Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Kárpótolnák a bérkiesés miatt a dolgozókat

Keresik a megoldást, hogy mit adhatnának a 13. havi fizetés és a bérbefagyasztás pótlására a közszolgálatban - idézte Csizmár Gábor munkaügyi államtitkárt a Kossuth Rádió.
Az államtitkár azután nyilatkozott, hogy befejeződött a konzultáció a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

Nem kizárt, hogy a szakszervezetek tudomásul veszik a 13. havi illetmény felfüggesztését és a közszolgálati bérek befagyasztását, ha a kormány valamivel kárpótolja a dolgozókat. Ez derült ki a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnökének a szavaiból. Varga László legalábbis nem utasítja el azt, hogy a kormány módosítsa a szakszervezetekkel tavaly kötött megállapodást, bár az érdekvédő most is kijelentette, hogy a 13. havi bér jár a közszolgálati dolgozóknak.

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Csizmár Gábor bejelentette: a felek megállapodtak abban, hogy keresik a megoldást: hogy miként tudnák ellensúlyozni a megszorításokat. Arra a kérdésre, hogy milyen kompenzálást, kárpótlást tudnának elképzelni, az államtitkár és a szakszervezeti vezető is úgy válaszolt: korai még erről beszélni, hiszen az összes szakszervezetnek meg kell ismernie a kormány ajánlatát és az ország jelenlegi helyzetét bemutató számokat. A kormány ezért elküldi az érdekképviseleteknek a legújabb költségvetési adatokat. A tárgyalás már holnap az Érdekegyeztető Tanács ülésén folytatódik.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. 1olvasó 2008. november 04. 14:54
  „Igen, én is azt gondolom, hogy legalább most ne uszítson a Fidesz, próbáljon meg együttműködni, többek között azért is, mert ez a helyzet sokban neki is köszönhető és bizony ezt ő is nagyon jól tudja. Amúgy meg sajnálom a nyugdíjasokat, de más is él sajnos annyi pénzből akinek ráadásul még gyereke is van. Én sem kaptam soha 13. havi fizetést és nem nagyon emelték a fizetemet sem. Gondolom nem vagyok ezzel egyedül. De be kell látni, hogy csak ezekkel a megszorításokkal lehet valahogy talapra állni, kilábalni ebből a helyzetből, amit nem csak magunknak köszönhetünk.”
 • 26. Mákosi Rátyás 2008. október 31. 13:55
  „Ebben az országban sajnos ez megy. Ha van egy kormányzati döntés, még be sem vezetik már az ellenzék által felhecceltek csak a kibúvókat keresik és lázítanak! Még ebben a helyzetben is, amikor össze kellene fogni. Nem lehetne legalább ilyenkor önmérsékletet tanusítani? Jelzem itt sok hozzászólónak azért nekünk sem volt könnyű! nem volt itt mindíg GYES-sem, mégis tudtunk gyereket felnevelni. /kellő beosztással és kicsit több SZERÉNYSÉGGEl most is tuljuthatunk a nehézségeken!/”
 • 25. Mu-ha-ha-ha 2008. október 31. 13:05
  „A sok korengedménnmyel nyugdíjba ment rendőr meg katona most jól megszívta. 95%-uk úgyis megrögzött Mszp szavazó, most legalább örülhetnek maguknak!”
 • 24. Chrome 2008. október 31. 13:02
  „És a nyugdíjasokat ki fogja kárpótolni? Van egy 60 és fél éves ismerősöm, akinek a nyugdíja nem éri el a 70.000.- Ft-ot. Neki a téli fűtésszámlák előtt nagy szüksége lenne a 13. havi nyugdíj esedékes felére. Szomorúan kérdezte tőlem, hogy jövőre mit fog csinálni, illetve miért őt büntetik mások rossz döntései miatt? Annyit mondtam neki, hogy részben ő is felelős, mert ezekre szavazott. Elismerte, hogy ez igaz, de megnyugtatott, hogy soha többet nem fog előfordulni!
  Azt meg teljesen felesleges hangoztatni, hogy 12 hónap van egy évben. Egyrészt ezt mindenki tudja, másrészt a 13. havi fizetést és 13. havi nyugdíjat eddig sem habra fizették, hanem törvények alapján. Törvényt azért felrúgni, mert valaki elqurta, hát eléggé undorító és necces dolog. A 13. havi nem jutalom, hanem törvényben rögzített járandóság! Ilyen alapon a magas fizetéssel rendelkezőkkel is lehetne közölni, hogy igaz komám, neked havi 243.000.- Ft járna, de csak 80.000.- Ft-ot kapsz, mert bajban van az ország. Jó lenne már végre, ha azok viselnék a felelősséget és a vele járó hátrányokat, akik a bajt okozták! Most felvette a böszme a nagy kölcsönt, amit ükunokáink sem bírnak talán visszafizetni. Mindenki örvendezik, hogy kijutottunk a bajból. Akkor miért nem lehet az államnak a törvényben rögzített kötelességeit teljesíteni? Az rendben van, ha nincs pénz, akkor ne legyen fizetésemelés és ne legyen nyugdíjemelés sem. De ami jár, az jár, mégpedig mindekinek! Nem szabadna ilyen diszkriminatív döntést hozni, hogy egyeseknek jár, másoknak meg nem! A törvény mindekire egyformán vonatkozik, vagy nem elvtársak? Ha már mindenképpen azt akarják, ne mindenki kapja meg a jogos járandóságát, akkor legyen úgy, hogy akik az MSZP-re szavaztak, azok ne kapjanak! Legközelebb talán jobban meggondolják, hogy mit csinálnak!”
 • 23. Zsuzka 2008. október 31. 12:30
  „Kárpótolni max +szabadsággal lehetne, minden más pénzbe kerül...”
 • 22. Desmond 2008. október 31. 12:27
  „Agent (15.hsz-hoz)

  Tulajdonképpen igazad van.De a rendszert emberek működtetik, és ez megkerülhetetlen tényező.(Csak a némely közgazdász hiszi). Arról viszont nem a hivatalnok tehet hogy egy szarul, bürokratikusan működő gépezetben kell fogaskeréknek lennie. Véleményem szerint rengeteg a mesterségesen fenntartott állás a közigazgatásban, amelyeket jó szervezéssel simán meg lehetne szüntetni. Evvel valóban sok pénzt lehetne spórolni a tényleg produktív, hasznos munkát végzők javára.Más kérdés mi lenne az elküldöttekkel.A miniszterelnökünknek viszont kár volt olyat mondani hogy nem fog fájni.De fog .Kib@szottul.És még sokáig.”
 • 21. Agent 2008. október 31. 12:11
  „Gond van a radikális megoldással is.
  1. Egy ilyen váltás olyan mérvű tőke és beruházáskivonással járna, ami középkori szintre süllyesztené az országot, ez pedig csak polgárháborúhoz és egy amolyan törzsi szintű marakodós háborúzós közép afrikai jellegű országhoz vezetne.
  2. Vajon kik akarnának hatalomra kerülni? Döntéshozó szerepbe kerülne Budaházy, Toroczkai, Vona, vagy esetleg Morvai? Következmények? Romboljuk földig a kereskedelmi tévék székházait? Űzzük ki a multikat? Kinek lenne ez jó hosszútávon?
  3. Azok, akik alkalmasak lennének az ország vezetésére minden bizonnyal tartják annyira velejéig romlottnak és korruptnak/visszataszítónak az egész politikai játszmát, hogy véletlenül sem mártóznának meg benne. Ez a jelenlegi politikai "elit" önvédelme, haveri kör, brancs, család, értelmes embereket elriasztani az egész közeléből, értelmes, önálló gondolatokat elfojtani, az ilyen embereket elhallgattatni, vagy a mondandójukat lesz...ni. Ráadásul maga az irányítási rendszer, az állami hivatalok is olyan mértékben vannak vezető szinten összenőve és olyan szinten osztják be maguk és családtagjaik, kegyeltjeik között, hogy esély sincsen az erkölcsi megújulásra semmilyen szinten, éppen ezért meglehetősen szkeptikus vagyok, vajon valaha lesz-e érezhető fejlődés.
  jelenleg ugyanis kerékkötői vannak leginkább az országnak és nincsen alternatíva arra, hogyan lehetne ezt javítani, félő, hogy sok generációnak kell eltelnie még addig amíg kimondhatjuk, ezen a szinten fejlődik az ország, legfőképpen azért, mert a tendencia jelenleg is visszaesést mutat, ami inkább valamiféle ilyen erkölcsi félhalott gazdaságilag gyengélkedő országot vetít előre, lévén, hogy az átlag ingerküszöb már túl magas.
  Az emberek fásultak, a megszorítások, létbizonytalanság kiölte a minimális szociális érzéket is, mindenki leginklább a saját boldogulását keresi, gyakran akár a más kára árán is.
  Nem vagyok optimista:)”
 • 20. khm 2008. október 31. 11:41
  „Egy alapos tisztogatás/fenyítés után kiváncsi lennék hány politikus verné még a mellét...”
 • 19. khm 2008. október 31. 11:39
  „"erőszak nem vezet sehová!"
  Lehet, de némi elégtételt szolgáltatna, azt a politikusokon levezetve! :)”
 • 18. nincs fegyver 2008. október 31. 11:26
  „erőszak nem vezet sehová!
  eltűnnek a befektetők,annak meg semmi értelme.”
 • 17. Fegyverbe magyar! 2008. október 31. 11:24
  „Agent teljesen igazad van,és ezért kéne a magyarnak egy új ´56!”
 • 16. 5.Hozzászóló 2008. október 31. 11:22
  „Agent !
  Igazad van.
  Ennyi.”
 • 15. Agent 2008. október 31. 10:35
  „Nézd, akárhol is dolgozol, ha nem kapsz jutalmat, attól még el kell végezned a munkát amire szerződve vagy, ugyanazon a színvonalon, ha tetszik, ha nem.

  Figyelj, hivatalnokra , hivatalra pl. nagyon sokszor szükségem van, szükségem lenne és mit kapok közszolgálat címén? olyan nyitvatartási és ügyfélszolgálati időket amelyekre lehetetlen lenne odaérnek, ha nem lenne rugalmas a munkaidőm, de mi van a sori dogozóval ha az ügyeit akarja intézni? Kivesz szabadságot, bemegy, kivárja azt a pár órát ameddig sorrakerül, elviseli a megaláztatást, amelyben számos közszolgának csúfolt dolgozó részesíti, mert hatóságnak képzeli magát, majd lenyeli azt a békát, hogy utólagosan tájékoztatják, hogy az ügye elintézése valamilyen fondorlatos bürokratikus rendelkezésnek köszönhetően csak még két hétnyi utánjárással, hivatali szarakodással és persze plusz költséggel lehetséges. Persze elgondolkodik azon is, hogy vajon mire költötték az adóforintjait és a harmadik világbeli bürokrácián felkapva a vizet természetesen az ügyintézőre, közszolgálati tisztségviselőre fog haragudni, nem pedig arra az elérhetetlen helyen nyújtózkodó marhára, marhákra, akik a rendszert kitalálták és működtetik és nem korszerűsítik a kor igényeinek megfelelően.
  A politikai elit célja kizárólag a figyelemelterelés és a különböző rétegek egymásnak ugrasztása, szerintem nem nehéz észrevenni, közben pedig ők ott fent tovább tolják az ország szekerét nagy egyetértésben, csak éppen teljesen rossz irányba.”
 • 14. hidas 2008. október 31. 10:25
  „Az a nagyon szomorú, hogy ebben a helyzetben is a kisemberekkel fizettetik meg az elcseszett intézkedéseket. Sajnos még mindíg elég vastag a bőr tisztelt képviselő Urak arcán, mert a számla nélküli juttatásokat (több százezez Ft-t)szemrebbenés nélkül felveszik! Valóban szégyen ami ebben az országban és parlamentjében megy!!!”
 • 13. Desmond 2008. október 31. 10:18
  „OK ,ne legyen prémium ,13. havi ,stb..DE akkor legyen NORMÁLIS európai szintű fizetés! Mindenhol! Egy ismerősöm köztisztviselőként az összes jutalommal (ebédcsekk forintosítva) 13.havi fizetéssel, ruhapénzzel, éves szinten netto 79.000/hó forintot keres.Ezt kell irigyelni? És még ebből elvonni??

  Agent!
  Majd jusson eszedbe az neoliberális szöveged akkor is ha majd szükséged lesz rendőrre , tűzoltóra, (börtönőrre csak nem)hivatalnokra, orvosra stb. akiktől elvonják majd azt a keveset is. Akkor is lesznek majd lehetőségek meg kötelességek.Érted ugye? Csak nehogy megigyad a levét...
  Ébresztő neked is.”
 • 12. Gazdatest 2008. október 31. 10:02
  „Az Országgyűlés és a Kormány valamint annak összes lakája először saját magán kezdje meg a szorítást, ha tisztában vannak az ország helyzetével ahova Ők juttatták immár lassan 18 éve.... Ha majd tudnak jó példával előre járni utána kezdjék a másik nyakát szorongatni... addig viszont egy fillérről is lemondani senkinek sem szabad!!!! Magyarok ébredjetek ne egymással veszekedjetek... Amíg ezt teszitek ez a lakáj parazita réteg az utolsó véreteket is ki fogja szívni... amibe pedig sajnos a gazdatest előbb utóbb de belepusztul... Főleg ha egy ilyen ostoba parazita rétegről van szó....”
 • 11. Tapmancs 2008. október 31. 09:57
  „És a versenyszférában szerinted jól keresnek? Aki 4 műszakban dolgozik és havi 65-70 ezret visz haza? És nincs ám nekik 13. fizetés, ruhapénz meg ki tudja mi! 5ezres kajajegy, és kész. És azt is elveszik ha 1x otthon felejti a belépőkártyáját.”
 • 10. fc soproni 2008. október 31. 09:48
  „7-8.
  Az általad kritizált közszolgálati dolgozók minden fillérjük nyilvános úgy a tb mint az apeh elött. Mondj még egy réteget aki minden fillérrel el van számoltatva. Tényleg kellene egy plafont húzni, egy összeget ami után nem jár. Mert nagyon sok ember nem keres ám olyan jól a közszférába. Azért ezen is gondolkozz el a véleményed kialakításában.”
 • 9. Jakutika 2008. október 31. 09:41
  „a 13 havi bért a közszolgálatban - például a pedagógusok - havi elosztásba a bérükbe beépítve kapják és nem év végén vagy év elején. Ezért gyakorlatilag bércsökkentésről van szó. És az nem 13 havi fizetés, hanem az alapbér mindenféle pótlék nélkül. Ezzel keres egy tanár 80-110 ezret szolgálati időtől függően. Óváron minden juttatás be van fagyasztva a helyettesítést is alig tudják kigazdálkodni, előbb utóbb órák fognak elmaradni, jutalom, prémium nincs. Beigért emelés nincs fiatal tanárok nem fognak jönni, efelől mindenki nyugodt lehet. a színvonal egyre rosszabb lesz az átszervezések, kapkodás és hozzánemértés miatt. stb stb. De igazad van legalább van állásunk (persze győrbe a közismeretiseknél ez sem lesz igaz). Az elfekvőt köszi. Már rég nem nyugdíjas állásról beszélünk barátom, ezzel légy azért tisztába. Az M6-ossal egyebekkel kapcsolatban igazad van.”
 • 8. Agent 2008. október 31. 09:20
  „Egy szó mint száz, a lázadozóknak, meg a "kifogminketkárpótolni" hozzáállással rendelkezőknek az az üzenet, hogy piacgazdaság van, gazdasági válság van, a közszolgálat is munkahely, nem pedig valami kényelmes elfekvő, így hát ha nincsen prémium, akkor nincsen prémium, ha nincsen emelés, akkor nincsen emelés. amenniyben pedig nem tetszik a rendszer, el lehet menni (ahogyan a főidióta mondta) más munkahelyre, multihoz stb. aztán meg lehet próbálni lázadozni ugyanezen esetben.
  Figyelem, a 13-ik havi bérnek nevezett jutalom adása NEM KÖTELESSÉG, hanem lehetőség.
  Ébresztő.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torz arccal született a szentesi kislány, Dorina

Csőke Dorina még pici ahhoz, hogy megértse, miért fordulnak el tőle az emberek. Édesanyja, Csőke… Tovább olvasom