Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Kaotikus árak - káosz az áruházakban

Az üzletekben az áfaemelés miatt kissé kaotikusak az árak. Ennek oka, hogy a kereskedelmi egységek eltérően érvényesítették az intézkedést, több cikknél pedig csak külön ajánlással lehet eldönteni, mekkora is az adótartalom.


Csak július végére lesz "rend" a kiskereskedelmi árrendszerben, most ugyanis a láncok egyenként vizsgálják felül az egyes termékkategóriák árazását, illetve azt, hogy az áfaemelést követő árváltozások hogyan hatottak a kategóriákon belüli termékek forgalmára.

A termékek forgalmához szorosan igazodó árszinteket az borította meg, hogy a legtöbb kereskedelmi egység egy az egyben vezette át az áfanövekedést az árakba. Arra nem volt idő, hogy mérlegeljenek: mely terméknél mekkora áfahatást érdemes áthárítani. Hackl Mónika, a Tesco Global Áruházak Zrt. szóvivője lapunknak elmondta, az áruházlánc nagyságrendileg nagyjából egyszázaléknyi áfaterhet nyelt le, a többit a termékek túlnyomó többségében megjelenítették a fogyasztói áremelkedés. Kiemelte, azoknál a termékeknél nem alkalmazták a teljes áremelést, ahol előre tudható volt, hogy az árnövekedés jelentősen visszaveti a termék forgalmát. Ott sem alkalmazták teljes egészében az árnövekedést, ahol nagy a forgási sebesség. A cég most vizsgálja felül az egyes termékek árképzését.

A CBA Kereskedelmi Kft. más oldalról közelítette meg az áfaemelést. Fodor Attila, a cég szóvivője elmondta, hogy az alapvető élelmiszerek esetében (amelyek nem kerültek bele a kedvezményes áfakörbe) igyekeztek megtartani az árakat és más kevésbé árérzékeny termékeknél jobban növelni. Fodor szerint a piacon egyelőre némi káosz mutatkozik, ugyanis az átárazás önmagában is komoly bonyodalmakat okozott, amit csak tetézett, hogy sok beszállító a mai napig nem tudja, a termékére milyen áfatartalmat számoljon. Leginkább a süteményeknél nagy a tanácstalanság, de a pékárunál is több ízben előfordult, hogy külön ajánlást kellett kérni a hivatalos szervektől. (Egy-egy terméknél az dönti el az áfaszintet, hogy az összetevőiben milyen arányt képviselnek az alapélelmiszerek.)

A CBA szerint akik most nem hárították át az áfahatást, azoknak legalább két hónap múlva meg kell tenniük az áremelést, már csak azért is, mert hamarosan kezdődnek az új ártárgyalások a beszállítókkal, akik biztosra vehető, hogy további átadásiár-emeléseket szeretnének elérni.

Teljes cikk>>

Olvasóink írták

 • 5. Reális 2009. július 10. 20:15
  „Az egész országban káosz van!”
 • 4. miracle 2009. július 09. 12:51
  „Igen, az ilyen dolgokon az áruházak vezetőségének nyilvánvalóan ilyenkor utólag kell elmélkedni. Csak azt nem tudom, mi a francnak van akkor a bevezetési "türelmi időszak". Nyugodtan ki lehetne hirdetni a rendeletet reggel, délelőtt meg már alkalmazni is, akkor is pont ugyanekkora káosz fog beállni.”
 • 3. b.zoli 2009. július 09. 12:35
  „az utolso bört is lehuznák ezek a trogerek rolunk!!!!!”
 • 2. georgbob 2009. július 09. 12:14
  „Ezzel nem mondtál semmit...
  Benzin: 296-tól-330-ig...”
 • 1. morcona 2009. július 09. 11:25
  „Tesco---1 kg kristálycukor 267 Ft
  Lidl---1 kg kristálycukor 199 Ft”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Graffitizőkkel verekedtek a BKV biztonsági őrei

Graffitizőket fogtak el a BKV biztonsági őrei az Árpád hídi metrómegállónál csütörtök hajnalban -… Tovább olvasom