Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Hospice, a támasz

Az otthon melege, a kórház szakértelme. Leegyszerűsítve ezt jelenti a gyógyíthatatlan betegek számára a Hospice – magyarázta a vásárhelyi Kenéz Józsefné, aki szakápolóként egy éve gondoz nap mint nap daganatos betegeket.
A gyomor-, illetve bélrákos, tüdődaganatos férfiak, emlődaganatos nők küzdelmét a szörnyű betegséggel ismeri Kenéz Józsefné Julianna szakápoló, aki igyekszik megkönnyíteni a gyógyíthatatlan betegek életét, s végső búcsúját. Annál is inkább szükség van e szolgálatra, mert – a Szegedi Hospice Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Mari Albertné szerint – gond, hogy a végstádiumba került betegek intézeti ellátása nem megoldott Csongrád megyében. Ha a rákos beteg aktív kezelése befejeződött, azonnal hazaadják, holott egy ilyen súlyos állapotú hozzátartozó otthoni ápolása meghaladhatja egy család fölkészültségét és erejét.

Százötven napig ingyenes a Hospice. Julianna nem hiszi el, hogy például Vásárhelyen csupán négy-öt, Szegeden is csak néhány család igényelné azt a segítséget, hogy a beteg otthonába jár a szakorvos, a gyógytornász, a diabetikus, a pszichológus.

Nemcsak a páciens testét, lelkét ápolja, hanem a családtagoknak is erőt ad a nehéz időkben a Hospice. Julianna szerint nagyon fontos, hogy a családtagok is segítsék a hozzátartozójuk gondozását. Éreznie kell a betegnek a szeretetet, hogy küzdeni tudjon. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a hozzátartozók felismerjék: otthon, a megszokott környezetben lehet csak megszépíteni az eltávozást.

Egy idős páciense hetekig készült elmenni – meséli Julianna. Ám addig nem akart meghalni, míg nem beszélt távol élő unokájával. A fájdalmas búcsút követően néhány óra múlva a nagybeteg férfi örökre elaludt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klonkai László: A padlóról is fel kell állni

Klonkai László statisztikus, a KSH nyugalmazott Csongrád megyei igazgatója Lee Iacocca Egy menedzser… Tovább olvasom