Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Gyurcsány tanúskodott a Zuschlag-perben

"Miniszterségem idején sok százan, köztük Zuschlag János is megkerestek és érveltek különböző pályázatok támogatása érdekében" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Miniszterségem idején sok százan, köztük Zuschlag János is megkerestek és érveltek különböző pályázatok támogatása érdekében, de egyedi ügyekben nem voltam fogékony tárgyalásra - mondta Gyurcsány Ferenc, akit tanúként hallgatott ki a bíróság a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján.

Zuschlag János vehemensen és rámenősen képviselte a rábízott érdekeket, ami természetes volt az ifjúsági ügyekért dolgozó képviselőtől - mondta Gyurcsány Ferenc, aki 2003 májusától 2004 szeptemberéig volt miniszter a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium élén.

A minisztérium vezetésében nem volt olyan gyanú, hogy Zuschlag János erkölcstelen és jogellenes módon járt volna el a pályázatok esetén - mondta a bíró kérdésére válaszolva Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, aki beszámolt arról, hogy Zuschlag János az ellene indult eljárás után, 2007-ben egy alkalommal Kecskeméten megkérdezte tőle, mit tegyen.

Én azt ajánlottam neki, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással, és ne szaladgáljon fűhöz-fához az üggyel kapcsolatban - mondta Gyurcsány Ferenc.

Nem volt felhőtlen a kapcsolatom

"Miniszterként nem volt felhőtlen a kapcsolatom az MSZP sport és ifjúsági munkacsoportjának a vezetésével; Zuschlag János nem fordult hozzám támogatási kérelemmel" - mondta a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján tanúként kihallgatott Jánosi György, aki 2002 májusától a Medgyessy-kormány első évében ifjúsági és sportminiszter volt.

"Szerepem formális volt, nem is várható el, hogy több ezer pályázatnál a miniszter bekapcsolódjon az elbírálásba" - mondta a egykori miniszter.
Hozzátette: csak a végső döntés fázisában látta az anyagokat, miután a közigazgatási államtitkárságon átmentek, és azokat minden esetben jóváhagyta.

Előzmények

Gyurcsány Ferencet, az ifjúsági ügyekkel foglalkozó minisztérium egykori vezetőjét tanúként hallgatja meg csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.


Gyurcsány Ferencnek és Jánosi Györgynek, az ifjúsági ügyekkel foglalkozó minisztérium egykori vezetőinek tanúkénti meghallgatásával folytatódik a Zuschlag János és tizenöt társa ellen indított büntetőper tárgyalása csütörtökön Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Az ügyész a Zuschlag-per október 13-ai tárgyalásán indítványozta az ifjúsági ügyekkel foglalkozó minisztériumok egykori vezetői és vezető beosztású munkatársai - Gyurcsány Ferenc, Jánosi György, Mesterházy Attila, Szilvásy György, Benedek András, Keszthelyi András - tanúkénti meghallgatását, az indítványt a tanácsvezető bíró elfogadta. Az ügyész indoklása szerint a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek pályázati támogatásának feltárásában a Nemzeti Civil Alapprogramnál és a Mobilitásnál minden részletre kiterjedő bizonyítási eljárást folytatott le a bíróság.

A Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium, valamint utódszervezetei pályázati és egyedi támogatásainál azonban még több pont tisztázatlan. Fodor Endre tanácsvezető bíró október 19-én bejelentette, hogy a bíróság Gyurcsány Ferencet és Jánosi Györgyöt november 12-ére, Szilvásy Györgyöt és Benedek Andrást november 16-ára, Mesterházy Attilát és Keszthelyi Andrást november 18-ára idézi be a Zuschlag-perben tanúkénti meghallgatásra. Zuschlag János - aki az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja volt - 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.

Ügyében egy rutinellenőrzés után indult a nyomozás, amelynek eredményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több civil szervezet pályázatokon nyert támogatásainak felhasználása miatt.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. jánosi 2009. november 15. 11:58
  „Eva
  erre nincs szabványszöveg ? Teljes vagyoni zárlat mellett előhúzunk 70 milliót. Honnan ?”
 • 32. jánosi 2009. november 14. 16:23
  „Miből Eva ?”
 • 31. Eva- 2009. november 14. 16:21
  „Az egész ügy olyan csapda volt amelybe szépen belesétált az mszp.De rendesen!

  Akkoriban az ifjúsági szervezetek finanszírozására még annyi törvényes lehetőség volt, mint ma a pártok kampányára.

  Mindegyik úgy szerzett pénzt ahogy lehetett.
  az egyik mafla volt és lebukott a másik pedig --hogy magáról elterelje a figyelmet bíróságra vitte 70 millió forint miatt ül előzetesben két éve
  amit ne feledjünk visszatérített.”
 • 30. Reális 2009. november 14. 13:30
  „Majd ebben az ügyben is elítélik a zuslagnak valamelyik jelentéktelen fullajtárját,oszt jónapot!”
 • 29. janika 2009. november 13. 17:51
  „Minek kell ezen annyit rágódni? Mindig is a kisember viszi el a nagy balhékat e rendszerben! Különben a Gyurcsányt is ott fogták volna!”
 • 28. 13.István 2009. november 13. 08:50
  „Korrekt5!
  Nem hól a földön ! Ha van pénz szerintem a Győr nem elveri ,hanem a város szépítésére fordítja !
  De,ha nem értessz egyet vele kérdezd meg tőle biztosan van fogadó órája ! Lehet ,hogy nem egy
  személyre gondolunk! Megint egy,ha a Régióra gondoltál max. egyetértek veled !!
  A zuschlág mosoly nem vetett föl Benned semmit ,mert Bennem igen, ebben az országban a Hüjéknek a legjobb!!! és nincs kérdőjel .Tehát Helyes ; Ügyes; Jólnevelt; Egyén !!”
 • 27. jánosi 2009. november 13. 08:11
  „Mindenesetre kisfiúként viselkedett, ami nem baj, gyakorolta. A cuslág mosoly pedig valóban többet
  mondott minden vallomásnál ..........”
 • 26. Túrabakancs 2009. november 12. 23:01
  „Nagyon zavartan állt ott a bíró előtt, mintha nem is ő lett volna.
  Hová tűnt a magabiztossága? A testtartásából ítélve, / meg az hogy kinyitotta száját/ egyértelmű volt számomra hogy hazudik a kis mocsok. A Zuschlag meg ott mosolygott a padon... Ez a
  mosoly mindent elárult!”
 • 25. jánosi 2009. november 12. 22:31
  „Most megy a HIR TV-n. Mellébeszél, de ha le veszem a hangot, akkor elragad a képzeletem .........”
 • 24. Goldmund 2009. november 12. 21:42
  „"Szerepem formális volt, nem is várható el, hogy több ezer pályázatnál a miniszter bekapcsolódjon az elbírálásba" - mondta a egykori miniszter.

  De mégiscsak ő írta alá, nem? Hát akkor mire szolgál egy aláírás? Nem arra, hogy felelősséget vállaljon az ott leírtakért? Ha nem tudja áttekinteni a sok aláírnivalót, akkor meg a rendszer rossz! Ne ő írja alá, hanem az az államitkár, osztályvezető vagy akárkicsoda, aki ÉRDEMBEN döntött.”
 • 23. Korrekt5 2009. november 12. 21:15
  „Ejnye István, hól élsz?

  Csak egyet találhatsz, ugy mégis ki veri el a milliárdokat a városban?

  Vagy ezekröl fogalmad se nincs, vagy nem akarod tudni?”
 • 22. 13.István 2009. november 12. 20:52
  „Korrekt5!
  Ki az a kis Gyurcsány Győrben ?
  Elverik ,vagy valami látható készül belőle vagy ellopják szerintem nagyon nem mindegy !
  És még belehazudnak a ké..... !”
 • 21. pisti83 2009. november 12. 20:37
  „Minden szó igaz amit Fletó mond! Ő amúgy is az igazmondás bajnoka.”
 • 20. Korrekt5 2009. november 12. 20:26
  „Ez mid szép. hogy tiltakoztok és felháborottak vagytok Gyurcsány cselekedetén.
  De a kis >Gyurcsánnyal Györben a többi megyeszékhelyeken nem foglalkoztok. Pedig épp most a szemetek láttára vernek el súlyos milliárdokat.
  Azt nem értem, miért nem baj ha a másik csinálja?”
 • 19. 13.István 2009. november 12. 19:58
  „Annyi dolga volt, még vasárnap este is ott maszatoltak,ki,mennyi ,hogyan,???
  Hogy is emlékezne ? hisz annyi dolga volt ..........:e... ;é.....;őőőőőő......;
  Ilyenkor nagyon keményen gondolkodott,vagy H........ !!”
 • 18. jánosi 2009. november 12. 19:14
  „Olyan cuki volt ahogy állt a bíróság előtt ............... jó volt nézni !”
 • 17. Truder 2009. november 12. 18:36
  „Egyik holló a másiknak nem vájja ki a szemét..”
 • 16. Diák 2009. november 12. 17:52
  „Hogy is hivták? Öszödi beszéd. Hogy hivják most? Tanuvallomás. Honnan tudni, hogy hazudik? Kinyitja a száját.”
 • 15. ladiszlo 2009. november 12. 17:50
  „13

  Ne lepődj meg ezek csak hazudni tudnak.”
 • 14. ESZT 2009. november 12. 17:36
  „Az, hogy ezek a szarháziak mit mondanak, teljesen mindegy. A lényeg: egy tüntetőt aki az igazságot követeli azonnal elitélnek mint a haragos oroszlánok. Aztán az ilyeneknél a bíróság csak egy nyálkás ostoba csiga.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrnek mondták magukat, feldúlták a lakást

A tizenöt ember rárontott egy családra szerda este a Pest megyei Valkón; a családot fenyegették, a lakást feldúlták, majd szó nélkül távoztak. Tovább olvasom