Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Gazdaságilag padlón az MTV

A Magyar Televízió augusztusban már nemcsak az úszó Európa-bajnokság közvetítését, hanem a műsorkészítést és a munkabéreket sem tudja tovább finanszírozni - közölte a Magyar Televízió (MTV) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Magyar Televízió Közalapítvány volt kormánypártok által delegált kurátorai nem engedélyezték a köztévé folyamatos működését biztosító külső forrás bevonását, mert "ellenszavazatokkal blokkolták" a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottság által javasolt banki hitel felvételét.

A politika újabb lépést tett az MTV tönkretétele felé - fogalmaznak a közleményben, amely idézi Medveczky Balázs, a köztévé ügyvezető alelnökének szavait: "Akik most távozóban felperzselik maguk mögött a földet, sem érdemi indoklással, sem más javaslattal nem álltak elő. Ez a viselkedés nemcsak ésszerűtlen és felelőtlen, hanem méltatlan a demokráciához is."

A közleményben kifejtik, hogy a könyvvizsgáló és a felügyelőbizottság azért javasolta egymilliárd forint összegű banki forrás bevonását, hogy a köztévé teljesíteni tudja a médiatörvényben előírt kötelezettségeit, hogy augusztusban is folytatódhasson a közszolgálati műsorok gyártása, valamint hogy a cég fizetni tudjon dolgozóinak.

Az augusztusi úszó Európa-bajnokság közvetítése szintén olyan, több százmillió forintos kötelezettség, amelytől az MTV-nek nincs lehetősége elállni, noha a politikai döntések következtében a költségeit sem tudja kifizetni - olvasható a dokumentumban, amelynek közlői szerint "az előző parlamenti többség sodorta a csőd szélére a köztelevíziót".

Az MTV közleménye kitért arra, hogy a zrt. 2005 óta minden évet nyereséggel zárt, idén a kiadásaiból három milliárd forintot farag le. Gazdálkodása annak ellenére kiegyensúlyozott, hogy a 2009-es, kilenc és fél milliárd forintos költségvetési megszorítás bevezetését nem előzte meg hatástanulmány. "Azok a pártok, amelyek egyedül a Magyar Televíziót sújtották ezzel a példátlan büntetéssel, az új médiatörvény elfogadása előtt még utoljára élnek a hatalmukkal és most azt akadályozzák meg, hogy a köztelevízió maga találjon - átmeneti - megoldást a politika okozta károkra" - fogalmaztak a közleményben.

Az idei takarékossági intézkedésekről a közleményben az olvasható: az MTV-nél csökkentették a szervezeti egységek költségkeretét, szinte teljesen megszüntették a külső műsorgyártást, inkább alacsony költségvetésű stúdióműsorokra és az archívumra támaszkodnak, valamint csökkentették a vezetői juttatásokat és folyamatos létszámcsökkentést hajtanak végre.

Az MTV-t felügyelő Magyar Televízió Közalapítvány szerdai ülésén az MSZP és az SZDSZ által delegált kurátorok tartózkodó, illetve nem szavazataival a testület az MTV menedzsmentjének előterjesztéséről úgy döntött, hogy nem engedélyezi a köztévének az egymilliárd forintos banki hitelfelvételt.

Olvasóink írták

 • 17. Mankapunka 2010. július 08. 15:06
  „makacs

  Az új Music Channelen nincsenek reklámok,én odakapcsolok addig,míg reklám van.

  Addig zene szól,nem reklám.”
 • 16. makacs 2010. július 08. 14:05
  „Ne is szakítsák meg reklámokkal a közszolgálatik műsorát! Tönkremegy a távkapcsoló a többi csatornán a sok hülye reklám előli meneküléstől. Hüvelygombáról beszéljen csak az rtl és a többi szutyok , pont illik hozzájuk. A közszolgálati tv-ket lehetne a kereskedelmi tv-k adójából finanszírozni, nem másra költeni.
  A meccsek szünetében mondjuk lehetne pár perc, az nem hiszem, hogy sokat zavarna, ellenben hozna a konyhára. Persze gondolom nem könnyű úgy egy tv-t vezetni, hogy a semmihez értő politikusok mindenbe beleokoskodnak.
  11
  Gondolom az új tv-székház is politikusaink találmánya volt. Hol lehet még lopni? Építsünk egy székházat!OK!”
 • 15. Mankapunka 2010. július 08. 13:25
  „bálint

  Akkor az összefoglaló kezdése után 10 perccel miért van már reklám??????”
 • 14. farkasbalintm 2010. július 08. 12:23
  „akik a reklámot hiányolják: ez nem kereskedelmi adó, hanem ´köztévé´, így egy adást nem lehet reklámmal megszakítani. tehát ha úgy közvetítené a focit, hogy külön szerepelne, egy első félidő, aztán második félidő, és persze ezt a műsorújságban is így tüntetné fel, akkor már tehetne bele reklámokat, de így egységesen egy meccset kell közvetíteniük, amit nem szakíthatnak félbe.
  bár kép a képben dologgal lehet, hogy meg lehetne oldani.”
 • 13. arrabonem 2010. július 08. 11:28
  „Már megtalálta a megoldást. Összevonják az eladósodott, ingatlanjait felélt MTV-t, a nyereséges, rendben lévő közrádióval. Meg is indult onnan az elvándorlás...”
 • 12. Mankapunka 2010. július 08. 11:20
  „kovacsgeri

  Tényleg,mennyire béna az a zene,és csodálkoznak,ha nincs lé.”
 • 11. Spitfire 2010. július 08. 07:08
  „de új TV székház az kellett, mi? a Wallis-nak kéne utánanézni...”
 • 10. 49. 2010. július 08. 06:07
  „6. watchman-nek igaza van, annak ellenére, hogy velem együtt mindkettőről átkapcsol a néző egy másik csatornára.”
 • 9. kovacsgeri 2010. július 08. 00:13
  „Ha a VB meccsek szünetében nem az MTV VB himnusza menne, hanem mondjuk 5-6 reklám, akkor máris százmilliós nagyságrendekkel nőne a bevétel...”
 • 8. Mankapunka 2010. július 08. 00:09
  „délután ismétlik a reggeli műsort??? Tényleg gyenge a szerkesztés.”
 • 7. watchman 2010. július 07. 23:24
  „Beadják a westend teraszt meg ott van a pulton egy netbook ez
  egy vidéki stúdiónak is zsebpénz lehet vagy nem értem.”
 • 6. watchman 2010. július 07. 23:21
  „MTV. Focivébé, a félidőben nulla reklámblokk viszont ott ül három ember. Bevétel 0.
  ORF. Focivébé, a félidőben annyi reklám amennyi belefér,meg a Prohaska.Bevétel felbecsülhetetlen.
  Ennyi a különbség.”
 • 5. buggyant 2010. július 07. 20:55
  „Csatlakozom az egyeshez. Tökigaza.”
 • 4. Primax 2010. július 07. 20:39
  „Nyugalom, majd a narancsosok ezt is rendbeteszik...”
 • 3. latakacs 2010. július 07. 20:38
  „Az a köze, hogy úgy gondolja, a kora miatt az igazán okos emberek nála csak idősebbek lehetnek, pedig ez nem igaz. Viszont neki igaza van. Ja.”
 • 2. miracle 2010. július 07. 20:16
  „A 2-nek mi köze egymáshoz?”
 • 1. TSD81 2010. július 07. 20:03
  „MTV t kellene nyomatni nem az rtl t meg a tv 2 t...sztem.pedig én ´87 es kiadás vagyok...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a pásztói fegyveres rablás gyanúsítottját

Elfogták azt a férfit, aki a gyanú szerint egy héttel ezelőtt fegyverrel rabolta ki az egyik élelmiszer-áruházlánc pásztói boltját. Tovább olvasom