Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

H1N1: `Minden köszönet megilleti az oltóorvosokat´

A legfrissebb járványügyi adatok azt mutatják, hogy az új influenzajárvány első hulláma lezajlott, de hamarosan újabb hullámra lehet számítani, ezért nagyon fontos, hogy a védekezés ne hagyjon alább — erre kérte dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos az orvos-szakmai szervezetek képviselőit azon a január 7-i megbeszélésen, melyre Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban került sor.


A beérkezett vizsgálati mintákon belül az tapasztalható, hogy az egyéb légúti vírusfertőzések száma növekszik. Az ÁNTSZ arra számít, hogy január második fele és április vége között lesz egy vagy kettő, majd jövő ősszel egy következő hulláma az új típusú influenzának.

A lakosság mintegy 30 százaléka már átoltott, de riasztó adat, hogy az elhunytak körülbelül harmada nem tartozott rizikócsoportba, harmaduknak csupán egy, a többieknek pedig több alapbetegsége volt. Dr. Falus Ferenc azt kérte a jelenlévőktől, hogy tolmácsolják az alapellátás orvosainak: minden köszönet megilleti az oltóorvosokat azért a segítségért, amit eddig nyújtottak.

Különös tekintettel arra a helyzetre, hogy nagyon hirtelen érkezett a járvány, és nem tudta senki a világon, hogy mire is számítsunk. Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az orvosokhoz eleinte kevés konkrétum jutott el, miközben számos dezinformáció zúdult rájuk a médián keresztül. Az információk letisztulása után a magyar orvosi kar egységesen kezdett el oltani.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete nevében Dr. Kádár Ferenc úgy vélte: az influenza-gyakorlat az elmúlt évtizedekben arról szólt, hogy oltsuk az időseket, miközben a mostani tapasztalatok éppen a fiatalok veszélyeztetettségét mutatták.

Ugyanakkor kiemelte, hogy az orvosoknál dolgozó asszisztensek és a védőnők is nagyon sokat tettek a gyermekek védelme, a védőoltási hajlandóság érdekében.

A FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége ügyvezető igazgatója, dr. Selmeczi Kamill szerint az prognosztizálható, hogy előttünk van még a megelőző munka java.

Felhívta a figyelmet az egészségügyi dolgozók és a járványban közreműködők felelősségére is, mert a beteg egészségügyi dolgozó nem tudja ellátni a segítségre szoruló embereket. Kiemelte azt is, hogy az adatok azt mutatják, hogy — ellentétben a szezonális influenzával —, alig van idős beteg, leginkább a fiatalokat betegítette meg az új vírus.

Dr. Balogh Sándor, az ÁNTSZ Országos Alapellátási Intézet főigazgatója felhívta a figyelmet az antivirális szerek és a bakteriális felülfertőződés kezelésére szolgáló antibiotikumok felelős alkalmazására.

Dr. Falus Ferenc azt kérte a résztvevőktől — megköszönve eddig munkájukat az új influenza elleni küzdelemben —, hogy a továbbiakban is jelezzék, milyen információkra van szükségük, milyen csatornán jut el leginkább az orvosokhoz a megfelelő tájékoztatás, és folytassák legjobb tudásuk szerint az oltásokat.

Olvasóink írták

  • 2. oaxacaca 2010. január 19. 11:32
    „igen”
  • 1. mitzekatze 2010. január 19. 10:17
    „Telhetetlenek! Nem volt elég az a sok milliárd, amit bekaszáltak? Hogy lehet azt kijelenteni, hogy január második fele, április vége, vagy ősszel jön a következő hullám? Csak nem szándékos fertőzésekről van szó? Érdekes, hogy tőlünk néhény km-re nyugatra nem potyognak az emberek. Az is érdekes, hogy kismamák a leginkább veszélyeztetettek! Csak nem a legújabb gyerekdömping miatt, amit a GYES téma váltott ki?
    Vagy túlságosan paranoid lennék?????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: a háziorvosok oltásonként 200 forintot kapnak

A kormány még korábban úgy döntött, hogy a leginkább érintett csoportoknak ingyenesen biztosított… Tovább olvasom