Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Kedvenceink külföldön

A most bevezetett állatútlevél megnehezítette, de meg is könnyítette állataink utaztatását.

Amióta Magyarország belépett az Európai Unióba, bevezették az állatútlevél használatát, amely részben megnehezítette, bizonyos téren azonban meg is könnyítette kedvenceink utaztatását. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy mi a teendő, ha kedvencünkkel akár az unió területén belülre, akár azon kívülre utazunk.

Azonosítóval kell rendelkezni

Ha valaki a kiskutyájának, macskájának, vadászgörényének állatútlevelet szeretne kiállíttatni, először is egy adatlapot kell kitöltenie, amely akár az internetről is letölthető, de az állatorvosoktól is beszerezhető. Ezt követően el kell fáradni kedvencünkkel az állatorvoshoz, aki az útlevelet az oltási könyv, illetve a törzskönyv (ha van) alapján kiállítja. Ezeket az iratokat tehát feltétlenül vigyük magunkkal. Az okmány kiállításának további feltétele, hogy az állat azonosítható legyen. Vagyis tetoválással vagy mikrochippel kell hogy rendelkezzen.
Amennyiben az állatnak nincs tetoválása, akkor az elektronikus jelölést célszerűbb alkalmazni, mert az EU többi tagországában is ez az elfogadott. Ha kedvencünk már azonosítható, semmi akadálya nincs annak, hogy útlevelet kapjon.

Ne halasszuk az utolsó pillanatra!

Gyakori kérdés, hogy mikor jár le az állatútlevél. Ezzel kapcsolatosan azt kell tudni, hogy ez az okmány egyben az állat oltási könyveként is funkcionál, így nyilvánvalóan, ha az állat kötelező védőoltása, valamint féregtelenítése nincs bejegyezve, akkor nem lehet vele utazni. Egyébként az útlevél az állat egész életére érvényes, csak akkor kell cserélni, ha betelik. Az okmány formáját tekintve az egész unióban egységes. Mint korábban említettük, az állat oltásai az útlevélbe is bejegyzésre kerülnek, ezért azt és a hazánkban használatos hagyományos oltási könyvet mindig vigyük magunkkal, ha állatorvoshoz készülünk.
Nagyon fontos jó tanács: soha ne halasszuk az okmány beszerzését az utolsó pillanatra! Miután a szükséges úti okmányt beszereztük, akár el is indulhatnánk úti célunk felé, amennyiben az abba bejegyzett oltások érvényesek.

Unión belül is változhatnak a feltételek

A helyzet azonban nem mindig ilyen egyszerű. Még az unión belül is vannak olyan tagországok – mint például az Egyesült Királyság vagy Írország –, ahova kutyát, macskát vagy vadászgörényt csak egyéb, speciális feltételek megléte esetén lehet bevinni. Éppen ezért külföldi utazás előtt feltétlenül ajánlatos megérdeklődni az állat kivitelének feltételeit, hogy ne érjen minket váratlan bosszúság már az utazás legelején.

Gyakori turistacélpontok

Az alábbiakban a magyarok által leggyakrabban látogatott célpontokat tekintjük át.
Ausztriába, Németországba, Olaszországba, Csehországba, Szlovákiába és a balti államokba utazáskor az útlevél kötelező. Románia, valamint Ukrajna hatósági igazolást kér, amelyet az utazás előtt 6 nappal kell kiállítani, de az útlevelet is elfogadják. Horvátország esetében az útlevél a legjobb megoldás, bár a hatósági igazolást is kérhetik, annak ellenére, hogy nem EU-tagországról van szó. Ez azért van így, mert az Európai Unió Bizottsága – az idegenforgalom könnyítése érdekében – felvette Horvátországot azon országok közé, ahonnan kedvencünkkel hazaérkezve semmilyen laborvizsgálati eredményt nem kell csatolni az állat egészségi állapotára vonatkozóan. Ugyanis az Európai Unióban van egy olyan rendelet, amely kimondja: ha harmadik országba kutyát, macskát vagy vadászgörényt viszünk, akkor azt visszahozni csak akkor lehet, ha rendelkezünk laborvizsgálati eredménnyel arról, hogy az állat a veszettség elleni oltások tekintetében megfelelő ellenanyagszinttel rendelkezik. Az EU megadja azon laborok listáját, ahol ezt a vizsgálatot el lehet végeztetni. Amennyiben ezt a vizsgálatot valaki egyszer megcsináltatja és ezt követően évente veszettség elleni védőoltásban részesül az állat, akkor ezt a laborvizsgálatot már nem kell többet elvégeztetni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Celldömölk

0 (0) MTE 1 (1)

Celldömölk, 600 néző. V.: Szilasi. Tovább olvasom