Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Izraeli Dokumentumfilmhét Budapesten

Első ízben rendeznek Izraeli Dokumentumfilmhetet Magyarországon április 28. és május 4. között a budapesti Odeon Lloyd Moziban, a bemutatásra kerülő alkotások az izraeli-palesztin konfliktus helyett a magánélet problémáiról, az egyéni boldogulás alapkérdéseiről szólnak.

A fesztiválon nyolc filmet mutatnak be az elmúlt évek (2006-2010) izraeli dokumentumfilmjeinek legjavából. Olyan korrajzok ezek, amelyek hitelesen és pontosan mutatják be Izrael mindennapjait és gondjait - tudatta közleményben a rendezvényt szervező Izraeli Kulturális Intézet az MTI-vel. Az Askenáz - Rachel Leah Jones filmje - az "askenázi" szó jelentéséről és fogalmának a tisztázásáról szól. A riportalanyok azonban a fogalom leírása közben érzelmekkel, indulatokkal és rég feledésbe merült történetekkel mutatják be a jelent és a több ezer éves múltat. A Gáza-Szderót/Élet mindennek ellenére című alkotás a gázai övezet megszállását megelőző bő két hónap történetét dolgozza fel.

Bemutatja miként próbálnak a ott élők teljes és maradéktalan életet élni úgy, hogy a háttérben szinte folyamatosan villog a vörös fényű riasztás. A film két rendezője Nadav és Era Lapid. Erez Miller 443 című munkájában a Földközi-tengertől induló és a Jeruzsálem közeli hegyekben végződő 443-as út mentén élő hippiket, arab munkásokat, koldusokat és vándorokat kérdezte meg arról, mit gondolnak életről, halálról, az arab-zsidó együttélésről.

Vádi Araba település arab és zsidó lakosai szakítanak a két nép évtizedes háborúskodásával és kétnyelvű, kettős nemzetiségű általános iskolát indítanak gyermekeik számára - ezt mutatja be Tomer és Barak Heymann Híd a völgy fölött című filmje. Az érdeklődők tanárok, szülők és gyerekek munkáján keresztül tekinthetnek be, hogyan próbálnak úrrá lenni a múlt terhes örökségén az ott élők. A Magányos szamaritánus - Barak Heymann rendező munkája - és a Fekete busz - Anát Juta Zuira műve - arról a küzdelemről szól, hogy miként kísérelnek meg egyesek kitörni az évezredes ortodox hagyományok kemény szorításából. Előbbi egy nagyvilági énekesnő és hagyományokhoz ragaszkodó apja kapcsolatát ábrázolva, míg utóbbi egy szókimondó bloggernő és fotóriporter barátnője szabadságáért tett lépésein keresztül boncolgatja a családi és társadalmi konfliktusokat. Az Auschwitz-Birkenau haláltáborába kalauzolja a nézőket a Pizza Auschwitzban, amelynek főszereplője egy valamikori fogoly.

A film a szinte összes gettót és haláltábort megjárt Dani Chanoch emlékeit eleveníti fel - a tragédia ellenére humorral és nevetéssel. A dokumentumfilm rendezője Mose Zimmerman. Ámosz Oz: Az álmok természete - Yonathan és Masha Zur rendezésében - az izraeli szerző Szeretetről, sötétségről címmel megjelent családregénye utáni időszak utazásait, találkozásait, mindennapjait örökíti meg. A fesztiválhoz kapcsolódóan az Odeon kávézó "mini Újlipótvárost" rendez be, a helyszínen a kerület kedvenc kisboltjai árusíthatják majd portékáikat. A seregszemlét Für Emil festőművész kiállítása kíséri.

Olvasóink írták

 • 9. igazszó 2011. április 26. 18:16
  „...és miért itt?”
 • 8. meir 2011. április 26. 16:02
  „SC!!
  .....
  majd allj oda kameraval a mozi ele,es filmezd akiken nem lesz "olyan" kis sapka!!meg fogsz lepodni milyen sokan lesznek!! <moderálva..>”
 • 7. meir 2011. április 26. 15:59
  „5-os!!
  miert hazudsz?? ki fizet erte??
  NEM "csak" ott!!
  Franciaorszagban,Nemetorszagban,Hollandiaban,stb-stb. evente van Israeli Filmhet!!-senkit sem zavar!!meg az ott levo Arab kozossegeket sem!!
  Csak Ti vagytok annyira Sovinisztak hogy..................!!! upsz!!”
 • 6. SC 2011. április 26. 08:23
  „Öreg!
  Nézegesd ezeket a filmeket te,ott ahol vagy,van egy sanda gyanúm,hogy itt nálunk csak sapkás emberek fogják megnézni...Ugye érted,mire gondolok!”
 • 5. knifemaster 2011. április 26. 01:29
  „4. meir 2011.04.26. 00:42
  NEm.
  De az,hogy csak itt tudnak kúlturális eseményeket tartani,csak itt tudnak ejtőernyőzni ,csak itt tudnak ajvékolni,az sokat elmond.”
 • 4. meir 2011. április 26. 00:42
  „NEM MUSZAJ MEGNEZNI EGYIKET SEM UGYE????!!!”
 • 3. Pofátlan 2011. április 25. 17:26
  „Még csak ez hiányzott! Teli van már velük a hócipőnk!”
 • 2. SC 2011. április 25. 16:38
  „Az utolsó normális izraeli film a Forró rágógumi volt!:-)))”
 • 1. knifemaster 2011. április 25. 13:31
  „Ó igen,az nagyon kell nekünk.
  Csak nem újjabb bűntudatébresztő?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: nem jó irányba haladnak a dolgok Magyarországon

Nőtt a munkanélküliek száma, félkatonai szervezetek alakultak, és sok munkavállaló kevesebbet keres… Tovább olvasom