Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Hende Csaba: arra szegődtünk, hogy megújítsuk a honvédséget

Arra szegődtünk, hogy megújítsuk az egész honvédséget, mire végzünk, a honvédelem újra nemzeti ügy lesz - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton a Ludovika zászlóalj ünnepélyes csapatzászló-adományozó ünnepségén a fővárosban.

A miniszter a végzős kadétok előtt elmondta: a honvédség olyan nemzeti intézménnyé fog válni, amelyet minden magyar ember szeret és tisztel; "mindenki aki egy kicsit is becsüli a valóságot, tudja, hogy ezt a küldetést csak nagyon kemény, nagyon keserves munkával, lépésről lépésre vihetjük végig" - fűzte hozzá.

A miniszter szerint erre a feladatra azért vállalkozhattak, mert mindazok, akik a honvédségben vannak, megmaradtak katonának, megőrizték tartásukat, a zászló becsületét és a saját becsületüket. A kadétokhoz intézve szavait azt mondta: "száz nap múlva tisztként léphettek közéjük ti is; erre a munkára, erre a küldetésre hívunk benneteket" - tette hozzá.

A zászlót Schmitt Pál köztársasági elnök adományozta a csapatnak, és Schmittné Makray Katalin vállalta a védnökséget, a zászlóanyaságot. A lobogót a VIII. kerületben található Orczy parkban megrendezett II. Ludovika Fesztiválon adták át. Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a Magyar Honvédség új tartalékos rendszerét kialakító törvénymódosítást; a jogszabályban benne van a Ludovika Zászlóalj megalakítása is, amely a tisztjelöltek kiképzésére jött létre, és az általános szabályok szerint tarthat fenn haditechnikai eszközöket és anyagokat a kiképzés gyakorlati részének biztosításához.

A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia a magyar katonai felsőoktatás legmagasabb képzési szintjét nyújtó intézménye volt az 1945 előtti Magyarországon. A Ludovika rendeltetése az volt, hogy a hadköteles kort még el nem ért (14-17 éves), önkéntesen jelentkező ifjakat tényleges állományú tisztekké képezze ki, illetve a ténylegesen szolgáló honvédtiszteknek teremtett lehetőséget a hadtudományok terén felsőfokú tanulmányok végzésére.

E kétféle rendeltetésnek megfelelően a Ludovikán kétféle oktatás zajlott: a tisztképzés és a felsőfokú képzés. Ma az egykori Ludovika jogutódjának a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tekinthető. A Ludovika Fesztivál a magyar hadikultúra évszázadait bemutató rendezvény, amelyen a különböző történelmi korokat idéző látványos katonai és lovas bemutatók, gyermekprogramok, kézműves vásár és "tábori konyha" várja az érdeklődőket vasárnap estig.

Olvasóink írták

 • 4. mérpontén 2011. május 23. 20:35
  „Hende kapja be”
 • 3. rommel 2011. május 15. 21:22
  „MOST MÁR LEGALÁBB AFGANISZTÁNBA VISZNEK PÁNCÉL AUTÓKAT !
  ÉS TALÁN A TÁLIBOK MÁR NEM NÉZIK ŐKET TÁBOROZÓ KISCSERKÉSZNEK !
  EDDIG CSAK RÁNK NEVETTEK AZÉRT NEM LŐTTEK !
  DE LEHET , HOGY MOST A KOCSIKAT FOGJÁK ELLOPNI !”
 • 2. load 2011. május 15. 21:19
  „Nyilván a hadrafoghatóság legfontosabb elemével, a korengedményes nyugdíjjal kezdik.
  Mi lesz a második lépés?”
 • 1. janika 2011. május 15. 05:27
  „Mundéros bohócok.E korban legfeljebb golyófogók lesznek ismét a nagyhatalmak csicskásaiként valamelyik gyarmat jelölésén. Mert arra nemképesek, hogy a hazánkat megvédjék a felvásárlóktól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalanok: egyre kilátástalanabb helyzetben

Budapesten jelenleg mintegy 8 ezer hajléktalan él, 5 ezren férőhelyeken, 3 ezren közterületeken. Tovább olvasom