Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Hatósági áras lehet az energia

Ismét hatósági ára lesz a lakossági és a kisfogyasztói energiának, ha az Országgyűlés hétfőn elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot.

A parlament dönthet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tisztségviselőit jelölő bizottságról és a fideszes kezdeményezésre rögzíthetik, hogy az alkotmánybírákat nyolctagú bizottság jelöli. Zárószavazás lesz a többek között az Orbán Viktor miniszterelnök által benyújtott nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozattervezetről, az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítéséről szóló országgyűlési határozati javaslatról.

Ha az Országgyűlés hozzájárul a házszabálytól eltéréshez, akkor hétfőn az általános és a részletes vita mellett dönthetnek is a fideszes Rogán Antal által benyújtott, a földgázellátásról szóló törvény, valamint a villamos energiáról szóló törvény módosításáról. Az előterjesztés szerint ismét hatósági ára lesz a lakossági és a kisfogyasztói energiának: az egyetemes szolgáltatók lakossági és kisfogyasztói árait újra az illetékes miniszter határozza meg.

Szavazhatnak a fideszes Mátrai Márta által kezdeményezett, az alkotmány, valamint ezzel összefüggésben az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításáról szóló javaslatokról, amelyek szerint nyolctagú, kormánypárti többségű parlamenti bizottság jelöli a jövőben az alkotmánybírákat. A hatályos szabályok szerint az Alkotmánybíróság tagjaira frakciók egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tesz javaslatot. Az ellenzék tiltakozása ellenére az alkotmánymódosítás törölné az alaptörvényből azt a rendelkezést, hogy az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges. Ugyancsak dönthetnek az ÁSZ elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatról.

Az ÁSZ elnökjelöltjévé, illetve alelnökjelöltjévé az előterjesztés szerint az válik, aki a nyolc tagból álló, kormánypárti többségű bizottságban legalább öt tag támogatását megkapja. A jelölőbizottságnak várhatóan a tagjait is megválasztják.

Olvasóink írták

  • 2. fióka 2010. június 14. 16:38
    „erre befizetek”
  • 1. janika 2010. június 14. 16:21
    „No és a "hazai szenet" hatósági áron mikor lehet már vásárolni a tűz-ép telepeken? Ahhoz meg kell egy másik kormány?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetero és büszke - Lesz felvonulás

A szeptember 4-ére meghirdetett hetero büszkeség napi vonulás forgatókönyve ugyanaz, mint a… Tovább olvasom