Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Holokauszt kiállítás Budapesten, Auschwitzban, Washingtonban

Az 1944-es vészkorszak eseményeiről Budapesten, Auschwitzban és Washingtonban nyíló kiállításokkal kíván megemlékezni a kormány - mondta Hiller István kulturális miniszter pénteken Fertődön.
"A 2004-es év a holokauszt 60. évfordulójának éve" - emlékeztetett a tárca vezetője. A minisztérium számos érintett bevonásával koncepció kidolgozásán munkálkodik, amely céljául tűzte ki a méltó módon való megemlékezést, és főhajtást a 6 évtizeddel ezelőtti tragikus események áldozatai előtt - közölte Hiller István. "E koncepció határokon ível át, mint ahogy a magyarországi holokauszt rémségei is átnyúltak országhatárokon" - fogalmazott a miniszter hozzátéve, hogy az elképzelés végleges formába öntése augusztus közepéig megtörténik. Az elgondolás három pillérre, három kiállításra épül - tette hozzá Hiller István. Ismertetése szerint, 2004. április 16-án, a holokauszt emléknapján átadják a Holokauszt Dokumentációs Központot és Emlékhelyet a budapesti Páva utcában.

"Erre a kiemelkedő eseményre nagy valószínűséggel Izrael Állam elnöke is ellátogat" - mondta a miniszter. A felújított zsinagógában jövő áprilisban időszaki kiállítás nyílik, az állandó kiállítás a tervek szerint egy évvel később készül el. A felújított Páva utcai létesítmény kegyeleti hely, dokumentációs központként pedig a kutatást szolgálja - hangoztatta Hiller István. A Páva utcai beruházás állami forrásból valósul meg, összköltsége az állandó kiállítással együtt eléri a kétmilliárd forintot. A másik kiállítás helyszíne az auschwitzi koncentrációs tábor területén lesz. Új pavilont terveznek a régi helyére, amely új kiállításnak ad majd otthont. "Méltánytalannak és tarthatatlannak ítélem, hogy a magyar nemzeti pavilon évek óta lakat alatt áll" - hangoztatta a miniszter.

Hozzátette: a több évtizeden keresztül emléket állító kiállítás kétségtelenül elavult, de ez nem jelentheti azt, hogy Magyarország éveken keresztül nem gondoskodik a magyar nemzeti pavilon ügyéről. Az auschwitzi pavilon emelése és a kiállítás berendezése 150-200 millió forintba kerül, fedezetét a jövő évi költségvetésbe építik be. Hiller István reményét fejezte ki, hogy az auschwitzi kiállítás is elkészül a jövő évben. A harmadik kiállítás tervezett helyszíne a nemzetközileg ismert és elimert washingtoni Holocaust Múzeum. "Történészként és magyar állampolgárként szégyenteljesnek tartom, hogy ott mi nem képviseltetjük magunkat, miközben sok nemzet bemutatja saját történetének ezen részét, és így ad egy közösséget" - mondta a miniszter. E hiánypótlására tett kezdeményezést a munkálat megindítása, amely a magyarországi vészkorszak 60 évvel ezelőtti eseményeit nemzetközi összefüggéseibe ágyazva mutatja be - fűzte hozzá Hiller István.

A washingtoni kiállítás költségeiről még nem tudott nyilatkozni a miniszter, de kilátásba helyezte, hogy a költségvetési forrásokon kívül támogatók is hozzájárulnak a tárlat megvalósításához, amelyre 2005-ben sor kerülhet - hangoztatta. "A holokauszt nem önmagában a zsidóság elleni merénylet, hanem az emberiség elleni merénylet is" - mutatott rá. Hozzátette: a három helyszínen bemutatásra kerülnek a cigányság ellen elkövetett bűnök is, így a kiállítások együttesen történelmi valóságában kívánják ábrázolni a holokausztot. Hiller István közölte: e nagy ívű munka összefogására a koncepció véglegesítésére Harsányi Lászlót, a Nemzeti Kulturális Alap elnökét miniszteri megbízottként kérte fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csendes amerikai

Tovább olvasom