a Jobbiknak, az igaz, magyarérzelmű és a magyarság jövőjéért aggódó embereknek SOKKAL ravaszabbnak kellene lennie, mintsem bedőlni az ilyen ősi héber trükköknek.
  A Magyar Nemzeti Gárda biztonsági emberei kellett volna, hogy ellenőrizzék a tertületet már napokkal előtte, hogy kiszüjék az ilyen nyilvánvaló provokációt és aljas húzásokat.
  A soraikba besompolygott lúdtalpas spionokat is ki kellene szűrni iziben....

  T. Miniszterelnök Úr, az a szó hogy magyar még büntetés nélkül kimondható?”
 • 46. kőmarad 2010. július 25. 15:59
  „ez a gárdaüldözés oka, de csúnya módszer.

  Vona arról, hogyan értékeli az új országgyűlés eddigi eltelt időszakát, a következőket mondta: "Úgy érzem, hogy az eddig mögöttünk hagyott 56 nap, két hónap, az sajnos többségében nem az ország sorsát érintő törvényjavaslatokról, törvényekről szólt, hanem a Fidesz számára fontos, hatalmi bázisa szélesítése szempontjából fontos törvényekről, törvényjavaslatokról. A szándék egyértelmű volt a kormánytöbbség részéről: szeretné arra az időre, amikor majd kiderül, hogy a király meztelen, szeretné a hatalmát bebiztosítani, sőt túlbiztosítani, hogy érinthetetlenné váljon, addigra már."”
 • 45. kőmarad 2010. július 25. 15:50
  „az előző kormány mániája is az volt hogy a gárda meg a jobbik robbantgat. azt a látszatot akarták kelteni és azt a mesét beadni mintha terroristák lennének. de rossz volt a színészet mert már senki nem veszi be. a gárda segít árvíznél, bárhol ahol tud. meir félék támadják a gojt.pedig ők az igazi terroristák, gáza és segélyflotta lemészárlása.”
 • 44. Julianusz 2010. július 25. 14:29
  „Na ez egy "értelmes, kultúrált" hozzászólás a CIKKHEZ!!!!!!!”
 • 43. Julianusz 2010. július 25. 13:07
  „Nekem az a véleményem, hogy aki elhelyezte ott a szerkezetet, elsősorban téolyult agresszív gyilkos volt, akit nem érdekelt, hogy hány embert gyereket öl majd meg, csak a saját elvetemült agyréme. Lehetett akár gárdaellenes is, gondolván, most kinyírok néhányat közülük, de lehetett egy buta szimpatizáns is, aki arra akarta terelni a gyanút, hogy lám már megint támadnak bennünket, a kormány így akar feloszlásra kényszeríteni minket. De a tettének súlyát, az ártatlan gyerek, v emberéleteket már nem tudta ésszel felfogni. Nagyon veszélyes, durva eszközt használt.”
 • 42. kőmarad 2010. július 25. 12:31
  „igaz. és valószinű gyerekek is vannak egy jobbikrendezvényen mert az békés. akik odacsempészték a bombát hogy a jobbikot lejárassák mindenre elvetemültek. de ugyan hogy lehetne kideríteni mikor most is korrupt a rendőri vezetés akárcsak eddig.ráadásul az nbh élén is nem nemzeti hanem szinte nemzetellenes emberek álltak. nem véletlen hogy tiltakoztak hogy a jobbik onnan kimaradjon.”
 • 41. Julianusz 2010. július 25. 10:02
  „A képviselő az MTI-vel, majd a demonstrálókkal is azt közölte, hogy ha valóban robbanószerről van szó, akkor "feltételezése szerint" azt nem ők, hanem az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai helyezhették el a helyszínen"
  Szerintem a gárdával szimpatizálók, éa a gárdával nem szimpatizálók, a támogatók és ellenzők között ugyanolyan arányban vannak elvakult, buta, durva, agresszív emberek, akik itt a hozzászólásaikban is leírják e sorokat, " KI KELL NYÍRNI? LE KELL FEJEZNI? KI KELL IRTANI? STB" így nem kéne mindjárt provokációt gyártani, szítani, gyanusítani!!!! ki kell deríteni!!!! Egyébként meg, ha nem zárták volna le a területet, és robban az eszköz, ártatlan életeket, ne adj Isten gyermekéleteket követelve, az sokkal nagyobb baj , mint a meghiúsult banzáj!!!! Állítólag a jobbik, a gárda keresztény értékrendet vall. Akkor a legfőbb érdek az ember, az élet, nem a pártállás!!!!”
 • 40. kőmarad 2010. július 24. 20:33
  „a gárda csak jót tett véradás, árvíznél segítség a legnagyobb létszámmal. viszont az mszp fidesz lopott már bőven. tehát mi is a gárda bűne mert még nem hallottam. vagy nincs is.”
 • 39. kőmarad 2010. július 24. 20:28
  „vlack, olyas emberek tették talán a bombát a rendezvényre akik a gárdát felpofoznák. csak nem fel is robbantanák?”
 • 38. duhos2 2010. július 24. 20:24
  „..

  Továbbra is várom az érveidet.”
 • 37. kőmarad 2010. július 24. 20:24
  „a jobbiknak ez van a programjában. akkor nem tetszett nektek. mivan csak nem 20 millió oroszt akar a viktor?”
 • 36. VJack 2010. július 24. 20:24
  „Nahááát, idézlek <moderálva..>:
  "- Hogy mi a gond velük? Az, hogy vannak...
  - Szerencsére, más nem sokáig rontjátok a levegőt. Szépen "hazapofoznak" benneteket aztán annyi...
  - Nagyon remélem, hogy mihamarabb, lehúzzák ezt a tetü társaságot oda, ahova való..."

  Az első felvetésedre, "hogy vannak", leginkább az lehet megoldás, hogy ne legyenek. Annak elérésére persze sok módszer létezik. De mindenképpen likvidálás közeli megoldásnak tűnik. Nem idéztem pontosan a szavaidat, csak az attitűdötöket akartam szemléltetni. Bár azt te is megteszed.

  Nem hangoztattam mocskot. Te igen. És a fenti idézeteid neked merítik ki a bunkót, nem az én hozzászólásaim. Általában nem szoktam a neten bunkó lenni. Élőbe - az olyanokkal, mint te - lehetséges.”
 • 35. Nahááát 2010. július 24. 20:20
  „kőmarad! Lopás? Talán tegyél feljelentést.

  "Szétröhögöm" magam, akkora marhaság...”
 • 34. Nahááát 2010. július 24. 20:09
  „VJack! Neked meg mi bajod? Csak sima értelmezési és felfogási problémáid vannak, vagy súlyosabb a helyzet?

  Hol írtam ezeket a szavakat: "leginkább kibeleztetné, felköttetné, ivartalanítaná"?

  Látod, ez az egyik legnagyobb gond veletek. A tényeket elferdítve, hazudoztok, rágalmaztok össze-vissza.

  Egyébként pedig a fenti szavakat, pontosan ti alkalmazzátok előszeretettel.

  Tehát megkérlek, a jövőben ne akard nekem tulajdonítani, az általatok hangoztatott mocskot.

  Ok, <moderálva>?!”
 • 33. kőmarad 2010. július 24. 19:54
  „Magánterületen összegyűlt hazafiakra rontottak rá a Pintér-pribékek - bevitt társukért tüntettek a gárdisták

  Az új kormánynak is csak
  a nyulakra van szükségeSintér Sándor és pribékjei nem nyugszanak, illetve igazán jó Gyurcsány-tanítványoknak bizonyulnak. Miközben naponta rabolnak ki magyarokat, ölnek meg fiatalokat és időseket, civileket és rendőröket egyaránt a cigányok, az ávósok a hazafiakat zaklatják, továbbra is a Gárda szúrja a hatalom szemét. Ez a nemzeti együttműködés rendszere.
  19.00: Információink szerint az előállított gárdistát elengedték az ávósok, a budapesti tűzszerészek helyszíni vizsgálatainak az eredményére várnak a rendőrök.
  14.00: Az előállított gárdista gépkocsijában a rendőrök egy üres, megtisztított lőszerhüvelyt is találtak. A rendőrök a férfit visszavitték a tanyára. Egy óra után a gárdisták a tüntetés meghosszabbítását fontolgatták, mondván: addig nem hagynak fel a tiltakozással, ameddig társukat nem engedik szabadon.
  Negyed kettő körül azonban elvonultak: Samu Tamás Gergő szerint ígéretet kaptak az egyik rendőrségi vezetőtől, hogy elengedik társukat, miután elkészül a jegyzőkönyv. (Nol)
  12.55: Mintegy száz gárdista demonstrál a békéscsabai rendőrség épülete előtt, velük van két jobbikos országgyűlési képviselő is. A Nemzeti Magyar Gárda tagjai szerint a rendezvényük közelében talált szárnyas aknát provokatív céllal helyezték el - számol be a Békes-megyei hírportál, alább a cikkük:
  Rendőrök szállták meg az egyik békéscsabai tanyát ma reggel, ugyanis ott bombariadót gyanítottak. A helyszínen lévő gárdisták szerint rendezvényüket kívánták ilyenformán megzavarni.
  Lapunkat az egyik résztvevő tájékoztatta a rendőrségi akcióról. Szemtanúnk elmondta: az Új Magyar Gárda országos sportnapra készült a magánterületen lévő tanyán, amikor rendőrök szállták meg a területet és bombariadóra hivatkozva kiürítették a tanya udvarát, s volt, akit bilincsbe verve vittek el.
  Szombati Andrea, a megyei főkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatott, hogy: a Békéscsabai Rendőrkapitányság ügyeletét ma reggel 3 perccel háromnegyed 7 előtt telefonon felhívta egy ismeretlen férfi. Közölte, hogy egy nagyréti, a Bandika fánál lévő tanyán robbanóanyag lehet.
  A bejelentést követően járőrök érkeztek a helyszínre, akik látták, hogy egy rendezvény készül. Megkeresték a szervezőt, és közölték vele, hogy a bejelentés miatt szükség van a terület átvizsgálására. A szervező együttműködött, az egyenruhások felszólították az ott lévőket, hogy hagyják el a területet. Egy erősen ittas férfi nem tett eleget a felszólításnak, őt előállították.
  Jelenleg mintegy száz gárdista demonstrál a megyei főkapitányság épülete előtt. Úgy tudjuk, a rendőrök robbanóanyag-gyanús eszközöket találtak, ami egyes információk szerint két akna. A rendőrség tájékoztatása szerint a tűzszerészek Budapestről elindultak Békéscsabára.
  A helyszínen van Schneider Tamás és Samu Tamás Gergő országgyűlési képviselő, valamint Kocziha Tünde, a Jobbik városi elnöke. A demonstrációt addig nem fejezik be, amíg ki nem engedik azt a férfit, akit a bomba elhelyezésével gyanúsítanak. A tűzszerészek várhatóan délután négy órára derítik ki, hogy valóban robbanóanyagról, vagy csak másolatról van szó.
  A jelenlévők szerint egyértelműen provokációs céllal helyezték el ismeretlenek a szárnyasaknákat a rendezvény közvetlen közelében. (Beol)
  12.20: Békéscsabán, a Rendőrkapitányság előtt már tüntetők gyülekeznek. A helyszínre tart Sneider Tamás országgyűlési képviselő is.”
 • 32. VJack 2010. július 24. 19:53
  „Amúgy érdekes, hogy épp Pancser és Nahááát a két toleráns, mértékadó, békés és visszafogott demokrata az, aki leginkább kibeleztetné, felköttetné, ivartalanítaná, felpofoztatná az ellen-oldalt. Egy pillanatra sandítsatok már a tükörbe....”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonosították a Tiszába fulladt férfi holttestét

Azonosították azt a a fiatalembert, akinek holttestére még július 21-én, Tiszaeszlárnál találtak rá… Tovább olvasom