Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Hónapokat kell várni az ingyenes oltásra

Régió - Lassú az ellátás, akár több hónapot is kell várniuk a szülőknek arra, hogy gyermekük megkapja a Pneumococcus elleni oltást. A két év alattiaknak tavaly október óta ingyenes a védelem, majdnem tizenötezren jogosultak rá a régióban.
Veszélyes fertőző baktérium, a Pneumococcus ellen kérhetnek ingyenes oltássorozatot a szülők két év alatti gyermekeiknek. Egy megyénkben élő kisbaba három hónapos késéssel kapta csak meg a három részből álló védelem utolsó oltását. Nagyobb testvérei kruppal, asztmával gyakran kerültek kórházba, a család ettől szerette volna időben megóvni. De vajon ilyen késéssel is hatásos a védelem? Velük együtt sokan felháborodtak azon, miért nem készült fel az egészségügy a rohamra, a sok igénylőre, akikről ráadásul szám szerint előre tudni is lehetett.

A nyolc és fél hónapos Papp Adrián szülei is kérik gyermeküknek az ingyenes oltást. Pappné Kovács Ingrid Dávidnak is szeretné beadatni, persze neki már csak térítés ellenében lehet. Fotó: H. B. E.
A nyolc és fél hónapos Papp Adrián szülei is kérik gyermeküknek az ingyenes oltást. Pappné Kovács Ingrid Dávidnak is szeretné beadatni, persze neki már csak térítés ellenében lehet. Fotó: H. B. E.

Dr. Széles Klára, az ÁNTSZ regionális intézetének járványügyi főorvosa a Kisalföldnek elmondta: a régióban csaknem tizenötezer két év alatti kisgyermek él, a tavaly október óta ingyenes oltást szüleiknek kell kérniük a háziorvosnál. Több mint tízezer család ezt meg is tette, ám az ellátás hónapok óta akadozik. Az igényeket az ÁNTSZ gyűjti össze és annak alapján rendeli meg az egyébként külföldi vakcinát. Az oltás életkortól függően két-három részből áll. Akiknél megkezdődött a sorozat, azoknál igyekeztek hamarabb pótolni a hiányt, ám így is fordultak elő hosszú várakozások. A főorvos szerint nincs ok az aggodalomra, a késedelmes beadás nem hátrányos a védelemre nézve. Az új igénylők esetében még egy ideig előfordulhat késés, mert a vakcinát csak havonta egy alkalommal rendelik meg.

Súlyos megbetegedésekért felelős

A Pneumococcusok cseppfertőzéssel terjedő baktériumok, amelyek olyan súlyos megbetegedésekért felelősek, mint az agyhártyagyulladás, a tüdőgyulladás, a vérmérgezés, a középfülgyulladás, az arcüreggyulladás vagy a hörgőgyulladás. Évente több mint 700 ezer 5 év alatti kisgyermek halálát okozzák a világon. Antibiotikumokkal elpusztíthatók, de súlyos esetekben a kezelés sokszor már elkésett. A védőoltással csökkenthető a betegségek előfordulásának gyakorisága, súlyossága. Magyarországon indokolt esetben a két évnél idősebb gyermekeket 70 százalékos ártámogatás mellett teszik védetté.


Olvasóink írták

  • 1. Poltergeist 2009. március 02. 20:05
    „Egészségügy,reform,zárható széfek a kórtermekbe,ágycsökkentés,kórházak bezárása kontra luxuskórházak az elitnek, kórházak privatizálása ez MAGYARORSZÁG aztán még a gyerekeknek se jut védőoltás ,hová vezet ez az út?Megmondom az út alá az alapba ha az egészségügyön múlik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebben kérelmezik a magyar állampolgárságot

Győr-Moson-Sopron - Egyre kevesebben kérnek a hazánkban élő külföldiek közül magyar… Tovább olvasom