Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Halált okozhatott az új lélegeztetési eljárás a mentőszolgálatnál

Hozzájárulhatott öt beteg halálához a mentők által használt új légút-biztosítási technika - írta egy, a birtokában lévő szakértői jelentésre hivatkozva a Népszabadság keddi számában.
A 2013 októberében bevezetett eljárásban olyan injekciót adnak a lélegeztetésre szoruló betegnek, amely leállítja a spontán légzést azért, hogy megkönnyítse a mentőtiszt számára a mesterséges lélegeztetéshez szükséges tubus behelyezését.

A lap szerint a módszert számos mentős vitatja, és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója maga is szakértői véleményt kért, megjelölve nyolc esetet, amikor az injekció alkalmazása után leállt a beteg keringése. A nyolc beteg közül ötöt nem sikerült újraéleszteni, és a szakértői jelentés szerint az izombénító szerek alkalmazása hozzájárulhatott a halálukhoz - írta a Népszabadság.

A lap kérdéseire sem a jelentést készítő szakértők, sem az OMSZ, sem az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nem válaszolt.
Az OMSZ válasza

A Népszabadság napilap ma cikket jelentetett meg a magyarországi életmentés gyakorlatáról, mely hamisan sugalmazza, hogy az Országos Mentőszolgálat által évek óta alkalmazott, életmentő módszer öt beteg halálát okozta.

A valóság az, hogy a magyar mentők a jelenleg létező legeredményesebb légútbiztosítási eljárást alkalmazzák. A magyar mentőhelikopterek és eset-rohamkocsik szakemberei az eljárással az elmúlt években több ezer életveszélyes állapotú beteg életét mentették meg.

A légútbiztosítás a közvetlen életveszély okát (pl. belső vérzés, agysérülés, szívizom elhalás, stb.) önmagában rendszerint nem szüntetheti meg, vagyis sajnos ezzel sem lehet minden beteget megmenteni. Ilyen esetekben a beteg nem az életmentési kísérlet miatt, hanem az életmentési kísérlet ellenére veszíti életét.

Az OMSZ az eljárás során alkalmazott gyógyszerek engedélyével rendelkezik, a hivatkozott, konkrét esetekben a felkért szakértők sem az alapbetegségeket, sem a halál okát nem ismerhették, így jelentésük összefüggést az eljárás és a halálozás között nem mutathatott és nem is mutatott ki.

Az RSI (Rapid Szekvenciájú Intubáció) a jelenleg létező legeredményesebb légútbiztosítási módszer, mely maximális betegbiztonságot nyújtva ma már „arany standardként" alkalmazott eljárás számos fejlett ország (pl. USA, Egyesült Királyság, Ausztrália) sürgősségi ellátásában. Az évek alatt, gondosan kidolgozott, szigorú szakmai irányelveken alapuló, és folyamatos ellenőrzés mellett végzett RSI eljárásról, a szakembereknek készült oktató-videó a https://www.youtube.com/watch?v=Ice26yP7Wl8 címen megtekinthető (a kisfilm orvosi beavatkozásokat modellez, megtekintése gyermekeknek nem ajánlott).

Egy korszerű eljárás bevezetése, a megszokott, hagyományos módszer megváltoztatása óhatatlanul ellenérzést kelthet azokban, akik a hagyományokhoz ragaszkodnak és nehezen fogadják be az újat. Így történt ez annak idején az első, légcsőbe vezetett tubus (intubáció), az első elektromos áramütéssel beindított szív (defibrilláció) és az első szívbe juttatott elektróda (pacemaker-terápia) esetében is, de a tapasztalatok az előrelépést igazolták.

A betegek mentőellátásba vetett bizalma egyes esetekben a túlélés, gyógyulás alapfeltétele lehet. A Népszabadság újabb hamis cikke ezt a bizalmat ingathatja meg, ezért az Országos Mentőszolgálat a lap ellen jogi lépéseket tesz.

Győrfi Pál
kommunikációs és pr igazgató

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőruhákat tesztelt a fogyasztóvédelem

Veszélyes anyagot tartalmazó fürdőruhát nem találtak a szakemberek, mindössze egy terméknél bizonyult megtévesztőnek a rajta szereplő tájékoztatás. Tovább olvasom