Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Jövőre indulhat a szombathelyi mérnökképzés

A gépészmérnökimegyetemi alapszak indításáról megállapodás született a térség meghatározó jelentőségű ipari cégei, az egyetem és a város vezetése között.
Jövő év szeptemberében a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában megkezdődhet a gépészmérnökképzés Szombathelyen - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter és Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere szerdán sajtótájékoztatón Szombathelyen.

A gépészmérnökimegyetemi alapszak indításáról megállapodás született a térség meghatározó jelentőségű ipari cégei, az egyetem és a város vezetése között, az erről szóló dokumentumot pénteken írják majd alá - közölte a miniszter.

Hende Csaba hangsúlyozta: a kormány biztosítja a mérnökképzés indításának költségeit.

Emlékeztetett arra, hogy a kabinet kiemelt járműipari központtá nyilvánította a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot, ehhez kapcsolódóan pedig a fejlesztések kiemelt célja, hogy helyi kutatás-fejlesztési központok jöhessenek létre.

Szavai szerint a következő években 250 milliárd forintnyi tőkeberuházást vonzhatnak a részben már most is zajló fejlesztések a Szombathely-Szentgotthárd-Nagykanizsa által határolt térségbe, ami 25 ezer új munkahelyet eredményezhet.

Mindez azonban elképzelhetetlen a középfokú és felsőfokú műszaki képzés nélkül, amelynek szükségességét a helyi gazdaság szereplői már évek óta szorgalmazzák - tette hozzá.

A vállalkozások további fejlődésének Hende Csaba szerint gátja lehet a mérnökhiány, a következő években ugyanis a térségben legalább 500 mérnökre - főleg gépészmérnökökre, később pedig villamosmérnökökre - lesz szükség, és a szakember-utánpótlást folyamatosan biztosítani kell.

A megállapodásban a Savaria Egyetemi Központ vállalta, hogy természettudományi karán létrehozza a Műszaki Intézetet és 2014 március 31-ig benyújtja az Oktatási Hivalhoz a gépészmérnöki alapszak akkreditációs anyagát.

Az együttműködésben résztvevő cégek, a BPW Hungária Kft, a DELPHI Hungary Kft, az EPCOS Kft, a Jabil Circuit Magyarország Kft, az LuK. Savaria Kft, és az Opel Szentgotthárd Kft. vállalják, hogy a duális rendszerű képzéshez gyakorlati helyet és laborhátteret biztosítanak és tanulmányi szerződések kötésével segítik a hallgatók képzését és későbbi elhelyezkedésüket.

Puskás Tivadar szavai szerint a város prioritásként kezeli a gazdaságfejlesztést és ahhoz kapcsolódóan a műszaki felsőoktatás beindítását,amelynek támogatására kívánja fordítani a jövőben az iparűzési adó egy részét.

A polgármester szólt arról is, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel segíteni kívánják azon tudományos fokozattal rendelkező oktatók szombathelyi letelepedését, akikre a műszaki képzés megindításához szükség van.

Olvasóink írták

  • 1. WeiseÖdenburg 2013. november 20. 18:12
    „Szombathelyen nagyon ügyes a "vezetés",viszont milyen diplomát ad ez a szak? "A gépészmérnökimegyetemi alapszak "?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkához segíti a nyugdíjhoz közelítő nőket a kormány

A Fidesz szerint a kormány újabb, nőket segítő programjai révén jövőre már mindenki dolgozhat, aki… Tovább olvasom