Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Karriertanácsok: Vezetni tudni kell

Hogy mitől válik valaki jó főnökké, az számos tényezőtől függ, de elengedhetetlen feltétel például a jó kommunikáció...

Hogy mitől válik valaki jó főnökké, az számos tényezőtől függ, de elengedhetetlen feltétel például a jó kommunikáció- és a problémamegoldó készség, képesség. E hasábokon is foglalkoztunk már e témával, de az olvasói levelekből az tűnik ki, még mindig vannak nyitott kérdések.

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó

A vezetési tanácsadók szerint - s én is osztom e véleményüket - az egyszerű főnök csak motivál, a jó vezető viszont inspirál is. A topmenedzsereknek szakmai tudásuk mellett az emberközpontú kommunikáció és a problémamegoldás lehetőségeit is ismerniük kell.


Alapvető tény, hogy csapat nélkül nincs cég, nincs termelés, produktum. A csapatot a főnöknek kell megszerveznie, rajta áll vagy bukik, hogy jó közösség, kreatív csapat jön-e létre. Ez a siker legfőbb kulcsa, bár tapasztalatom szerint épp ezt nem akarják felismerni a menedzserek. Szerintem, ha a cégvezetés szakít a kézi vezérlés hagyományával, a túlzott ellenőrzéssel,  és partnerként kezeli a munkatársait, nagyobb eséllyel fogja elérni a kitűzött a célokat. A dolgozók ugyanis lelkesebbek lesznek, úgy érzik, rajtuk is múlik a siker, s ez a motíváció nagy hajtóerő lehet.

Nagyobb cégeknél a felsővezetés alapvető feladata a cég hosszútávú stratégiájának meghatározása, a dolgozók felé a szükséges anyagi és erkölcsi támogatás biztosítása. A kommunkáció és a motiválás itt inkább a középvezetők dolga. Ezért egy jó felsővezető mindig gondol ennek a rétegnek a fejlesztésére, a vezetői készségeik javítását célzó tréningek megtartására.

A probléma egyébként nem is a motiválásban, hanem a kommunikációban van. Még ma is általános nézet, hogy a beosztottnak nem kell tudnia a céget érintő döntésekről. Márpedig ez bizonytalanságokat okoz, a munkavállaló kizárva érzi magát, mintegy mellékes szerepelőnek. S kinek jó ez?
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskolakezdés rég nem presztízskérdés

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom