Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Jogerősen elítélték a rendőrökre támadó jobbikos képviselőt

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság kedden hivatalos személy elleni erőszak miatt Samu Tamás Gergő jobbikos országgyűlési képviselőt.
14:02 - Reagálás az ítéletre

Samu Tamás a Legfelsőbb Bíróságnál rendkívüli jogorvoslattal él a Fővárosi Bíróság mai, felfüggesztett szabadságvesztést kimondó ítélete miatt.

Az évekkel ezelőtti állami és rendőrterror, illetve koncepciós jellegű, egyértelműen hamis ítéletek miatt fogadta el idén az Országgyűlés a semmiségi törvényt. A 2006-os események folyományaként még évekkel később is utcai tüntetésekkel fejezték ki elégedetlenségüket a tiltakozók. Samu Tamás is egy ilyen jellegű eseményen vett részt 2008-ban a Művészetek Palotájánál, ahol éppen a még mindig szabadlábon lévő Gyurcsány Ferenc mondott beszédet. A mentelmi jog mögé soha nem bújtak a Jobbik képviselői, bár jellemző, hogy az Országgyűlés is csak három jobbikos képviselő mentelmi jogát függesztette fel ebben a ciklusban, míg az igazi politikusbűnözőknek nem kell elszámoltatástól tartaniuk.

A Jobbik vezető testületei az érintett képviselővel közösen áttekintik a kialakult helyzetet, annak jogi összefüggéseit, s ennek értékelése után hozzák meg a megfelelő döntést.

Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke

11:54 - Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság kedden - a vádlott távollétében - hivatalos személy elleni erőszak miatt Samu Tamás Gergő jobbikos országgyűlési képviselőt, aki 2008. március 15-én rendőrökre támadt.

A másodfokú bíróság nagyrészt helyben hagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság által 2010 októberében első fokon kiszabott tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést és a 300 ezer forintos pénzbüntetést. Ugyanakkor annyiban súlyosította a korábbi döntést, hogy mellőzte a büntetett előélet alóli előzetes mentesítést, a csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádpontjában pedig még a társtettesi elkövetést is megállapította.

A tényállás szerint a vádlott 2008. március 15-én este a Belvárosban a tömegből a rendőrök felé dobott tárgyakat, és egy rendőr pajzsába belerúgott. Néhány hónappal korábban pedig garázdaságot követett el, amiért 2008 szeptemberében jogerősen 45 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Samu Tamás Gergő - aki a 2010-es tavaszi választásokon került a parlamentbe a Jobbik Magyarországért Mozgalom színeiben - a nyomozás során még tagadott. Az elsőfokú bírósági tárgyaláson azonban már elismerte a terhére rótt cselekményeket, és akkor az utolsó szó jogán hangsúlyozta, hogy megbánta tettét, sőt már a cselekmény helyszínén érezte, hogy helytelen, amit csinál, ezért önként abbahagyta. Ugyanakkor azonban nem érezte magát bűnösnek, és elsődlegesen védője is felmentést indítványozott, arra hivatkozva: a vádlott alappal gondolhatta, hogy a rendőrség jogszerűtlenül lép fel a tüntetőkkel szemben.

Az első- és másodfokú bíróság is kiemelte, hogy a tényállást, a pajzs megrúgását és a dobálást kétséget kizáróan bizonyítják a tévés, illetve rendőrségi videofelvételek és más bizonyítékok.

Az elsőfokú bíróság tavaly azért részesítette előzetes mentesítésben - a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól - a vádlottat, mert a fiatalember önként hagyta abba cselekményét, és a bírósági eljárás során kifejezte, hogy megbánta, amit tett.

Kedden a Fővárosi Bíróságon a védő enyhítést, a szabadságvesztés mellőzését kérte - többek között arra hivatkozva, hogy a képviselői jogállásról szóló törvény szerint az ilyen büntetéssel összeférhetetlen a parlamenti mandátum, és szerinte az elkövetett cselekmény súlyához képest indokolatlanul súlyos joghátrányt jelentene védence számára a mandátumvesztés.

Manger Marcell ügyvéd emlékeztetett arra, hogy az elsőfokú bíróság azért részesítette előzetes mentesítésben védencét, mert a képviselői mandátum elvesztése aránytalanul súlyos büntetés lenne. A védő szerint ugyanakkor a mentesítés mellett is bekövetkezhet a mandátumvesztés, mivel a döntés a parlamenti többség kezében lesz a szabadságvesztést kimondó jogerős ítélet után. "Ne legyenek illúzióink, hogy a kétharmados kormánytöbbség nem foszt meg egy ellenzéki képviselőt a mandátumától" - jegyezte meg. Szóvá tette azt is, hogy az ügyben 2008 végén vádat emelt az ügyészség, 2009-ben azonban "nem történt semmi", csak 2010 őszén tartott tárgyalást a bíróság. Ennek a késlekedésnek a hátrányos következményeit a vádlottnak kell viselnie, aki nem tehet arról, hogy ügyét későn bírálták el, és ez parlamenti mandátumába kerülhet - fogalmazott az ügyvéd, aki szerint nem az elkövetett cselekmény miatt veszítené el képviselői mandátumát a vádlott, hanem mert a hatóságok indokolatlanul elhúzták ügyében az eljárást.

A jogerős ítélet indoklásában Csák Zsolt bíró - az elsőfokú bíróságtól eltérve - arra mutatott rá, hogy a vádlott nem magától hagyta abba cselekményét. A felvételek tanúsága szerint mintegy tíz percen át kitartóan folytatta azt, arcát sállal takarta el, és a gyanú is azért terelődhetett rá helyszínen, mert még utóbb is "beszólt" a rendőröknek, akik igazoltatták, és látták, hogy kormos a keze.

Az előzetes mentesítés mellőzésével kapcsolatban a bíró kitért arra is, hogy a vádbeli cselekmény elkövetése idején, 2008-ban egy másik erőszakos tette miatt büntetőeljárás folyt a vádlott ellen. Abban az ügyben garázdaság miatt mondták ki jogerősen bűnösnek Samu Tamás Gergőt, mert ittasan randalírozott a vonaton, hangoskodott, rugdosta az ajtókat, végül Nagykátán az utasok kérésére le kellett szállítani. Mindezek fényében pedig a vádlott nem érdemes az előzetes mentesítésre - mondta a bíró, aki hangsúlyozta, hogy az ítélet meghozatalakor nem lehet tekintettel semmiféle politikai összefüggésre, parlamenti többségre, csupán arra, hogy a vádlott érdemes-e az előzetes mentesítésre, a büntetés enyhítésére vagy nem. Az nem a büntetőbíróságra tartozik, mit mond ki a parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvény - szögezte le.

A képviselői jogállásról szóló 1990-es jogszabály kimondja, hogy összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. A képviselő köteles meghatározott időn belül megszüntetni az összeférhetetlenséget, és ha ezt nem teszi, az Országgyűlés a jelen lévő képviselők kétharmadának szavazatával megfoszthatja mandátumától.

09:37 - Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság kedden hivatalos személy elleni erőszak miatt Samu Tamás Gergő jobbikos országgyűlési képviselőt, aki 2008. március 15-én a rendőrökre támadt.

Olvasóink írták

 • 11. kivagyokén 2011. május 10. 22:47
  „háté!
  Akik a vonaton utaztak nem emberek?! 56-nak meg semmi köze ahhoz, hogy valaki a feje fölött jogi eljárással elindul a parlamentbe.
  Ez patkányság! +Saját pártjának a lejáratása(amit állítólag mindegyik úgy szeret)
  Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok Jobbik szimpatizáns!
  Ja, és mindet utálom”
 • 10. kolombela 2011. május 10. 20:21
  „7. kivagyokén 2011.05.10. 16:00
  Fején találtad a szöget. Valóban nem "Nem a Felcsút SE narancsszínű mezében játszik", mert ha abban játszana, akkor most nem lenne elítélve.
  Ennyire egyszerű a képlet.”
 • 9. Jánosi 2011. május 10. 20:09
  „Gyurcsány és bandája meg szabadon mászkál, és agitál!
  Padlóra tették Magyarországot!”
 • 8. háté 2011. május 10. 18:32
  „Minek mentek oda a rendőrök, kiknek a magyar emberek védelme a kötelessége és nem ilyen qrcsányoké.
  Egyébként politikai ítélet született.
  Haramiákat, uzsorásokat, hazaárulókat mentenek fel, az igaz magyarokat elítélik!

  Mit vár az ember attól a bíróságtól, melynek az a gazember a vezetője, aki felmentette Strasbourgban az 56-ban százakat lelövető parancsnokot, úgy-hogy a többi bíró /Svéd, Dán, stb./ledöbbent az ítéleten, de lefogadta mert a vezetőbíró ez a komcsi-zsidó volt!”
 • 7. kivagyokén 2011. május 10. 16:00
  „.....mellőzte a büntetett előélet alóli előzetes mentesítést.......
  .....2008-ban egy másik erőszakos tette miatt büntetőeljárás folyt a vádlott ellen. Abban az ügyben garázdaság miatt mondták ki jogerősen bűnösnek Samu Tamás Gergőt, mert ittasan randalírozott a vonaton, hangoskodott, rugdosta az ajtókat, végül Nagykátán az utasok kérésére le kellett szállítani........

  Igazi magyar ember. Akire büszkék lehetünk.

  De a parlamentben elfér.
  Ha egy cseppnyi tisztesség lett volna benne, el se indul a választásokon!

  Igaz, ő valószínüleg arra számított, hogy a mentelmi jog megvédi.
  Kis naív. Nem a Felcsút SE narancsszínű mezében játszik”
 • 6. Ovinkor 2011. május 10. 13:36
  „5. miracle. 2011.05.10. 13:31
  Kár, hogy ez nem igaz.”
 • 5. miracle. 2011. május 10. 13:31
  „Azért az érdekes értékrend, hogy a szinte heti szinten megtörténő, rendőrre támadó cigányok pedig megússzák a felelősségre vonást”
 • 4. SC 2011. május 10. 13:30
  „2. kolombela
  Osztom a véleményed.”
 • 3. bojtár 2011. május 10. 12:52
  „Jé most aztán történt valami.A fidesz és az MSZP jogerősen pusztítja a magyarságot és a magyar földet lázsd pintér sanyi ország legnagyobb maffiavezére és belügyminisztere:) LOL komoly ,de itt egy jobbikos szembeszált a korrupt törvénnyel és micsoda hír lett:)”
 • 2. kolombela 2011. május 10. 12:35
  „1. Ovinkor 2011.05.10. 12:29
  Kevésbé, mint a ballibsik, vagy a magukat nemzetinek hazudozó jelenlegi kurmány.
  Egyébként, ha elítélték, akkor mondjon le és helyébe lépjen olyan, aki érdemesebb a képviselői státuszra.
  Remélem a jobbik is ezt az álláspontot képviseli.”
 • 1. Ovinkor 2011. május 10. 12:29
  „Jobbikbűnöző.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elgázoltak két gyalogost a Kőbányai úton

Két gyalogost gázolt el egy autó egy kijelölt gyalogátkelőhelyen kedden Budapesten, a Kőbányai… Tovább olvasom