Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Harminc centire közelítette meg a Tisza a legnagyobb vízállást

Harminc centire közelítette meg a Tisza a legnagyobb vízállást Vásárosnaménynál, amelyet még 2001-ben mértek. A Kőrösökön tovább nőtt az árvízi védekezés hosszúsága, a Bódva Edelénynél még áradt vasárnap.
A Tisza vasárnap reggel 904 centiméterrel tetőzött a beregi kisvárosnál, az országhatár és Vásárosnamény közötti szakaszon a hideg időjárás hatására gyors apadás indult meg, a Magosliget és Tiszakóród közötti bal parti gátaknál már a készültség is megszűnhetett - mondta az MTI-nek Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Hozzátette: a 2001-es árvíz idején mért maximumhoz, a 934 centiméterhez közeli nagy víztömeg Lónya és Záhony irányába tart, s a gátaknál továbbra is harmadfokú a készültség. Az igazgató kiemelte: Vásárosnamény alatt még igen jelentős áradás várható, mivel a Tisza a beregi kisváros közelében fogadja be a torkolló, szintén harmadfokú készenlétet indokoló magasságon áradó Szamos és Kraszna vízét.

A lejjebb betorkolló Túron pedig másodfokú szintet ért el az árhullám. Tokajnál a Tisza várhatóan a hét közepén tetőzhet, a szakemberek 850 centiméteres vízállást várnak. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője szerint a folyó vízállása vasárnap Tiszapalkonyánál is eléri a másodfokú készültségi szintet.

A Bodrog mellékvizei is áradnak, harmadfokú vízszintekkel tetőznek, vagy már tetőztek. A Tiszai árhullám hatására néhány centiméteres további emelkedés még elképzelhető a folyón, amely a hazai szakaszon is lassan árad, a tetőzést vasárnapra várják. A Bódva Szendrőnél szombat estétől stagnál, Edelénynél továbbra is árad. Szendrőben már hét szivattyúval dolgoznak, hogy a víz ne érje el azt a három ingatlant, amelyet már megközelített az ár. Edelénynél, a belvárosi hídtól az L'Huillier-Coburg-kastély felőli oldalon, a korábbi szakadásnál már a homokzsákok alsó részét érinti a folyó, az úgynevezett kisvasúti hídnál pedig - ahol a júniusi árvíz idején szakadt át a gát - már a homokzsákokat éri az ár, az tartja a vizet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemzavar miatt le kellett állítani a BorsodChem termelő üzemeit

Üzemzavar történt a BorsodChem kazincbarcikai üzemének erőművében vasárnap, ezért a termelő üzemeket le kellett állítani, és csökkenteni kellett kapacitásukat. Tovább olvasom