Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Hatvan éve alapították Magyarország első zenei általános iskoláját

Szeptember 3-án lesz 60 éve annak, hogy Kecskeméten létrejött Magyarország első zenei általános iskolája, melyet Kodály Zoltán aktív támogatásával Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta alapított.


A Rákosi-korszakban egy ilyen iskola létrehozatala nem csak Kodály megfellebbezhetetlen tekintélyét igényelte, hanem elsősorban olyan elkötelezett, hihetetlen munkabírású, megingathatatlan küzdőszellemű szakembereket, akik képesek voltak ideáik megvalósítására a legellenségesebb intézményi környezetben is.

Mára ez az oktatási intézményforma országosan elterjedt, sikereinek híre az egész világot bejárta, s ma Tokiótól Torontóig "Kodály-módszerként" hivatkoznak arra a zeneoktatási koncepcióra, melyet ez az iskola ültetett először a gyakorlatba.

Civil kezdeményezésre szeptember 3-án a kecskeméti városháza dísztermében emlékeznek az ország első ének-zenei általános iskolájának 1958-ban végzett első tanulói, tanárai és az iskola létrejöttében meghatározó szerepet vállaló, még élő szülők a nemzetközi hírűvé lett iskola alapítására.

A volt növendékek által kezdeményezett rendezvény fővédnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, védnökei Szőnyi Erzsébet, Kossuth-díjas kiváló művész, a Magyar Kodály Társaság elnöke és Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere. Az ünnepélyes megemlékezésen a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium, Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola jelenlegi tanulói koncerttel köszöntik majd 60 évvel ezelőtti társaikat, és a Kecskeméti Kodály Intézetben a ma már történelmi távolba került eseményeket bemutató kiállítással zárul az emléknap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a debreceni Farmer Expo

A tavalyinál többen, mintegy 28 ezren keresték fel az idei Farmer Expót Debrecenben - közölte Vaszkó… Tovább olvasom