Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Jól nézze meg az ingázó, kire bízza adóügyeit

Ál-adótanácsadókat gyanít a burgenlandi magyar nyelvű munkajogi segélyszolgálat több hozzá forduló ingázó eltűnt adó-visszaigénylésének hátterében.

Várja a hasonló bejelentéseket és feljelentést tervez.

Az elmúlt hónapokban többtucatnyian amiatt fordultak a határon túl dolgozó magyaroknak Burgenlandban ingyenes jogtanácsadást biztosító Régióközi Szakszervezeti Tanácshoz (IGR), hogy nem kapták meg adó-visszaigénylésüket. Panaszuk szerint adótanácsadókhoz fordultak, de mióta fizettek nekik, nem tudják őket elérni. Az IGR utánjárása nyomán pedig több esetben kiderült, hogy az osztrák adóhatóság már elutalta a visszaigényelt összeget. Tóth Eszter, a ˝Jövő a határtérségben˝ projekt vezetője arra hívja fel az Ausztriában dolgozók figyelmét: ha ügyeik intézését másra bízzák, akkor se írjanak alá üres papírlapot, kitöltetlen adónyilatkozatot. Szerinte legyen gyanús, ha előre borítékban kérik az adótanácsadók a pénzt, a több száz eurót, ha személyesen nem találkozhatnak velük, de azt üzenik, ˝nem is kell többet érdeklődni˝.

– Persze sokan legálisan és tisztességesen dolgoznak, de azt kell gyanítanunk, hogy többen végzettség és hozzáértés nélkül, ráadásul úgy, hogy nem a munkavállaló számlájára, hanem a sajátjukra utaltatják a visszajáró adót. Mintha különösen népszerűvé vált volna az ˝ingázók adótanácsadója˝ foglalkozás, rengeteg olyan hirdetés jelenik meg, amely szerint cég vagy egyéni vállalkozó Ausztriában dolgozók ügyintézését vállalja. Jól nézzék meg az ingázók, kit választanak és jó, ha tudják: maguk is elvégezhetnek minden papírmunkát, nem olyan bonyolult, mint gondolják. Ugyan nem töltjük ki helyettük adóbevallásukat, de útmutató füzetecskét adunk hozzá, ami minden friss jogszabályváltozást figyelembe vesz. A kérdésekre is válaszolunk. Az a legjobb, ha a dolgozók kézbe veszik saját ügyeiket. Nem is tudnak minden kedvezményt kihasználni, ha csak néhány adatukat papíron leadják egy adótanácsadónak – mondta el Tóth Eszter és megemlítette: egy esetben az adótanácsadó annyira elrontotta az adóbevallást, hogy visszatérítés helyett fizetési kötelezettsége keletkezett a határon túl dolgozónak.


Jogi eljárás

Az IGR (www.igr.at) várja azok jelentkezését, akik azt gyanítják, ál-adótanácsadók csapdájába kerültek. Feljelentést tervez ellenük az ingyenes tanácsadást működtető Osztrák Szakszervezeti Szövetség. A ˝Jövő a határtérségben˝ projekt ugyanis nem csak jogsegélyszolgálattal foglalkozik, ha több munkavállalót érint ugyanaz a probléma, jogi eljárást kezdeményez. Munkajoggal kapcsolatos kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkénteseket várnak a Sajóhoz

A Sajó áradása miatt önkéntes segítők jelentkezését várják Miskolcon. Tovább olvasom