Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hoffmann Rózsa és a bohócozás: kiforgatott szavak?

Az oktatási államtitkár szerint kiforgatták a szavait, nem a pedagógusokról beszélt, amikor az ország jelenlegi nehéz helyzetére hivatkozva azt mondta, aki "ilyen költségvetési helyzetben radikális béremelést követel, az vagy ostoba, vagy bohóc".

Hoffmann Rózsa kedden, a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt is elmondta, még nincs kész az új oktatási törvényeknek az a változata, amely a későbbi vita tárgyát képezhetné.

Az MSZP a hétvégén szólította el Hoffmann Rózsát, hogy távozzon az oktatási államtitkári posztról, mert szerintük megsértette és bohócnak titulálta a béremelést kérő pedagógusokat a Magyar Rádióban.

Az MTI által meghallgatott felvétel szerint Hoffmann Rózsa azt mondta: "soha nem ígértem béremelést, (...) nem tartható tovább az az állapot, hogy a pedagógusoknak ilyen alacsony legyen a fizetésük, (...) el kell érni, hogy a kormányzati ciklus végére a pedagógus átlagbér elérje a diplomás átlagbért". A béremelési igényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: "aki ilyen kiürült államkincstári vagy költségvetési helyzetben radikális béremelést követel, az vagy ostoba vagy bohóc, mert egyszerűen nincs honnan".

Az oktatási államtitkár az MTV keddi műsorában kijelentette: nem a pedagógusokat titulálta így, hanem azokat, akik lehetetlen helyzetben lehetetlent követelnek.

Hoffmann Rózsa tanulságként azt vonta le, hogy az embernek nagyon meg kell válogatnia minden kifejezését. "Nem is titkoltam, hogy hibának tartottam, hogy talán nem a legszerencsésebb, bár talán nem a legbántóbb kifejezést használtam" - fogalmazott. Megjegyezte: pedagógusok százai biztatták az elmúlt napokban, hogy "józan pedagógus egy sem sértődött meg" a mondatain.

Kiemelte: a kormány látja, tarthatatlan az a helyzet, hogy míg az értelmiségi átlagbér 300 ezer forint felett van, addig a pedagógus átlagbér ennek a fele. A kormányzat tisztában van azzal, hogy a pedagógusok bérét rendezni kell, s ez is a szándékuk. Azt nem tudni, mikor lesz erre lehetőség, mert az országot eléggé romokba döntötte az elmúlt nyolc év rossz kormányzása és kiürült a kassza - fejtette ki.
Nincs miből fedezni azokat a kívánságokat, amelyek jogosak - közölte. Hozzátette: a költségvetési számok készülnek, de abban biztos, tíz százalékos béremelésről nem lehet szó. (A Pedagógusok Szakszervezete előző héten a ciklus végéig minden évben, az inflációt meghaladó, tíz százalékos béremelést tartott szükségesnek.)

Hoffmann Rózsa azt is mondta: az elmúlt nyolc évre visszatekintve nem emlékszik arra, hogy ilyen radikális béremelést követeltek volna. Hozzátette: azóta nem találkozott a szakszervezeti vezetőkkel, amint lesz olyan téma, hogy lesz miről egyeztetni, megkeresi őket.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az új köz- és felsőoktatási törvény stratégiáját megalapozni hivatott anyagok kimunkálásából gyakorlatilag negligálta a fideszes szakpolitikusokat, és zömmel egyházi iskolákhoz köthető szakemberekkel dolgozna, azt mondta: akik erre a munkára jelentkeztek, szakmai tekintélyük és múltjuk van, azoknak elfogadták az ajánlkozását. A kormány arra törekszik, hogy ne zárjon ki senkit, hanem befogadjon minden olyan jó szándékú kezdeményezést, amely az ország javát akarja. A szakértői csoportokban többféle szakember dolgozott, köztük értelemszerűen egyházi iskolák szakértői is. Amit kidolgoztak, az tulajdonképpen "nulladik változata" annak, amit csinálni akarnak - tette hozzá.

Az oktatási államtitkár elmondta, hogy nincs kész még az írott anyag az új köz- és felsőoktatási törvényről. "Egy kicsit félreértés van" - fogalmazott, hozzátéve: sokféle javaslatot tettek le a szakemberek az asztalra, s most dolgoznak azon az írott változaton, amelyet közzé lehet tenni, s a későbbi vita tárgyát képezheti majd.

Olvasóink írták

 • 10. Filtec 2010. szeptember 07. 18:06
  „Pokorni Zoltán 1998-ban megígérte, hogy

  "jelentős mértékben fogjuk emelni a pedagógusok bérét"

  Tudtommal 2002-ig nem emelték nekik.

  Tehát a jelentős = 0% fizetésemelést jelentett. Ez már TÉNY! Nem ígéret.

  Ergó: Hazudott Pokorni Zoltán!”
 • 9. Tmoha 2010. szeptember 07. 15:59
  „Azért érdekelne, hogy mikor, milyen körülmények között lehetett jelentkezni a "szakértői" csoportokba?”
 • 8. embertelen 2010. szeptember 07. 14:37
  „Azt hallottam, hogy már megszületett a döntés, a választások után Pokorni Zoltán fogja átvenni az oktatásügyet. Ő legalább ért is hozzá, nemcsak öszze-vissza beszél.”
 • 7. miracle 2010. szeptember 07. 14:20
  „"Az oktatási államtitkár az MTV keddi műsorában kijelentette: nem a pedagógusokat titulálta így, hanem azokat, akik lehetetlen helyzetben lehetetlent követelnek."
  Miért ki szokott béremelést követelni a pedagógusoknak, netán az utcaseprők vagy a pékek?”
 • 6. Madarász 2010. szeptember 07. 11:22
  „Szerintem ez várható volt!

  A Fidesz csak másokat szólít fel távozásra, de az önkritika nem az erőssége! Először a Kósa és a Szíjjártó miatt egekben az árfolyam, szív mindenki, kivéve az ő off shore cégeik, most meg ez a nő...

  Fogadni mernék, hogy madarad.

  Nekem eddig még csak egyetlen intézkedése tetszett a kormánynak, hogy megálljt parancsolt a tolvajoknak, ez nagyon helyes!
  De a többi csak olcsó szemfényvesztés és a saját érdekeik érvényesítése.

  Attól tartok, ez még csak a jéghegy csúcsa, lesz ez még sokkal rosszabb is, csak az a baj, hogy nekünk, kisembereknek és nem nekik...”
 • 5. szocdem 2010. szeptember 07. 10:37
  „Ez a Rózsika jobban tenné, ha nem foglalkozna politikával. Egyszerüen alkalmatlan a feladatra.

  Igaz az egész Fidesz társaság sem külömb, de sajnos erre van igény a társadalomban: egy csomó pojácára akikből ugatókórusokkal faragnak államférfiakat, meg államasszonyokat...

  Tragikus. Már télleg nem csak dolgozni, de tanulni is külföldre kell menni, ha valaki életben szeretne maradni..”
 • 4. Jandex 2010. szeptember 07. 09:46
  „Ostoba de hát most erre van igény!/odafenn!/”
 • 3. Eva- 2010. szeptember 07. 09:43
  „A szocik adtak 50%-ost, aztán többet nem igértek.

  de

  a fidesz mindenkinek igért, és most a teljesítéssel bajban van.
  Innen jöhet az elodázott gyurcsányi kotta--mára hangszerelve.”
 • 2. 2semleges34 2010. szeptember 07. 09:20
  „Megmagyarázni azt nagyon értik.Választás előtt kritizálták a pedagógusok fizetését,most,hogy ők vannak hatalmon,nincs rá pénz.Semmivel sem jobbak a szociktól!!!!!”
 • 1. embertelen 2010. szeptember 07. 09:20
  „Nem sokáig fog ez a nő a pedagógus társadalom nyakán ülni. Ő lesz az első fideszes kormánytag, akit meneszteni fognak! Össze-vissza beszél. Én a saját fülemmel hallottam a rádióban, hogy korábban a pedagógusoknak már az idei évre béremelést ígért. Miután eligazították, hogy mégse lesz béremelés, mindenki előtt pofátlanul letagadja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírságolhatók a közterületen lakó hajléktalanok

Az építési törvény tervezett módosítása szerint szabálysértést követ el és megbírságolható az, aki a közterületet nem arra a célra használja, amelyet a jogszabály meghatároz.
Tovább olvasom