Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Jogi mankót kapnak az értékbecslők

Egységes szempontrendszert kíván meghatározni a Kúria arra, hogy a bírók a kisajátítási perekben miként állapítsák meg az ingatlanok értékét - írta a Magyar Nemzet.
A lap hétfői számában Kalas Tibor, a közigazgatási-munkaügyi kollégium vezetője elmondta: a fő kérdés mintegy évszázada az, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni az összeg megállapításakor. A magyar jogban nincs átfogó szabályozás az ingatlanok értékének meghatározására. Ágazati rendszerek vannak, de például más tételeket alkalmaznak a bankok vagy az illetékhivatalok - magyarázta a szakember.

A nemrég megalakult joggyakorlat-elemző csoport azt vizsgálja, mit vesz figyelembe az igazságszolgáltatás a közigazgatási határozatok törvényességének felülvizsgálatakor - tette hozzá.

A 13 tagú csoportban bírák és igazságügyi szakértők mellett a Legfőbb Ügyészség, az Igazságügyi Minisztérium és a közjegyzői kamara szakemberei is közreműködnek.

Az ítélkezés egységéért felelős Kúria azt szeretné, ha a bírák a kisajátítási perekben azonos szemléletmódost, értékrendet alkalmaznának. A joggyakorlat elemzése hozzásegíthet ahhoz is, hogy a jog átfogóan rendezze az ingatlanok értékbecslését - írta a lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

395 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Újabb árhullám kialakulása a következő napokban nem várható. Tovább olvasom