Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Járai: az MNB bérgazdálkodása nem felel meg a nemzeti bankoktól elvárható szintnek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelő bizottsága (fb) megállapította, hogy a jegybank bérgazdálkodása nem felel meg a nemzetközi gyakorlat szerint a nemzeti bankoktól elvárható gondos és körültekintő magatartásnak - mondta Járai Zsigmond, az MNB felügyelő bizottságának elnöke az MTI-nek a testület pénteki ülését követően.

Járai Zsigmond elmondta: az fb egyebek között a bérgazdálkodási kérdésekkel foglalkozott. A testület megállapította, hogy az MNB-ben a jövedelmek irreálisan magasak, elsősorban a vezetőké, akiknek átlagjövedelme eléri az évi 22 millió forintot, és így lényegesen meghaladják a kereskedelmi bankok hasonló jövedelem színvonalát, egyúttal több mint kétszer nagyobbak az államigazgatásban dolgozók jövedelménél. Az MNB az elmúlt két évben annak ellenére növelte a béreket, hogy a piaci bérek a válság időszakában csökkentek.

Járai Zsigmond kifejtette: az MNB nem alkalmazza azt a társadalmi elvárást, hogy az adófizetők pénzéből gazdálkodó szervezeteknél ne legyen havi 2 millió forintnál nagyobb fizetés, így évi 55 millió forintos jövedelem is előfordul.

Járai Zsigmond aláhúzta: a felügyelő bizottság javasolja, hogy a jövedelmeket a jelenleginél alacsonyabban, a nemzetközi gyakorlat szerint a kereskedelmi bankok átlagánál állapítsák meg, a társadalmi elvárások alapján alkalmazzák a havi 2 millió forintos jövedelmi korlátot és a vezetők részére kifizetett prémium mértékét jelentősen csökkentsék a jelenlegi 88 százalékos maximális érték helyett az éves jövedelem 25 százalékára.

Az fb elnöke arról is szólt, hogy a felügyelő bizottság áttekintette az MNB által kommunikációs ügynökségi szolgáltatásokra kiírt maximálisan 427 millió forint + áfa értékű közbeszerzési eljárást és nem találta meggyőzőnek a beszerzés szükségességéről és a lebonyolítás jogszerűségéről adott tájékoztatást. A vizsgálatot tovább folytatja a testület.

Járai Zsigmond kifejtette: felmerülhetett egy kommunikációs tanácsadó szerződéssel kapcsolatban a "színlelt szerződés" gyanúja, ezért az fb áttekintette a konkrét munkaszerződést és annak teljesítését. Kétségesnek tartja a megállapodásban előírt feladatok teljesítését, ezért felmerült, hogy az elvégzett feladatok nem állnak megfelelő arányban a tanácsadó éves szinten 21,5 millió forintos jövedelmével.

Járai Zsigmond szólt arról is, hogy bejelentés érkezett a felügyelő bizottsághoz a Közgazdasági Szemle folyóirat főszerkesztő választása kapcsán az MNB támogatási politikájának megalapozottságáról és a bank képviseletének szabályozottságáról. A felügyelő bizottság áttekintve az MNB támogatási politikáját, felszólította a jegybank elnökét, hogy vizsgálja meg a konkrét esetet és biztosítsa a támogatások nemzetközi szokásoknak megfelelő normativitását és átláthatóságát.

Olvasóink írták

 • 3. load 2011. március 05. 22:22
  „A Fidesz által 2001-ben benyújtott és elfogadott jegybank törvény értelmében a MNB felügyelő bizottsága tagjainak fizetése, a mindenkori jegybank elnök fizetésének 15%-a.
  Tavaly novemberben a kormány az alkotmány szellemiségére hivatkozva megemelte a felügyelő bizottság elnökének a javadalmazását, így Járai apanázsa a törvény szerinti 300 ezer forint helyett 1,2 millió forint lett.
  Egyébként Járai 2007-ben - mikor lejárt a mandátuma - 44,7 millió forint végkielégítéssel távozott az MNB éléről.
  Szerintem ebben a kérdésben, neki nem kellett volna állást foglalni.”
 • 2. Fürgeszarvas 2011. március 05. 07:44
  „Járai - fideszes párt megbízatásának megfelelően - megkezdte aknamunkáját az MNB lejáratására !
  Szemét egy alak !”
 • 1. knifemaster 2011. március 04. 23:00
  „Kár hogy az MNB NEM nemzeti bank.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: állami Tajgetoszt emel a kormány

Az MSZP szerint a kormány olyan jogszabályok bevezetését tervezi, amelyek kasztosodást… Tovább olvasom