Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Jegybankelnök-jelölés: így látják a parlamenti pártok

Az MSZP szerint a miniszterelnök által jegybankelnöknek jelölt Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és egy nevetséges közszereplő.
Londoni elemzők: rövid távon nem várható unortodoxia

Londoni elemzői vélemények szerint nem valószínű, hogy Matolcsy György azonnal unortodox intézkedéseket foganatosítana a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élén.

Daniel Hewitt, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott vezető elemzője a nemzetgazdasági miniszter MNB-elnöki jelölésének bejelentését kommentálva péntek este azt jósolta, hogy az MNB monetáris politikája egyre inkább "kísérletező jellegűvé" válik. Hewitt szerint valószínű, hogy a magyar jegybank egyebek mellett gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítéssel egészíti ki a kamatcsökkentési ciklust.

A Barclays vezető londoni elemzője azt is valószínűsítette, hogy az új monetáris tanács az eddigi, lépésenként 0,25 százalékpontról 0,50 százalékpontra gyorsítja az alkalmankénti kamatcsökkentések mértékét, és 4,00 százalékig viszi le a jegybanki alapkamatot a mostani 5,25 százalékról.

Hewitt pénteki előrejelzése szerint a monetáris testület ezen a kamatszinten várhatóan megáll, mivel az enyhítési ciklussal együtt is pozitív reálkamatot kíván fenntartani.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszteri kinevezésével kapcsolatban a Barclays londoni elemzője azt jósolta, hogy a tárca új vezetője valószínűleg csak korlátozott mértékben folyamodik újabb unortodox eszközökhöz. Hewitt szerint ugyanakkor nem várható, hogy a már foganatosított ilyen jellegű intézkedéseket Varga Mihály visszavonná.

A Barclays szakértője ennek megfelelően azzal számol, hogy érvényben maradnak a bankokra és az egyes gazdasági szektorokra kirótt különadók.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza azt jósolta pénteki kommentárjában, hogy Matolcsy György rövid távon "érzékeny lesz a piaci aggályokra", és nyilván nem akarja, hogy jegybankelnöki tevékenységének kezdetét "markáns piaci eladási hullám" kísérje, ezért várhatóan "megfelelő nyilatkozatokat" tesz majd elnöksége elején.

Ash szerint azonban ha a magyar gazdaság a választások közeledtével sem kap erőre, és ha emiatt a Fidesz támogatottsága a választások megnyerését veszélyeztető mértékben csökkenne, akkor elkerülhetetlennek tűnik, hogy a Matolcsy György vezette MNB az unortodoxia eszköztárához folyamodjék.

A Standard Bank elemzője szerint e forgatókönyv esetén az MNB-alapkamat agresszív csökkentése lenne valószínűsíthető, és az sem lenne meglepő, ha az MNB aktívabban bekapcsolódna az árfolyamkezelésbe.
Timothy Ash szerint a pénteki bejelentés "pozitív oldala" Varga Mihály jelölése a nemzetgazdasági minisztérium élére. Az elemző szerint a piaci szereplők általánosságban úgy tartják, hogy Varga Mihály kinevezésével "biztonságosabb kezekbe" kerül a tárca irányítása.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott két vezető közgazdásza, Neil Shearing és William Jackson a kormányfő pénteki bejelentését kommentáló értékelésében úgy vélekedett, hogy a fejlemény nyomán az első kérdés a MNB monetáris pályájának további irányával kapcsolatban merül fel.

A ház szakértői felidézik, hogy a piacon elterjedt találgatások szerint az új összetételű monetáris tanács a folytatódó recesszió és a lassuló infláció közepette 4,00 százalékig is leviheti az alapkamatot.

A Capital Economics elemzői szerint azonban ezek a várakozások figyelmen kívül hagyják azt a döntő jelentőségű tényt, hogy a kamatcsökkentési mozgásteret nagyobb mértékben határozzák meg a piaci kondíciók, mint a reálgazdasági helyzet.

A térségi összehasonlításban magas magyarországi kamatszint oka éppen a helyi befektetési eszközökre rakódó, viszonylag magas kockázati felár, és bár a felárak az utóbbi időben csökkentek, ez inkább a globális befektetői hangulat javulását tükrözi, semmint a helyi alapmutatókat.

A Capital Economics londoni elemzői szerint ezt jelzi, hogy a befektetői kockázatvállalási hajlandóság megítélésére is használt VIX volatilitási index és a forintárfolyam az idei év elejéig szoros korrelációban volt. A cég két szakértőjének pénteki elemzéséhez fűzött grafikus kimutatásban ugyanakkor látszik, hogy az euró forintárfolyama és a VIX-index által leírt görbe 2013 elején éles ívben széttartóvá vált. Shearing és Jackson magyarázata szerint a két görbe mozgása közötti kapcsolat megszakadása az új jegybankelnök személyével kapcsolatos piaci aggályokat tükrözte.

A Capital Economics két vezető közgazdásza szerint ha a jelenlegi kedvező befektetői hangulat megfordul, azzal elveszne a kamatcsökkentési mozgástér, sőt az MNB akár kamatemelésre is kényszerülhet a forintárfolyam és a tőkebeáramlás támogatása végett.

A cég elemzői szerint a befektetői hangulatban két fő okból következhet be fordulat: az egyik az euróövezeti válság esetleges újbóli fellángolása, a másik az, ha az MNB az új vezetés irányítása alatt agresszívabb és/vagy az eddigieknél kevésbé szokványos monetáris politikai alapállást vesz fel.

A ház közgazdászai szerint ez utóbbi tényező paradox helyzetet is jelez: minél inkább enyhítésre hajlóvá válik a monetáris tanács retorikája, annál szűkebbé válhat a tényleges enyhítési mozgástér.

Shearing és Jackson mindezt egybevetve közölte: alapeseti előrejelzésük az, hogy az MNB irányadó kamata 2013 közepéig 4,5 százalékra csökken. A Capital Economics két vezető londoni közgazdásza szerint ugyanakkor valószínűbb a befektetői hangulat romlása a második félévben, mint az, hogy ez nem következik be, és ez a mostantól várható további kamatcsökkentések kényszerű visszafordításához is vezethet.

A cég elemzői ennek alapján jelenleg azzal számolnak, hogy az MNB-alapkamat 2013 végén ismét a mostani 5,25 százalékon lesz.

Elemzők: a monetáris politikáról egyelőre kevés a konkrétum

Kevés konkrétum hangzott el Matolcsy György pénteki meghallgatásán a jövőbeli monetáris politikáról az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik ugyanakkor arra következtetnek az MNB-elnökjelölt szavaiból, hogy felmerülhet a devizahitelek forintosítása. A Varga Mihály leendő nemzetgazdasági miniszter meghallgatásán elhangzottakat pozitív üzenetnek tartják a szakértők.

A miniszterelnök Matolcsy Györgyöt jelölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is bejelentette: Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint összességében megnyugtatóak Matolcsy György szavai a délutáni bizottsági meghallgatáson, az pedig hogy konkrétan mit fog tenni, hónapok múlva dől el, a következő kamatdöntő ülés is csak március végén lesz. Annak kapcsán, hogy az MNB-elnökjelölt azt mondta, megvizsgálnak más monetáris politikai eszközöket is, Suppan Gergely jelezte: itt vannak korlátok, egyes eszközökről be kell majd látni, Magyarországon nem alkalmazhatók.

Erre példaként említette a vállalati kötvényvásárlást, és megjegyezte, hogy bár a jelzálogpiacon való aktívabb részvételre is volt már példa a jegybank részéről, érdeklődés hiányában az is elhalt.

Suppan Gergely kifejtette, hogy az Európai Központi Bankhoz hasonlóan az MNB is kedvezményes hitellehetőséget nyújthatna a bankok számára. Ennek ugyan nincs akadálya Magyarországon sem, ugyanakkor - mivel mindenki a kamatcsökkentés folytatódására számít - nem indokolt, hogy a bankok a jelenlegi kamatszinten vegyenek fel hitelt, hiszen fél év múlva még olcsóbban tudnak forráshoz jutni. Ilyen szempontból önmagában az is elég, ha folytatódik a kamatcsökkentési ciklus - mondta a szakértő.
Úgy vélekedett, hogy a magyar állampapírpiacon rendkívül jó a likviditás, így nincs értelme kötvényvásárlóként megjelennie az MNB-nek. Nincs szükség arra, hogy az MNB "pénzt pumpáljon" a rendszerbe, nem ettől fog beindulni a gazdaság - mondta Suppan Gergely.

A devizatartalékok felhasználása nem tanácsos; Matolcsy György erre vonatkozó, egy képviselői kérdésre adott csütörtöki válasza megfelelt a tankönyveknek, vagyis pozitív, hogy a leendő elnök szerint csak abban a mértékben lehet csökkenteni a devizatartalékot, amilyen mértékben éppen az ország rövid lejáratú devizaadóssága csökken.

Varga Mihály meghallgatása kapcsán Suppan Gergely kiemelte: várható volt, az új nemzetgazdasági miniszter is tartja magát az eddigi gazdaságpolitikai irányhoz. Pozitív üzenet, hogy a növekedésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, valamint hogy partnernek nevezte a nemzetközi intézményeket, a vállalkozói érdekképviseleteket és a szakszervezeteket, s hogy kiemelte a kiszámíthatóság fontosságát.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint Matolcsy György nagyon visszafogott volt a meghallgatáson "korábbi önmagához képest", és konzervatív értékeket hangoztatott, amelyek hatására a forint enyhén erősödött.

A jegybankelnökjelölt az MNB függetlenségét hangsúlyozta, és idézte a jegybanktörvény több szakaszát, amelyek ide kapcsolódnak. A piac eddigi reakciója mérsékelten kedvezőnek mondható - tette hozzá. Tóth Gergely kiemelte: amiről viszont továbbra sem tudott meg a közvélemény semmit, az a több mint egy tucatnyira becsült monetáris politikai eszköz, amelyekkel élénkíthető a gazdaság. A jelölt a korábbi nyilatkozatait azzal egészítette ki, hogy megvizsgálják más jegybankok ilyen eszköztárát, és az elemzés után döntenek a magyar eszközökről.
Matolcsy György előhozta még a devizahitelek problémáját, amire az elemzők újra spekulálni kezdtek: lehet, hogy a jegybank tartalékából forintosítják a devizahiteleket.

Varga Mihály gazdaságiminiszter-jelölt kevésbé megosztó személyiség, és a szakma is szélesebb körben áll mögötte bel- és külföldön egyaránt. Mint a jelölt kifejtette: gazdaságpolitikai fordulat nem lesz; az elemzők ennek ellenére ortodox eszközöket várnak - jelezte Tóth Gergely, hozzátéve: az új nemzetgazdasági miniszter fő feladata mindenesetre a gazdasági növekedés beindítása.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint nem volt nagy meglepetés a Matolcsy György által elmondottak között.

Összességében bár Matolcsy György beszéde politikai vetületű volt, nem volt "elrugaszkodott" - mondta az elemző.

Az MNB leendő elnöke támadta a devizahiteleket, ez pedig felveti, hogy - nem ortodox lépésként - forintosítanák a devizahiteleket - vélekedett Tóth Gergelyhez hasonlóan Árokszállási Zoltán. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a tervezett konkrét intézkedések között ezt nem említette Matolcsy György.

A beszédből a szakértő szerint nehezen azonosítható, mit fog csinálni az új jegybankelnök. Ebből arra lehet következtetni Árokszállási Zoltán szerint, hogy a jegybanki kommunikációból nehezebb lesz "kihámozni" az MNB szándékait a jövőben, így pedig egy fontos "horgony" funkció vész el a befektetők számára.

Varga Mihály meghallgatása kapcsán az elemző kifejtette: annak legnagyobb pozitívuma, hogy nem lesz választási költségvetés.

Az ellenzék sikertelenséget jósol

Az ellenzéki pártok reakcióikban a távozó nemzetgazdasági miniszter sikertelenségét emelték ki Matolcsy György jegybankelnöki jelölésére reagálva. Az MSZP szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) következő vezetője egy szakmailag alkalmatlan, nevetséges közszereplő lesz, míg a Jobbik a nemzeti bank teljes szervezetének cseréjét szorgalmazta. Az LMP Matolcsy György kiszámíthatatlanságát bírálta, a Párbeszéd Magyarországért szerint a legrosszabb megítélésű miniszter, a Demokratikus Koalíció (DK) pedig garanciákat vár a jegybanki függetlenségre.

A kormányfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB élére, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén. A jelölt kinevezése előtti bizottsági ülésen úgy fogalmazott: fogyasztóként, gazdaságpolitikusként, jelenleg még miniszterként is az infláció ellensége.
A bejelentést követően a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) jelezte, támogatja Orbán Viktor döntését. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig Matolcsy György bizottsági meghallgatásán üdvözölte a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter elköteleződését a konzervatív monetáris politika mellett. Mint mondta, az előző hat évben sikertelen volt az MNB, mert nem tudta megakadályozni a devizahitelek elszaporodását, és nem tudott hozzájárulni ahhoz, hogy teljesüljön az inflációs cél.

Az MSZP ezzel szemben úgy vélekedik, hogy Matolcsy György egy szakmailag felkészületlen nevetséges közszereplő, Varga Mihály pedig csak "ügyvezető" gazdasági miniszter lesz a kormányban". Tukacs István szocialista képviselő szerint ugyanis Matolcsy György minisztersége alatt a magyar gazdaság recesszióba fordult, a tárcavezető neve pedig összefonódott a kapkodó költségvetési politikával, a túladóztatással, a megszorításokkal, a nyugdíjkassza elrablásával és számtalan olyan intézkedéssel, amelynek szakmai, közgazdasági alapja nem volt.

A Jobbik a bejelentést követően arra szólította fel Matolcsy Györgyöt, hogy tegyen a jegybankban, és érje el, hogy az MNB valóban az ország, a nemzet érdekeinek szolgálatába álljon. Für Balázs, az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének elnöke bírálta a jegybank eddigi működését, mivel az szerint nem nemzetgazdasági, hanem elsősorban külső érdekeket szolgált, például az alapkamat indokolatlanul magas szinten tartásával, de közvetett módon is, azzal, hogy asszisztált a devizahitelek elburjánzásához. A Jobbik erre hivatkozva elvárja, hogy az MNB szinte teljes szervezetét cseréljék le.

Az LMP szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek jegybankelnökként abból a gödörből kellene megtalálnia a kivezető utat, amit ő maga ásott. Vágó Gábor LMP-s politikus, független országgyűlési képviselő az mondta, Matolcsy Györgytől váratlan bejelentések varhatók, ami rossz hír a kiszámíthatóságra éhező magyar gazdaságnak.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint Matolcsy György alkalmatlan miniszter volt, aki egy rossz ideológia szolgálatában végzett rossz munkát. Egy ország arculcsapása, hogy ezt a rosszul teljesítő bukott minisztert a kormányfő jegybankelnöknek jelöli - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete előtt tartott pénteki sajtótájékoztatón Scheiring Gábor. A PM független képviselője azt mondta, hogy Matolcsy György "egy ország előtt tette egyértelművé, hogy szakpolitikusként alkalmatlan" feladatára. A képviselő kijelentette: az összes miniszter közül Matolcsy György megítélése a legrosszabb.

A DK azon a véleményen van, hogy Matolcsy György kinevezése veszélybe sodorja a valutatartalékot és a forint árfolyamát. A Gyurcsány Ferenc vezette párt intézményes garanciákat vár a jegybankelnöktől arra, hogy a kormánytól függetlenül végzi majd munkáját.

A KDNP támogatja Matolcsy György kinevezését

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatja a kormányfő döntését, amellyel Matolcsy Györgyöt javasolja jegybankelnöknek.

A kisebbik kormánypárt pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a hazai gazdaság stabil és kiszámítható működéséhez elengedhetetlen egy korrekt együttműködés a nemzeti bank és a kormányzati szereplők között.

Minderre garancia lehet Varga Mihály személye is, aki továbbra is a magyar emberek érdekeit tartja majd szem előtt, miközben az EU támasztotta elvárásoknak képes lesz megfelelni az ország - olvasható a KDNP állásfoglalásában.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB élére, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

MSZP: Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és nevetséges közszereplő

Az MSZP szerint a miniszterelnök által jegybankelnöknek jelölt Matolcsy György nem testesíti meg a szakmaiságot és egy nevetséges közszereplő, Varga Mihály pedig csak "ügyvezető" gazdasági miniszter lesz a kormányban, így az ellenzéki párt egyikük kinevezését sem támogatja a gazdasági bizottság pénteki ülésén - jelentette ki a testület ülése előtt Tukacs István újságíróknak.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

Tukacs István pénteken úgy fogalmazott: Matolcsy György volt az, akinek a minisztersége alatt a magyar gazdaság recesszióba fordult, a neve összefonódott a kapkodó költségvetési politikával, a túladóztatással, a megszorításokkal, a nyugdíjkassza elrablásával és számtalan olyan intézkedéssel, amelynek szakmai, közgazdasági alapja nem volt.

Az MSZP szerint Matolcsy György produkciója gazdasági miniszterként nem súlyos, hanem "szánalmas", hiszen a magyar gazdaság teljesítménye jelenleg a 2006-os szinten áll, a fogyasztás a 2003-as, a beruházások pedig a 2000-es szintre csökkentek, vagyis Matolcsy Györgynek "sikerült a gazdaságot a nullára hűtenie".

Emellett a szocialisták szerint Matolcsy nevetséges közszereplő, hiszen ő volt az, aki "a keserves magyar valóság mellett tündérmesét álmodott, ötletszerű gazdaságpolitikai ügyeket képes volt unortodox módszerként tálalni, és aki piros pöttyöt képzelt az újszülöttek fenekére" - mondta Tukacs István.

Az MSZP álláspontja szerint tehát Matolcsy Györgyön sem a szakmaiságot, sem a tekintélyt nem lehet számon kérni. "Attól, hogy az udvari bolond eldobja a csörgős sipkáját, még nem lesz belőle aranykulcsos kamarás" - fogalmazott Tukacs István.

Hozzátette: szerinte Varga Mihály csak ügyvezető gazdasági miniszter lesz a kormányban, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök pénteken nyilvánvalóvá tette, hogy a gazdasági miniszter mozgástere nulla, mivel nincs más útja, mint az eddigi gazdaságpolitika továbbvitele.

Az MSZP felszólítja Matolcsy Györgyöt, hogy ne tegyen kárt az MNB-ben és a monetáris politikában, valamint óvja meg a jegybank függetlenségét. Ismertette: Orbán Viktor a pénteki interjúban meghatározta azt is, hogy mi a dolga Matolcsy Györgynek az MNB élén: a kormányfő azt várja az MNB-től, hogy feladva önállóságát és függetlenségét a kormány gazdaságpolitikájának alárendelten cselekedjen. Ez példátlan a jegybank történetében - véli az MSZP.

LMP: Matolcsy Györgynek azt a problémát kellene megoldania, amit ő maga okozott

Az LMP szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek jegybankelnökként abból a gödörből kellene megtalálnia a kivezető utat, amit ő maga ásott. Így reagált Vágó Gábor LMP-s politikus, független országgyűlési képviselő, a gazdasági bizottság tagja a miniszterelnök pénteki bejelentésére.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB élére, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.
Vágó Gábor Matolcsy György és Varga Mihály bizottsági meghallgatása előtt újságíróknak úgy fogalmazott: nem volt váratlan a kormányfő bejelentése, de "várhatóak váratlan bejelentések az új MNB-elnöktől". Hangsúlyozta: a magyar gazdaságnak kiszámíthatóságra van szüksége, de Matolcsy György eddigi nemzetgazdasági miniszteri ténykedése nem a kiszámíthatóságot hozza el.

Szerinte Matolcsy Györgynek jegybank-elnökként ugyanabból a problémából kellene kivezetnie az országot, amit nemzetgazdasági miniszterként ő maga okozott.

Vágó Gábor szerint Matolcsy György "kinevezésének egyetlen pozitívuma lehet", hogy a nemzetgazdasági minisztérium, vagyis a fiskális politika tevékenykedése megváltozik. Az LMP azt várja Varga Mihálytól, hogy gazdasági miniszterként szakítson az egyik napról a másikra ténykedő unortodox gazdaságpolitikával.

Az ellenzéki párt szerint ha Matolcsy György az MNB élén is ugyanazt folytatja, mint amit eddig a gazdasági tárca élén tett, akkor az az ország kiszámíthatatlanságát és a forint kilengéseit hozza majd maga után.

DK: Matolcsy garantálja, hogy nem a kormánytól függ!

Matolcsy György kinevezése a Magyar Nemzeti Bank élére veszélybe sodorja a valutatartalékot és a forint árfolyamát – reagált a Demokratikus Koalíció (DK) arra a hírre, hogy a kormányfő a nemzetgazdasági minisztert jelölte jegybankelnöknek. A párt szerint Matolcsy Györgynek intézményes garanciát kell adnia arra, hogy nem a kormánytól fog függeni.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB élére, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

A hírre sajtótájékoztatón reagáló Molnár Csaba DK-alelnök azt mondta, hogy Matolcsy György és Orbán Viktor személye nemcsak a magyar választók, de a nemzetközi közvélemény szemében is összefonódott azzal, hogy az ország a bóvli hitelminősítői kategóriába került". Matolcsy György jelenleg az utolsó előtti az uniós pénzügyminiszterek rangsorában, miközben tevékenysége során európai rekordot ért el az infláció; a nemzetgazdasági miniszter működésének eredménye a gazdasági recesszió és a növekvő munkanélküliség – jelentette ki.

A független képviselő félőnek nevezte, hogy Matolcsy György kinevezését követően, a 2014-es választások előtt, a kormány feléli és elosztogatja a jegybank devizatartalékait.

Hozzátette: a Demokratikus Koalíciónak nincs lehetősége arra, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságában kérdezze a jegybankelnök-jelöltet, mert "a Fidesz törvényellenesen megakadályozta a frakció megalakítását", ezért sajtótájékoztatón érdeklődnek arról, hogy Matolcsy György csökkenteni fogja-e az MNB valutatartalékát, illetve hogy mit jelent az unortodox pénzügypolitika a jegybank szempontjából. A párt arra is kíváncsi, hogy az MNB elnökeként milyen inflációs és kamatcéljai lesznek.

Molnár Csaba szerint a legfontosabb kérdés ugyanakkor az: Matolcsy György hogyan tudja elérni, hogy a jegybank független maradjon. A jelöltnek még a pénteki meghallgatáson intézményes garanciákat kell adnia arra, hogy nem a kormánytól fog függeni, nem Orbán Viktor parancsait teljesíti - mondta.

Jobbik: Matolcsy tegyen rendet a jegybankban!

A Jobbik arra szólítja fel Matolcsy Györgyöt, hogy tegyen végre rendet a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), és érje el, hogy a jegybank oly hosszú idő után végre valóban az ország, a nemzet érdekeinek szolgálatába álljon - közölte Für Balázs, az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének elnöke pénteken az MTI-vel.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli az MNB élére, akit Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter vált a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

A Jobbik erre reagáló közleményében azt írta, az MNB az elmúlt évtizedekben nem nemzetgazdasági, hanem elsősorban külső érdekeket szolgált, és tevékenysége nem felelt meg sem a nyugati gyakorlatnak, sem Magyarország elemi érdekeinek. Az ellenzéki párt szerint a jegybank ezermilliárd forintos nagyságrendű veszteségeket okozott az országnak közvetlenül, például az alapkamat indokolatlanul magas szinten tartásával, de közvetett módon is, azzal, hogy asszisztált a devizahitelek elburjánzásához.

Az MNB működésének gyökeres megújulásához sokkal többre van szükség, mint a jegybank élén történő személyi változásra - értékeli a Jobbik. A párt "minimális elvárása" az, hogy a jegybank szinte teljes szervezetét cseréljék le, menjen mindenki, aki bármilyen módon érdemben hozzájárult az elmúlt évtizedek katasztrofális jegybanki politikájához.

Az ellenzéki párt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként folytatott tevékenységét elégtelennek tartja, ugyanakkor úgy vélik, hogy a jegybank élén egészen más feladatokkal kell majd megbirkóznia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben az anyját agyonverő abonyi nő

A 35 éves Sz. Évának zavart viselkedése miatt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe… Tovább olvasom