Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Javult a megyében a kereskedelem

Élelmiszer-csomagolási kultúránk – bár nagyot léptünk előre – még nem érte el a nyugat-európai színvonalat.
Általában azonban nincs különös gond az üzletláncoknál a kereskedelmi és értékesítési körülményekkel. Huszonnyolc kiskereskedelmi egységben és négy nagykereskedelmi cégnél fejezte be a napokban a vizsgálatot a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség.  Az általános kereskedelmi és értékesítési körülményeket ellenőrizték a hús és húskészítményeknél, édesipari, malomipari, olajipari termékeknél, gyümölcsleveknél, üdítőitaloknál.

Még vannak „avítt" áruk

A felügyelők általános megállapítása, hogy az üzletláncok nagy többsége részben vagy egészben külföldi tulajdonú, így már a hazánkban kötelezővé tétel előtt alkalmazták a HACCP- (élelmiszer-biztonsági) rendszert. Megfelelő hűtő-, tárolókapacitással rendelkeznek. Az ellenőrök mindössze egy mosonmagyaróvári üzletben tapasztaltak szakosítatlan tárolást.

Kedvezőtlenebb viszont, hogy a kereskedők továbbra sem fordítanak kellő gondot a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési idő ellenőrzésére. A felügyelők szinte mindenütt találtak lejárt határidejű élelmiszert. Megtörténik az is, hogy a gyártó vagy a nagykereskedő szállított áruja között van a lejárt határidejű termék.

A pénztárgépek is...

Az ellenőrzési próbavásárlások során azt is figyelték, vajon az akciósan hirdetett termékek a pénztárgépeken is az akciós árakon jelennek-e meg. Korábban sok volt erre a panasz, az utóbbi időben azonban nem érkeznek panaszok a fogyasztóvédelmi felügyelőségre, s a helyszíneken sem tapasztaltak ilyet. Úgy tűnik, az áruházláncok központjai alaposabban figyelnek az akciók indítása előtt a pénztárgépek átállítására.

A kis készlet frissebb

A helyben, tehát az üzletben előre csomagolt áruk kivételével csomagolási kultúránk sokat fejlődött, ám még nem érte el a nyugat-európai országok színvonalát.

Meglepő volt a vizsgálat során, hogy a napicikknek számító malomipari termékekből (liszt, búzadara stb.) alacsony az üzletek készlete. Ezt részben raktárhiánnyal magyarázzák, másrészt azzal, hogy gyakori a szállítás, így nincs hiány. A kis készlet előnye, hogy nincs lejárt minőségmegőrzési idejű termék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolország

Tovább olvasom