Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

H1N1 miatt bezárták az iskolát Szederkényben

Bezárták kedden a szederkényi általános iskolát, miután hatvan gyerek fertőződött meg az új típusú influenza vírusával - tájékoztatta az ÁNTSZ dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa az MTI-t. Az iskola igazgatója elmondta: egy tanár és egy takarító is megbetegedett.
Az intézmény 206 tanulója közül 60 betegedett meg az elmúlt napokban, mindegyiküknél influenzaszerű tüneteket tapasztaltak - mondta Scha:ffer Károly regionális tiszti főorvos, hozzátéve: 25 beteg jelentkezett a háziorvosnál.

Miután az iskola igazgatója jelentette a tömeges megbetegedést a mohácsi ÁNTSZ-nek, két gyerektől mintát vettek, s mindkettőjüknél kimutatták a H1N1 vírust. Az intézmény jövő szerdáig biztosan zárva marad - közölte Scha:ffer Károly.

Hergenrőder János, a Pécstől mintegy 20 kilométerre fekvő település polgármestere az MTI-nek a helyszínen elmondta: mivel az iskolát bezárták - kedden már nem kezdődött meg ott a tanítás -, fertőtlenítették, semmilyen rendezvényt nem tartanak az intézményben a közeljövőben.

A polgármester kitért arra, hogy október végén baráti társasággal Ukrajnában járt. Véleménye szerint azonban hazaérkezésük óta, már a múlt héten lejárt a vírus tíznapos lappangási ideje, így nem fertőzhettek.

Hozzátette: a legnagyobb, kétszáz embert foglalkoztató szederkényi üzem német tulajdonosa saját költségén megrendelte dolgozóinak az oltóanyagot, hiszen neki is érdeke, hogy ne álljon le a termelés.
Hermann-né Rattinger Mária, a szederkényi iskola igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott: már a hétfői megbetegedések után a H1N1 vírusra gyanakodott, miután ilyen nagy mértékű, tömeges hiányzást még nem tapasztalt korábban.

Mint mondta, rengeteg szülő dolgozik külföldön, így nehéz lenne megmondani, hogy kik lehettek a vírushordozók. A tanári karból egy pedagógus és egy takarítónő betegedett meg - tette hozzá.
A gyerekek állapotáról megjegyezte: 38-39 fokos láza van egy-két iskolásnak, de senki sincs kórházban. Hozzátette, hogy e héten vagy a jövő héten kezdik meg a tanulók tömeges oltását.

Az iskola bezárásának hírére emelkedett a község patikájában a vakcina iránti kereslet, kedden már több mint negyven receptet váltottak be.

Olvasóink írták

 • 6. pancser 2009. november 11. 21:49
  „Kedves "SCC"! Csak annyi bajom van vele, hogy levarhatatlan ügynökként tartják nyomás alatt az embereket ezzel is meg sok mással. Sem a német tulajdonost, sem az oltóanyag gyártóját nem érdekli az emberek egészsége. Ha nem most, de ennek a szemléletnek akár egy katasztrófafilmbe illő következményei lehetnek egyszer. Ez az út, mármint, hogy még az orvosokat is nyomás alatt lehet tartani, nagyon veszélyes út.”
 • 5. LAZA 2009. november 11. 21:45
  „Ahogyan elnézem itt a fórumokon az okostojások egy része a járvány közelettével azért már kezd elnémúlni.
  Marad azonban még egy két mandinka harcos aki még most sem adja fel! Lelkük legyen rajta!
  Majd egyszer alán elszámolnak a saját lelkiísmeretükkel.
  Jómagam vállalva a nyilvánosságot már egy hónapja jeleztem itt a fórumokon,hogy beoltattam magamat.
  Ezidáig a legkisebb káros mellékhatást sem tapasztaltam.Persze még bármi megtörténhet de ezt a rizíkót vállaltam!
  Klin hozzászólása nagyon kellemesen érintett,mivel a helyzet komolyságához illően segíteni akar.
  Igy kellene ehhez a sulyos problémához mindenkinek hozzáviszonyúlnia.
  Kösz a hasznos fordítást!”
 • 4. kolombela 2009. november 11. 14:47
  „Szederkény kb 1800 fős lakosú község, gondolom iskolájuk létszámának kb fele hiányzik, mi értelme lenne kinyitnia.”
 • 3. SCC 2009. november 10. 23:11
  „Pancser <moderálva sértő> Tudod vannak, szabályok, előírások amiket ilyen esetekben követni illetve betartani kell. Van az intézménynek ezen kívül vezetője, aki felelős döntést hoz.Persze minden bizonnyal szükség van rá hogy még 60 gyerek megfertőződjön és még pár családtagjuk is. Senki nem mondta és írta hogy itt tömegével halnak meg gyerekek és emberek. Ez nem egy B kategóriás katasztrófafilm!!
  Mondd már el mi az isten bajod van az oltással és az oltóanyaggal. Én és még körülöttem sokan mások is beoltattuk magunkat, és még senkinek semmi baja nem lett tőle. Hozzáteszem engem már több éve oltanak a pandémiás oltással és semmilyen bajom nem származott még belőle. Ez a vakcina pedig az elölt vírust kivéve ugyanaz. Ukrajnában közel 1 millió a betegek száma. De nincs sehol semmilyen járvány igaz!? Ott sem halnak bele tömegesen az emberek, nem kell ettől tartani.”
 • 2. pancser 2009. november 10. 20:29
  „Teljesen értelmetlen az iskolát bezárni. Máskor is volt ilyen. Másodszor, néhány nap alatt végigsöpör az iskolán és a dolog le van tudva. 38-39 fokos láz nem olyan nagy ügy. Vegyél vakcinát megéri! Már csak az óriásplakátokat hiányolom. Ha már a hüvelygomba elleni csodaszereket reklámozzák reggeli meg vacsora közben, a vakcina már nem keltene nagy meglepetést.”
 • 1. klin 2009. november 10. 20:17
  „Nem tudom mennyit segit de egy ctrl+c es egy ctrl+v meger:

  AKTUÁLIS

  Olyan tanácsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek az influenza elkerülésében.
  Annak is érdemes lehet őket alkalmaznia, aki beoltatta magát (valamelyik) influenzavírus elleni
  vakcinával, mivel egyrészt a védőoltás nem jelent száz százalékos védelmet az adott vírustörzs ellen sem, másrészt a módszer egyéb, hasonló módon terjedő kórokozók ellen is hatásos lehet.

  Lentebb található a teljes angol nyelvű
  változat, a lényegét közreadom magyarul is, azzal a megjegyzéssel, hogy csak
  kiegészítő módszerekről van szó, melyek szerintem is nagyon hasznosak, de nem
  szabad kizárólag csak rájuk hagyatkozni.

  Az influenzavírus az orrüregen és a száj-garatüregen keresztül képes fertőzni. Az majdnem lehetetlen, hogy egy nagy járvány esetén elkerüljük a H1N1 vírussal való találkozást, dacára minden elővigyázatosságunknak. Ám nem a vírussal való puszta találkozás, vagyis a megfertőződés okozza a nagyobb problémát, hanem az, ha a vírus képes el is szaporodni a szervezetünkben.

  Néhány nagyon egyszerű dolog segíthet megelőzni a
  fertőződést (vagy legalább lecsökkenteni annak mértékét), illetve a mégiscsak elkapott vírus elszaporodását a szervezetben. Ezen hasznos fogásokat sajnos a hivatalos szervek sem hangsúlyozzák eléggé.

  1. Gyakori kézmosás (ezt a tanácsot azért gyakorta hallani)

  2. "El a kezekkel a szádtól" módszer.
  Próbáld meg megállni, hogy nem nyúlsz az arcodhoz és főleg a szádhoz a kezeddel,
  csakis alapos kézmosás után. (Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget okozó vírus nem közvetlen cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, hanem úgy, hogy a vírussal fertőződött tárgyakat megfogod és utána a kezedről a vírust szépen lenyalod.
  A szájvédő maszk azért is hasznos, mert ezt is megakadályozza.)

  3. Gargarizálj naponta kétszer meleg sós vízzel (vagy Hydrogen-peroxidos vízzel, ha nem bízol a sóban.)
  A H1N1 vírusnak ugyanis a fertőzést követően 2-3 napra van szüksége ahhoz, hogy a száj és/vagy orrüregben
  elszaporodjon és kialakítsa a tüneteket. Egy egyszerű gargarizálással nagyban csökkenthető a vírusok szaporodása, illetve mennyisége. Ne becsüld le ezt az egyszerű, olcsó és hatásos megelőző módszert.

  4. Hasonlóan az előzőekhez, az orrüregeidet is tisztítsd ki legalább naponta egyszer meleg sós vízzel.
  Van, aki óvatosan vizet szippant fel az orrába és úgy öblíti ki azt, ami nagyon jó tisztító módszer, de erre nem mindenki képes. Arra viszont igen, hogy egy meleg sós vízbe mártott fültisztítópálcával naponta végigtörölje belülről az orrát. Nagyon jó módszer a vírusok számának lecsökkentésére.

  5. Erősítsd az immunrendszeredet magas C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával! Ha a C-vitamin szükségletedet tablettákkal fedezed, figyelj arra, hogy azok cinket is tartalmazzanak, mivel a cink elősegíti a C-vitamin felszívódását.

  6. Igyál olyan sok meleg folyadékot (tea, gyenge kávé, kakaó stb.) amennyit csak lehet!
  A meleg folyadékok fogyasztása hasonló hatású, mint a gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossák a szaporodó vírusokat
  a torokból a gyomorba, ahol azok nem tudnak tovább szaporodni és ártalmatlanná válnak.

  Végül egy felhívással zárul az angol anyag:

  "Küldd tovább ezt az e-mailt az ismerőseidnek. Soha nem tudhatod, ki veszi figyelembe - és marad miatta életben"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2010. a túlélés éve lesz az egészségügyben

A 2010-es esztendő a túlélés éve lesz az egészségügyben Kaló Zoltán egészségügyi közgazdász… Tovább olvasom