Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Hazaérkeztek a szíriai magyar túszok

Hazatért Magyarországra a Szíriában augusztus közepén elrabolt, az elmúlt napokban kiszabadult három magyar állampolgár; a kiszabadultak megjelentek a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfői budapesti sajtótájékoztatóján is. A három férfi egyike azt közölte, magánúton tartózkodtak Szíriában. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára ugyanakkor hangsúlyozta: vizsgálni kell, hogy a magyarok szíriai tartózkodása, ottani tevékenységének körülményei ellentétesek-e valamilyen jogszabállyal.
Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese a tájékoztatón azt  mondta, a három magyart három szírrel együtt - gépkocsijukat  megállítva - augusztus 13-án hurcolta el egy katonai akció keretében  a Szíriai Szabad Hadsereg damaszkuszi csoportja, amelyet már másnap  azonosított a TEK. Ezt követően intenzív, komplex, sokszereplős  tárgyalási időszak kezdődött, amelynek eredményeként augusztus 23-án  döntöttek úgy a felkelők, hogy szabadon engedik a foglyokat. Az  elengedés után a kiszabadultak találkoztak a szír katonasággal,  amely ezután szavatolta a biztonságukat - részletezte.  

    Beszámolt arról is, hogy szombaton a magyar hatóságok kaptak egy  közleményt a szabad hadsereg damaszkuszi szárnyától, amelyben  egyebek mellett azt írták, hogy "augusztus 13-án egy ellenálló  katonai egység katonai akció során a környéken elfogott egy  rezsimhez tartozó speciális egységet. A későbbiekben kiderült, hogy  közülük három szakértő magyar állampolgár". Azt is írták - idézte a  főigazgató-helyettes -, hogy "figyelembe vettük, hogy az említettek  tevékenysége miatt önöknek nincs felelőssége, figyelembe vettük az  önök jó szándékait ebben a tekintetben, és egyben kötelességüket  polgáraik iránt. Emiatt a foglyokat méltósággal kezeltük az önök  első kapcsolatfelvétele óta".  

    Ebből a kommünikéből is látszik, hogy emberségesen, az  egyezményeket betartva bántak a foglyokkal, nem történt semmilyen  inzultus, de az is egyértelmű - mint minden ilyen szituációban -,  hogy a foglyoknak értékük volt - mondta Bodnár Zsolt, aki kiemelte,  nem fizettek pénzt a fogvatartottakért, és semmilyen egyéb  követelést sem teljesítettek.  

    Takács Szabolcs Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes  államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarország  damaszkuszi nagykövetségének munkatársai jelen voltak a magyarok  kiszabadulásakor, és aktívan részt vettek abban is, hogy Libanonon  keresztül hazatérjenek. Jelezte egyúttal, hogy Magyarország  fenntartja jelenlétét Damaszkuszban.  

    Sok kérdőjel van még ugyanakkor az üggyel kapcsolatban: meg kell  vizsgálni, miért és milyen körülmények között tartózkodott a három  magyar Szíriában, milyen tevékenységet folytattak ott - sorolta.  

    A magyar kormányzati szerveknek semmi közük nem volt a három  magyar szíriai tartózkodásához, jelenleg még szíriai beutazásuk  körülményeit sem ismerik, csak annyit tudnak, magánkezdeményezés  alapján utaztak a közel-keleti országba - jelentette ki. Hozzáfűzte:  "itt utalnék vissza arra a kockázatra, amelyet nemcsak a saját  személyes biztonságukra nézve jelentett az ott-tartózkodás, hanem  Magyarország nemzetközi megítélésére is". Ezzel összefüggésben  megjegyezte: az elrablás körülményei, az elrablók személye és a  magyarok múltja - korábban rendőrök voltak - olyan találgatásokra  adhatott esetleg okot, hogy esetleg a magyar államnak bármilyen köze  lehet a három magyar szíriai tartózkodásához.  

    A helyettes államtitkár azt mondta: vizsgálni kell, hogy az  ott-tartózkodásuk, az ottani tevékenységük körülményei  ellentétesek-e valamilyen jogszabállyal. Emlékeztetett, a külügyi  tárca a közelmúltban többször is felhívta a magyarok figyelmét, hogy  a Szíriában tartózkodók lehetőség szerint hagyják el az országot, és  senki ne utazzon oda.  
    A három férfi egyike ezt követően közölte: magánúton  tartózkodtak Szíriában, rövid ideig, egy baráti meghívásnak eleget  téve, és sem a szíriai rezsimhez, sem a felkelőkhöz nincs közük.  Hozzátették azt is, hogy útjuknak nem volt köze korábbi  magyarországi tevékenységükhöz. Fogva tartásukról annyit mondtak,  hogy fizikálisan nem volt embertelen, de lélekben megviselte őket,  és egy ideig még eltart, mire feldolgozzák a történteket.  
    Egyúttal mindhárman megköszönték a magyar hatóságok munkáját.   

    A Szíriából hazatért három férfi a nevét nem árulta el.  

    Hajdu János, a TEK főigazgatója a sajtótájékoztatón köszönetet  mondott a TEK munkatársainak az elvégzett munkáért, a  partnerszolgálatoknak - amelyeket nem nevezhetett meg - és a  Külügyminisztériumnak. Megjegyezte, egy kiszabadítás nem mindig  jelenti azt, hogy "kommandósok ugrálnak", ugyanis az lehetséges  fizetéssel, tárgyalásos úton vagy erőszakkal. Jelen esetben ez  tárgyalásos úton történt - rögzítette.  

    Megerősítette továbbá, hogy a kiszabadulás előtti napokban ebben  az ügyben is tárgyalt a Közel-Keleten, de a kívánt sikert nem ez  hozta meg, hanem egy itthoni felderítési adat és az együttműködés  egy külföldi társszervvel.  

    A Magyar Nemzet hétfői számában arról írt, hogy a magyarokkal  együtt elrabolt három arab közül két szír férfi Magyarországon él  hivatalosan, és a lap információi szerint ők napokon belül szintén  Magyarországra érkeznek. A harmadik arab tíz évig élt Budapesten,  itt végezte el az egyetemet, majd családjával együtt visszatelepült  Szíriába. Nekik nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, így a  jelenlegi kaotikus belpolitikai helyzetben életük veszélyben van. A  napilap úgy tudja, hogy Ibrahim Hasszán hétfőn felkeresi  Magyarország damaszkuszi nagykövetségét, és vélhetően menedékjogot  kér maga és családja számára.  

    Arra a kérdésre, hogy érkezett-e már menedékjog-kérelem, a  Külügyminisztérium helyettes államtitkára a tájékoztatón azt  közölte, nem tud ilyenről.  

Az MTI felvételei.

Előzmények:
Hétfőn vagy legkésőbb kedden érkezhet haza az a három magyar, akiket még augusztus közepén raboltak el Szíriában, a hétvégén azonban kiszabadultak a fogságból. Erről a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója beszélt hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, úgy fogalmazva, hogy óramű-pontosságú akció volt a kiszabadítás.

Hajdu János elmondta, a három magyar a körülményekhez képest jó fizikai állapotban van, mentálisan azonban megviselte őket a fogva tartás, de már teljes biztonságban vannak.

"Egy közel két hétig tartó és egy óraműpontossággal végrehajtott műveletnek a végén vagyunk, amikor is azt mondhatjuk, hogy a fogva tartásból a foglyokat sikerült úgy kiszabadítanunk, hogy nem kellett értük pénzt fizetni, nem sérültek", és hétfőn vagy legkésőbb kedden meg is érkezhetnek Magyarországra - részletezte a TEK főigazgatója, hozzátéve, hogy a kiszabadítás nem fegyverrel, hanem tárgyalásos úton történt.

Arra a kérdésre, hogy mit csinálhatott Szíriában a három magyar - akik korábban rendőrök voltak -, Hajdu János azt válaszolta: azt valószínűsíti, hogy azt, amihez értettek, a kutyakiképzést.

A Magyar Nemzet hétfői számában arról írt, hogy a magyarokkal együtt elrabolt három arab közül két szír férfi Magyarországon él hivatalosan, és a lap információi szerint ők napokon belül szintén hazánkba érkeznek. A harmadik arab tíz évig élt Budapesten, itt végezte el az egyetemet, majd családjával együtt visszatelepült Szíriába. Nekik nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, így a jelenlegi kaotikus belpolitikai helyzetben életük veszélyben van. A napilap úgy tudja, hogy Ibrahim Hasszán hétfőn felkeresi Magyarország damaszkuszi nagykövetségét, s vélhetőleg menedékjogot kér maga és családja számára.

Ezzel kapcsolatban a magyar terrorelhárítók főigazgatója azt mondta: ha a három szír is Magyarországon tartózkodik majd, őket is meg fogják hallgatni. Hozzátette, a tartózkodási engedélyek kiadása a bevándorlási hivatal hatáskörébe tartozik. "A TEK jelenleg három magyarral foglalkozik, az ő menekítésüket intézi" - közölte.

Hajdu János hozzáfűzte azt is, elképzelhető, hogy hétfő délután sajtótájékoztatót tartanak az ügyről.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke - a TEK krízisközpontjának a Miniszterelnökséghez eljuttatott jelentése alapján - vasárnap tudatta az MTI-vel, hogy már a Terrorelhárítási Központ kizárólagos felügyelete alatt van a Szíriában augusztus 13-án elrabolt három magyar állampolgár.

Hajdu János szombaton jelentette be a három magyar kiszabadítását és azt, hogy mindhárman jó állapotban, biztonságban vannak.

A miniszterelnök sajtófőnökének korábbi - a TEK főigazgatójának jelentése alapján adott - tájékoztatása szerint augusztus 13-án délelőtt 9 és 11 óra között a szír főváros, Damaszkusz külvárosában fegyveresek megállítottak egy gépkocsit, majd annak utasait - három magyar és három szír állampolgárt - elrabolták. Mindhárom 40 év körüli magyar férfi korábban rendőr volt, a rendőrség különböző szakmai területein teljesítettek szolgálatot. Mindannyian évekkel ezelőtt leszereltek.

A Szíriában kialakult rossz biztonsági helyzet, valamint "a sorozatos emberrablások" miatt a Külügyminisztérium augusztus 15-én ismételten és nyomatékkal kérte a magyarokat, hogy ne utazzanak az országba, illetve az esetlegesen még ott tartózkodók haladéktalanul hagyják el Szíriát.

Korábban:

Hétfőn délelőtt hazaérkezik az a három magyar férfi, akit három arabbal együtt raboltak el két hete ismeretlenek Szíriában - tudta meg a Magyar Nemzet.

A túszokat szombat hajnalban szabadították ki fogságukból a szíriai kormányhadsereg katonái.

A napilap hétfői száma ismerteti, hogy a három arab közül két szír férfi Magyarországon él hivatalosan, a lap információi szerint ők napokon belül szintén hazánkba érkeznek. A harmadik arab tíz évig élt Budapesten, itt végezte el az egyetemet, majd családjával együtt visszatelepült Szíriába. Nekik nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, így a jelenlegi kaotikus belpolitikai helyzetben életük veszélyben van. A lap úgy tudja, hogy Ibrahim Hasszán hétfőn felkeresi Magyarország damaszkuszi nagykövetségét, s vélhetőleg menedékjogot kér maga és családja számára.

A Magyar Nemzet arról is ír, hogy szombaton néhány újságírónak sikerült felvennie a kapcsolatot Ibrahim Hasszánnal Skype-on. A szír férfi részletesen előadta megmenekülésük történetét. Meggyőződése, hogy elrablóik nem kormányellenes lázadók voltak, hanem a jelenlegi szíriai káoszban egyre-másra felbukkanó fundamentalista csoportok egyikéhez tartozhatnak. Beszámolója szerint őket és a magyarokat sem kínozták meg, de fogva tartásuk körülményei miatt folyamatosan életveszélyben voltak.

A túszok észrevették, hogy az utóbbi napokban csökkent az emberrablók figyelme, egyre ritkábban ellenőrizték őket, majd eltűntek. Végül ki tudtak szabadulni a pincéből, majd találtak egy mobiltelefont, amellyel az egyik szír férfi a családját hívta. A közelben harcoló kormányhadsereg katonái ezt a hívást mérhették be, s ekkor már célzottan keresték a túszokat - olvasható a napilapban.

Olvasóink írták

  • 2. öcsi100 2012. augusztus 27. 09:19
    „Nem semmi ez a népámítás.Mindössze egy névtévesztés van a cikkben,tévedésből Hári János helyett Hajdu Jánost írtak.”
  • 1. Jandex 2012. augusztus 27. 06:59
    „Ez a hír Hajdú TEK János tálalásában: most kaptam a hírt, hogy a TEK munkatársai kiszabadították a három magyar túszt!
    Csoda, hogy egy üldözési mániában szenvedő emberből hü,,, tud csinálni?!:) /utcalezárás, iroda csere (ne a Dunára nézzen mert az veszélyes!!!) stb, stb ................”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozottan ellenőrzik a migránsokat október végéig

Fokozott ellenőrzést rendelt el hétfőn Hatala József országos rendőrfőkapitány az illegális… Tovább olvasom