Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Hosszabb élet és jobb életminőség a COPD-s betegeknek

A COPD rohamok jelentős csökkentését ígéri egy hosszú hatástartamú antikolinerg hörgőtágító: a POET-COPD vizsgálat eredményeit nemrégiben tette közzé hasábjain a New England Journal of Medicine.

A COPD legfőbb tüneteként jelentkező, jellegzetesen makacs és egyre súlyosbodó nehézlégzés nagymértékben kihat a betegek életminőségére, legsúlyosabb formájában még az egyszerű teendők elvégzésében is akadályozza a beteget. A COPD akut fellángolásai (exacerbáció) jelzik a betegség súlyosbodását, a légzésfunkció romlását. Ezen fellángolások idejekorán történő megelőzése, hatékony csökkentése a terápia fontos célja.

A POET-COPD vizsgálat keretében egyhosszú hatástartamú antikolinerg hörgőtágító hatékonyságát hasonlították össze egy hosszú hatástartamú béta-agonista terápiáéval. Az egy éves időtartamú vizsgálatban 7376 beteg vett részt a világ 25 országából. Az eredmények alátámasztották, hogy az antikolinerg hörgőtágító jelentős mértékben késleltette az első COPD exacerbáció megjelenését a kontroll terápiához képest. Az első középsúlyos exacerbáció kockázatát 17 %-kal a súlyos exacerbáció esélyét pedig 28%-kal szorította vissza.

A COPD exacerbációk a COPD tüneteinek súlyosbodásában nyilvánulnak meg, és nagymértékben rombolják a betegek egészségét. A gyakori fellángolások a beteg állapotának hanyatlását, a betegség súlyosbodását jelzik. A légzésfunkció egyre gyorsabb ütemű romlása súlyos esetekben a halálozás fokozott kockázatával is jár, továbbá nagymértékben rontja a beteg egészségfüggő életminőségét. A COPD-s betegek számára mindenképpen új reményt jelent a vizsgált antikolinerg hörgőtágító, amely napi egyszeri adagolás mellett számottevően és tartósan javítja a légzésfunkciót, akár négy éven keresztül. Emellett ez a terápia a betegség akut fellángolásának visszaszorításával a kórházi kezelések szükségességét is csökkenti, amelyek a COPD-s betegekre fordított orvosi kiadások mintegy 40-70%-át jelentik.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint világszerte mintegy 210 millió COPD-s beteg él, s évente közel 3 millió ember hal meg COPD-ben - ez több mint az emlőrák és a cukorbetegség okozta halálozás összesen. Magyarországon jelenleg a COPD-s betegek száma kb. félmillióra tehető, azonban közülük csak 140.000 kezelteti betegségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik feljelentést tett egy balatoni ingatlancsere ügyében

A Legfőbb Ügyésznél tett feljelentést a Jobbik egy balatonvilágosi ingatlancsere-szerződés… Tovább olvasom