Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Jubileumi Református énekek-koncert a Művészetek Palotájában

Június utolsó hétvégéjén, 25-én csendül fel a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében a Református énekek tizedik hangversenye.
A Kárpát-medence területéről érkező 15 énekkar által alkotott, 350 fős egyesített református nagykórus előadásában, Pálúr János orgonakíséretével.

"Igazi istendicséret egy világi helyen" - mondta a június 25-i hangversenyről az MTI-nek Böszörményi Gergely, a rendezvény szervezője. A tizenöt meghívott kórus Felvidékről, a Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról és a négy magyarországi egyházkerületből érkezik - tette hozzá. Az este fél nyolckor kezdődő hangversenyen zsoltárok, fohászkodások és egy kantáta csendül fel. A 350 fős Kárpát-medencei egyesített református kórust négy részben négy karnagy,

Beidek Adrien, Arany János, Cseri Zsófia és Berkesi Sándor vezényli. A zenei blokkok elején a bibliai igéket Szászfalvi László lelkipásztor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi államtitkára mondja el. A nagykórust Pálúr János orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára kíséri, aki improvizációs felvezetőkkel színesíti az estét. A hangversenyen többnyire egy szólamban csendülnek fel a művek, hogy könnyebben lehessen tanulni, és egyben tanítani őket - árulta el Böszörményi Gergely.

Az első három részben a közönségnek-gyülekezetnek is lesz lehetősége együtt énekelni a kórusokkal. A közös éneklés különleges élmény, és a karnagyok ilyenkor a hallgatóság felé fordulva vezényelnek. "A hangverseny célja, hogy erősödjön hitben a közösségünk, művészi élményben legyen részünk, és nem utolsó sorban professzionális módon rögzítsük zsoltárainkat és énekeinket, hiszen eddig mind a kilenc Református énekek hangversenyből CD-felvétel is született" - hangsúlyozta a szervező. Hozzátette: tíz évvel ezelőtti indulása óta a hangversenysorozat a Kárpát-medencei reformátusság legnagyobb zenei ünnepévé nőtte ki magát.

Az idei hangversenyen fellép többek között a Debreceni Református Kollégiumi Kántus, a Sárospataki Református Kollégium Vegyeskara, a Pasaréti Palló Imre Énekkar és a Psalterium Hungaricum Kórus. A koncert végén elhangzó Himnusz után a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, Zán Fábián Sándor áldással bocsátja el a gyülekezetet. A Református énekek idei hangversenyéről készített CD várhatóan szeptemberre készül el, és még karácsony előtt megjelenik a Református énekek 2011 DVD is, amely a zenei felvételeken kívül a koncert előmunkálatairól készített werkfilmet, a június elején megtartott Református Zenei Fesztivál fényképalbumát, és a koncerten elhangzó igéket, illetve áldást is tartalmazza.

Az első és második hangversenyt megörökítő CD platina-, a harmadik, negyedik és ötödik pedig aranylemez lett, míg a hetedik lemez 2008-ban két hétig szerepelt a MAHASZ slágerlistáján - mondta büszkén Böszörményi Gergely.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáncs Péter: pünkösd a kölcsönös megértés ünnepe

Pünkösd a kölcsönös megértés és a gyógyuló kommunikáció ünnepe - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi… Tovább olvasom