Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Görög Örökség Magyarországon - kiállítás a Budavári Palotába

A hazai görög kisebbség kulturális, szellemi, egyházi és tárgyi örökségét mutatják be háromszáz négyzetméteren, több mint kétszázötven műtárgy felvonultatásával a Budapesti Történeti Múzeum - Budavári Palotájában.

A csütörtökön nyíló tárlaton olyan középületekkel, műemlékekkel találkozhat a tárlatlátogató, amelyekről korábban talán nem is sejtette, hogy megépítésükhöz a hazai görögség jelentősen hozzájárult anyagilag - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szabó Krisztina, a kiállítás kurátora.A 17. század végén, a 18. század elején nagyobb számban betelepült görögök egy csoportja a reformkori fellendülés meghatározó mecénásai voltak - mondta el érdeklődésünkre a tárlat kurátora. Szabó Krisztina hozzátette: ezek a görögök a vagyonukat mások mellett, ingatlanokba fektették, támogatták, többek között - a Lánchíd megépítését, a Ludovica és a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását.

Épített örökségünk jónéhány fontos épülete tehát valamilyen úton-módon tehát kapcsolódik a kor tehetős görög családjaihoz, közölte a kurátor. Az első magyarországi görög diaszpóra egyházi, képzőművészeti és irodalmi hagyatéka is egyedülálló a régióban, a tárlatlátogatók ezekből is ízelítőt kapnak az időszaki kiállításon - tájékoztatott Szabó Krisztina. A Görög Örökség Magyarországon című kiállítás július 2-ig látható a Budapesti Történeti Múzeum- Budavári Palotájában.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2009. április 01. 19:11
    „-ban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tárgyalt elnökjelöltekről az MSZP elnöksége

Személyi kérdésekről nem volt szó szerdán az MSZP elnökségi ülésén - mondta a párt alelnöke.… Tovább olvasom