Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Igényelhetők az agrárhitelek

A családi gazdálkodók, mezőgazdasági kis- és középüzemek, őstermelők péntektől igényelhetnek kedvezményes agrárhiteleket. A családi gazdálkodók vannak a legkedvezőbb helyzetben, ők termőföldvásárláshoz is hitelhez juthatnak.
Velük együtt kedvezményes hitelt kaphatnak a többiek is tanya, major megvásárlásához, létesítéséhez, hasonlóképpen szőlő- és gyümölcsültetvény telepítéséhez, új mezőgazdasági gépek megvásárlásához vagy forgóeszköz beszerzéséhez. A kölcsönöket a Magyar Fejlesztési Bank Rt. nyújtja, a hitelezés jelenleg kizárólag a pénzintézet meghatározó tulajdonában lévő Konzumbank Rt. -nél bonyolítható.

Rohamra számítanak a pénzintézetek

Kuntertné Varga Vera, az rt. győri régióvezetője azt mondja, az elmúlt hetek számukra is a felkészülés jegyében teltek. Számosan keresték fel a társaság Győr-Moson-Sopron, valamint Komárom és Fejér megyékben lévő négy fiókját, hívták a munkatársakat telefonon. Az élénk érdeklődés után a pénzintézet mától nagy rohamra számít.

A hiteligényeket heteken belül elbírálják

A kedvezményes agrárhitelek felső határa háromszázmillió forint. Az elmúlt évek tapasztalata szerint az átlagos hiteligény nagysága tíz-tizenöt millió forint. A pénzintézet vezetője elmondta, annál gyorsabb lesz a kérelmek elbírálása, minél teljesebb hitelkérelmeket nyújtanak be. Az elbírálás ideje függ a kérelmek összetettségétől, ideális esetben a kérelmező néhány héten belül megkapja az igényelt pénzt. Győr-Moson-Sopron megyében a bank győri és mosonmagyaróvári fiókjaiban nyújthatók be az igények.

Még kérdéses a hiteligénylők száma

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatala szerint ma még becsülni sem lehet, mennyien igényelnek majd kedvezményes agrárhitelt, a Szilban gazdálkodó Lengyel család azonban bizonyosan közöttük lesz. Lengyel Oszkár, feleségével, 29 éves Oszkár és 24 éves Ákos fiával a napokban várja, hogy hivatalosan is megkapják a családi gazdaság „ minősítést ” . Lengyelék 135 hektáron gazdálkodnak, cukorrépát, illetve gabonát termelnek, a család évente mintegy háromezer sertést nevel. Amint lehetőségük lesz rá, szeretnék gyarapítani a földterületet, felújításhoz, illetve fejlesztéshez is igénybe akarják venni a kedvezményes agrárhitelt. A gazdaság szellemi irányítója az apa, a nem kevés papírmunka az édesanyára hárul.
Az idősebbik fiú mezőgazdaságigép-szerelő, míg a kisebbik faipari technikus, aki levelező úton most végzi az informatikai főiskolát. Volt időszak, amikor a családnak tizenegyezres csirke- és háromezres pulykafarmja volt. A Lengyel-féle családi gazdaság „ személyi ” összetételét kedvezőnek tartják, még jócskán vannak erőtartalékaik, ötleteik is bőségesen, a pénzügyi támogatás lendületet adhat vállalkozásuknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szetey András - újságíró

Tovább olvasom