Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Hallgatói tiltakozás: általános diáksztrájk kezdődik szerdán - videó

Szerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek hétfőn éjjel Budapesten azok a tüntetők, akik a köz- és felsőoktatás átfogó reformjáért demonstráltak.
Szerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek hétfőn éjjel Budapesten azok a tüntetők, akik hétfőn délután az oktatási államtitkárság épülete előtt a köz- és felsőoktatás átfogó reformjáért demonstráltak, majd a Kossuth térre vonultak, a Magyar Rádióban beolvastatták a Hallgatói Hálózat hatpontos petícióját, végül hallgatói fórumot tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A néhány száz főiskolai, egyetemi hallgató arról is döntött, csatlakoznak a szerdára tervezett budapesti "télirózsás forradalomhoz", valamint arról, hogy hallgatói fórumot szerveznek szerdán délután a sztrájkhoz kapcsolódóan, illetve kedden megkeresik sztrájkjuk szándékával a középiskolák igazgatóit.

A fórum résztvevői Orbán Viktor miniszterelnöknek nyílt levelet írtak, melyben azt kérték: a felsőoktatási törvény módosítása előtt menjen el a hallgatói fórumukra, hogy tárgyaljanak a felsőoktatást érintő kérdésekről.
A hallgatók kidolgozták annak a videoüzenetnek a szövegét is, amelyet közzétesznek a médiumokban a sztrájkról. Ebben többek között az szerepel, hogy "változást követelünk, a kormány új oktatási tervezetét nem fogadjuk el, követeljük a törvénymódosítás elnapolását", illetve "megalapozott, szakmai döntést, nem egy egy-két-nap alatt összefércelt törvényvázlatot". A kommüniké hozzáteszi: "ha követeléseink nem teljesülnek, szerdán békés, általános sztrájkba kezdünk, és csatlakozásra hívunk minden szimpatizánst és érintettet".

Az eseményen felolvasták a hétfőn késő este megalakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum MTI-nek küldött közleményét is, amely szerint a Magyar Rektori Konferencia elnöksége, a Hallgatói Hálózat (HaHa), az Oktatói Hálózat, a pedagógus szakszervezetek, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) támogatják a hallgatók által megfogalmazott hat pontot. Ebben a hat pontban követelik a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámok visszaállítását legalább a 2011-es szintre (ez 44 ezer államilag finanszírozott felsőoktatási helyet jelent), a forráskivonás levonását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, illetve azt, hogy az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a szegényebbeknek is legyen esélye bejutni a felsőoktatásba.

Hétfő:

Középiskolások és egyetemisták demonstráltak a Humán Platform szervezésében hétfőn Budapesten, az oktatási államtitkárság épülete előtt, ahonnan a Parlamenthez vonultak, majd onnan a Szent István körúton a Nyugati tér irányába indultak.


Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt megjelent sok száz demonstráló előtt kijelentette: a hatalom totális támadást indított a tudás ellen, a közoktatásból és a felsőoktatásból "hihetetlen összegeket von ki".

A rendezvényt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) biztosította, rendőri intézkedés nem történt - tudatta a police.hu.

A demonstráció után a tömeg a Parlament épülete elé vonult, azt skandálva, hogy "nem hagyjuk!", a parlamenti képviselőknek pedig bekiabáltak, hogy "gyertek ki!". A hangosbemondón valaki azt javasolta, menjenek a rádióhoz és olvastassák be az adásba a diákok 6 pontját - írja az index.hu. A tömeg ezután megindult a Szent István körúton a Nyugati tér irányába.

A Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere az MTI-vel azt közölte: a 4-6-os villamos közlekedését csak szakaszosan tudják biztosítani.A Magyar Rádiónál egy gimnazitsa és két egyetemista ment a bejárathoz, amelyet rendőrök álltak el. A tömeg erre azt kezdte el kiabálni, hogy "engedd be, engedd be" és közelebb húzódott arendőrökhöz. A rádióból kilépett valaki és átvette a hallgatók követeléseit. A hangosbeszélőn ezután arra kérték a jelenlévőket, hogy csendben várják meg, hogy dönt a rádió vezetése. Külön felszólítottak mindenkit, hogy tartózkodjon az erőszakos megnyilvánulásoktól. A tüntetők ezután néma csöndben vártak, majd elénekelték a Himnuszt.

Az origo.hu tudósítása szerint Tóth Fruzsinát, a Hallagatói Hálózat aktivistáját engedték be korábban a Rádió épületébe. Amikor kijött, közölte, az este kilencórás hírekben a demonstárlók képviselője beolvashatja a diákok hat pontját. A tömeg rázendített: "megvárjuk, megvárjuk".

További képekért kattintson ide!

A Kossuth Rádió a 21 órás híreket a tüntetéssel kezdte, majd a műsorvezető röviden összefoglalta a hallgatók követeléseit. Ezt a híreket a Pollack Mihály téren kihangosítva hallgató tüntetők elégedetlenséggel és pfújolással fogadták. Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy a pontokat nem szó szerint olvasták be és fontos elemeket kihagytak.

A hangosbeszélőn a tüntetés szervezője azt mondta: a rádió képviselői ígéretet tettek arra, hogy a Hallgatói Hálózat hat pontját az este tíz órakor kezdődő Esti Krónikában szó szerint felolvassák. A szervezők ezért azt javasolták a tüntetőknek, hogy menjenek át a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol fórumot tartanak. A tüntetők egy része azonban ott akar maradni a téren.

A hallgatók hat pontja

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!
2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!
3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!
4. Töröljék el a hallgatói szerződést!
5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!
6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.


Turai Eszter, a Hallgatói Hálózat képviseletében arról beszélt, hogy Magyarországon kívül csak Fehéroroszországban létezik hallgatói szerződés. Hangsúlyozta: "homályos ígéretekkel nem foghatják be a szánkat", illetve olyan országban szeretnének élni, "ami mindenkinek jó".


Korábban írtuk:

A rendőrség lezárta a Kossuth tér környékét így sem a 2-es villamos sem az autók nem tudnak közlekedni ezen a szakaszon.

Az MTI felvételei.

Az index.hu tudósítása a transzparenseken olyan szövegek láthatóak, mint "2014-ben már mi is szavazni fogunk" vagy hogy "azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa". A tömeg negyed óra kiabálás után tovább indult a Jászai Mari tér, majd ráfordult a Nagykörú Blaha Lujza tér felé vezető oldalára, ahol teljesen megakasztotta a forgalmat.

A rendőrök úgy álltak sorfalat, hogy a menet ne tudjon a Margit hídra kanyarodni.

A hangosbemondón valaki azt javasolta, menjenek a rádióhoz és olvastassák be az adásba a diákok 6 pontját.

Olvasóink írták

79 hozzászólás
 • 79. zeta62 2012. december 19. 23:42
  „75. Demalgon 2012.12.19. 07:42

  Tisztelet a kivételnek, de tényleg pontos a jellemrajz, amit adtál.”
 • 78. zeta62 2012. december 19. 23:41
  „77. Valaki 2012.12.19. 10:00

  te, kicsirigó, tipikus judeo ideböfögő vagy, értelmes hozzáfűzés semmi, személyeskedés, szellemesnek tűnő otrombaság csak, ami telik tőled. :)
  Megtarthatod vezírednek! :)”
 • 77. Valaki 2012. december 19. 10:00
  „70. zeta62 2012.12.18. 18:45

  68. Valaki 2012.12.18. 17:24

  Mi van emberke? Te vagy az ügyeletes <moderálva>-megmondó? :)

  Nem zetorka, csak a tényeket állapítom meg. :)))”
 • 76. Demalgon 2012. december 19. 07:58
  „Gőcze, medvebocs ...

  Szép dolog kiállni egyes eszmékért, de attól, még ha szépítve vannak a nyers valóságok nem fog változni semmi. Nem mindenki "betanult szöveget" skandál, mint ahogy ezzel vannak meggyanúsítva, hanem az életben, a saját bőrükön, munkahelyükön, iskolájukban, stb sorolható kézzelfogható tényeket, a látottakat, átélteket használják fel véleménynek. Azt senki sem tagadja, hogy vannak olyan hallgatók, akik valóban "dolgoznak" is a felsőoktatásban, de attól még az ő arányuk a lényegesen kisebb, akit csak 10%-nak hívunk. És, ahogy mindenre a való életben igaz, úgy ide is igaz, hogy nem a kisebb mérték alapján ítélnek meg egy csoportot, hanem az alapján, amit a többség cselekszik, tesz, tervez, gondolkodik. Nem kell messzire menni, elég, ha az ember olyan munkahelyen dolgozik, ahol gyakran fordulnak meg nappalis hallgatók mind a két oldalról legyen az NYME, ELTE, Corvinus és még sorolhatnám kikkel akadok össze, de az eredmény siralmas, de legalább megvan egyik-másikban az, hogy megtanulták felismerni mennyit érnek, amire sokan a nappalisok közül képtelenek. Siralmas és szánalmas. Amikor a nappalis kikerül, kezében a diplomájával, realitásérzékét vetve, átszórakozott, májrombolt éjszakák után (és mondom, a véleményt a többség formálja, nem a kisebbség és joggal), mellét verve követel fél milliós nettó fizetést a SEMMIRE, lenézve, lekezelve kollégákat, sokszor tönkretéve évek jól működő munkáját, és egyéb életeket, majd menekül próbaidőről, mert képtelen a feladat ellátására és felismeri, hogy basszus dolgozni kell. Felesleges a nappalis képzés. A feladatokra estin, levelezőn is ugyanolyan jó lehetőség van, munka mellett is részt lehet venni ugyanúgy kutatómunkákban. Mert az, hogy naponta 2 órát ráfordítunk, a többiben meg lógjuk a várost, nekem valahogy nem kutatómunka, nem értekezésírás, stb.

  Medvebocs, az, hogy dolgoztál munka mellett tisztelendő, de semmi több. Igazán élesben, munka és család mellett dolgozni, és úgy helytállni mindenhol, nem beszélve, ha olyan a munkád is több, mint kihívás, amire egy nappalis sem lenne képes, függetlenül képességtől, mert a kapott oktatás ahhoz is kevés, hogy egy tömény feladatsort önmaga elláson, még alapos betanítás után is. Úgyhogy hadd ne essek hasra. Nem hasonlítható össze a kettő, mert a nappalis nem önmaga és a családja túléléséért megy el mekibe dolgozni, vagy vállal esetleg nagyobb munkát, ha vállal, annak a pénznek jobb helyei vannak bizonyos pontokon. Ugyanakkor bármilyen negatív ostobaságot csinál egy nappalis (lásd Sopron, amikor a NYME-sek randalíroztak a Deák téren, azóta a dékán kussol), mindenki szív miatta, és a nappalisok ostobasága miatt mindig azokon verik el főleg a port, akik gyakorlatilag az ingyenélők díját fizetik adójukból és tartják el az iskolákat: a levelezősökön és a távosokon. Holott nekünk semmi közünk ahhoz, hogy idegbetegek, identitás és reálképzavaros hallgatók kerülnek ki nappalisként az utcára. És épp elég szenvedés látni, hogy mire büszke, és valójában mennyit ér, mennyit tud. S közben elfelejtetitek, hogy az új NAT előtt voltak ciklusok, erős intézmények, jó szakemberi képzéssel.”
 • 75. Demalgon 2012. december 19. 07:42
  „GaborV a legnagyobb sületlenséget írtad le. A munkahelyek zömére azért vesznek fel diplomást, mert a drága hr-es és a cég nem tudja, hogy egy adott pozícióra milyen jelöltre van szükség. A felvett egyetemista megtanul 100 oldalas módszertant? :) És mellé a többi sületlenség? :) Tudod mit tapasztalok vezetőként? Nagy arcot, beképzeltséget, nulla tudást. Azt, hogy a drága egyetemista semmit nem tud alkalmazni abból, amit megtanult, több kárt okoz, mint hasznot és büdös a munka. A kollégáit lenézi, lekezeli. Soroljam még? Csak azért vesznek fel diplomást, mert feltételezik sok helyen azt az ostobaságot, hogy a diplomával együtt tudás jár, majd utána dühösek, amikor a harmadik jelentkezőt vágják ki az állományból. Saját tapasztalatom továbbra is, hogy munkavégzés közben leblokkol. 2000-ig bezárólag szívós és nívós képzések voltak a főiskolák, egyetemek nélkül. Nekem is csak ismétlés volt a főiskola, mert semmi újat nem tanítottak nekem.”
 • 74. machers 2012. december 18. 21:05
  „65.zeta62 2012.12.18. 14:48
  Tökéletesen működtetik az "Oszd meg és uralkodj" elvet.”
 • 73. machers 2012. december 18. 20:47
  „73.Hunicum 2012.12.18. 20:37
  OK!”
 • 72. Hunicum 2012. december 18. 20:37
  „72. machers!
  Bocsáss meg, nem válaszolnék ha lehet.”
 • 71. machers 2012. december 18. 20:01
  „59.Hunicum 2012.12.18. 14:02
  És most hivatásos katonaként dolgozol, vagy pályaelhagyó vagy?”
 • 70. zeta62 2012. december 18. 18:49
  „66. mindigatutit 2012.12.18. 14:59

  kövérhez tedd hozzá, hogy az apjának a forradalom leverésében szerzett érdemeire való tekintettel kerülhetett be az egyetemre, ahol ugyanúgy mások írták a zárthelyi dogáit(is), mint fletónak. Egy brancs kölykei mind.”
 • 69. zeta62 2012. december 18. 18:45
  „68. Valaki 2012.12.18. 17:24

  Mi van emberke? Te vagy az ügyeletes <moderálva>-megmondó? :)”
 • 68. szabadságharcos 2012. december 18. 18:06
  „65. zeta62 2012.12.18. 14:48
  Ez így van. Totálisan..”
 • 67. Valaki 2012. december 18. 17:24
  „65. zeta62 2012.12.18. 14:48

  Tök jó vízióid vannak! :)))
  Mit szecc?”
 • 66. lr 2012. december 18. 15:29
  „65 Zeta62
  Erről van szó.....!!!”
 • 65. mindigatutit 2012. december 18. 14:59
  „A sok <moderálva> gondolom 2008-ban a tandíj ellen szavazott!!Ha nem ,akkor most álljon oda tükör és jól köpje szembe magát.Az meg annyira visszataszító ahogy az egészet kezeli a kurmány.Kövér a maga KISZ titkár és MISZOT alelnök múltjával kiszvezetőzi le az akkor többségében meg sem született gyerekeinket, arra csak egy válasz van: elmentek ti a <moderálva>ba!”
 • 64. zeta62 2012. december 18. 14:48
  „Kb. másfél éve már elmondtam, amikor az aktuális "ellenség" a rendvédelmisek voltak, hogy ébredjetek fel, mert ez az első lépés, MINDENKI sorra kerül. Most(akkor) lenyomják a rendvédelmiseket, aztán a háborgó továbbiakat a vérig sértett, megalázott, a társadalom által cserbenhagyott rendvédelmisekkel "nyomják le. Oszd meg, és uralkodj. De a mai napig meg lehet etetni ezzel a trükkel a zembereket, nem térnek észre, amíg ők sorra nem kerülnek, de akkorra a már lenyomottak <moderálva>nak az ő fejükre. Ki van ez találva nagyon sok évszázada, de a magyarnak minden új.
  Helyettesítsétek be, és gondoljátok végig:

  "Először eljöttek a zsidókért, nem szóltam, mert nem voltam zsidó. Aztán eljöttek a kommunistákért, nem szóltam, mert nem voltam kommunista. Aztán eljöttek a szocialistákkért, nem szóltam, mert nem voltam szocialista. Aztán eljöttek a szakszervezetisekért, nem szóltam, mert nem voltam szakszervezetis. Aztán amikor értem jöttek, már senki sem maradt, hogy szóljon értem."
  Martin Niemöller atya”
 • 63. Eva- 2012. december 18. 14:47
  „ma már sikk a legalább két diploma---annak, aki képes a tanulásra.

  ha a szülői háttér megengedi---miért ne?!

  ((de itt a jó öreg kérdés ismét:
  mi számít munkának?
  csak a kenyérgőzös-----avagy az irányítás is munka-e?)”
 • 62. vigaszsag 2012. december 18. 14:29
  „A felsőoktatásban legalább akkora a szakadék és számos helyen, karon a színvonalromlás, mint a társadalomban.
  A kredit rendszer előtt 3 év volt a főiskola, 5 (6) az egyetem.
  Volt motiváció a befejezésre, aki 1-2 évet csúszott, az kihullott, most pedig 6-7 évig melegednek, bukdácsolnak, halasztgatnak a hallgatók.
  Főiskola mellett folyamatosan melózott, akinek szülei nem tudták kifizetni a könyvet, kaját sem, és mégis befejeztük 21 éves korunkra.
  Ez nem irígység az értelmiség ellen, hiszen már rég nem a diplomán múlik ki az értélmiség.
  Nem tüntetni kellene, hanem tanulni, itt a vizsgaidőszak :-)”
 • 61. látó 2012. december 18. 14:24
  „51. fején találtad a szöget!”
 • 60. xverax 2012. december 18. 14:16
  „a szakmunkás is ugyanazért lép le mint a diplomások többsége:
  nyugatabbra őket is sokkal jobban megfizetik... ennyi röviden”
79 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizet év végi jutalmat a kormány

Azonnali hatállyal felfüggesztette a kormány az irányítása alá tartozó fejezeteknél dolgozók számára… Tovább olvasom