Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Használt sütőolajért gyűjtőedényt ad a Mol

A Mol tavaly májusban kezdte a programot. Országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat.
Ismét elindította használt sütőolaj gyűjtő kampányát a Mol: aki elviszi a kijelölt kutak egyikére a használt étolajat, ajándékba egy újrahasznosított műanyagból készült gyűjtőedényt kap, amelyben kényelmesen tudja tárolni és a kutakhoz szállítani azt - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A Mol tavaly májusban kezdte a programot. Országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését.

Az első hetekben több mint 9 tonna használt sütőolaj gyűlt össze és több mint hétezer gyűjtőflakon fogyott el a Mol-kutaknál. A nagy érdeklődés miatt tavaly ősszel 150-re bővítették az átvevőhelyek számát, jelenleg pedig már 168 kúton lehet leadni a sütéshez használt zsiradékot.

A program kezdete óta eltelt mintegy másfél évben csaknem 120 tonna használt sütőolajat vittek a Mol-kutakra a környezettudatos háztartások. Tavaly 30 ezer flakon talált gazdára, az idén további 15 ezer várja a benzinkutakon azokat, akik használt étolajat adnak le.

A töltőállomásokról a Biofilter Kft. gyűjti össze a használt sütőolajat, majd tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot állítanak elő belőle, amelyet biokomponensként kevernek a dízel üzemanyagokba.

A közlemény szerint Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

A lakosság által használt olajnak csak kis része jut el a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez káros, a csővezetékek falára lerakódva ugyanis a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Még veszélyesebb, ha élővizekbe jut, mert a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

Olvasóink írták

  • 1. hajni79 2012. december 05. 17:09
    „Mi is összegyűjtöttünk 10 liter használt étolajat és elvittük az egyik megjelölt benzinkútra ahol azt a választ kaptuk, hogy ők ilyen kis mennyiséggel nem foglalkoznak. Az érdektelenségről - az egyik eladó küldözgetett a másikhoz - már ne is beszéljünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Speciális eszközökkel segítenek: a honvédség felkészült a rendkívüli időjárásra

A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer 50 munkacsoportjában, mintegy 300 ember, több mint 100… Tovább olvasom