Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Franciák segítségét kéri Szijjártó a magyar család hazajuttatásához

A kisfiával Francia Polinézián, Bora Bora szigetén rekedt magyar nő ügyében a francia külügyminiszterhez, akik megoldási lehetőségeket három hét múlva közölnek.
Szijjártó Péter szerint emberileg és jogilag tartható és vállalható megoldásra van szükség a kisfiával a csendes-óceáni Francia Polinézia szigetén, Bora Borán rekedt, válófélben lévő magyar nő ügyében. A külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten azt mondta, emberileg csak egy megoldás elfogadható, ha a gyermek hazatérését Magyarországra minél előbb engedélyezik a francia hatóságok.

Hamis papírokkal tartja ott a fiút


A miniszter sajtótájékoztatón elmondta, hogy Nyíri-Kovács Patrícia francia férje bizonyítottan hamis papírokkal érte el a hatóságoknál, hogy a gyermeket tegyék egy kiutazásokat tiltó listára. Azt, hogy a papírok hamisak, a helyi hatóságok is elismerték, de fenntartják a kiutazási tilalmat a gyermek esetében - tette hozzá.

A férj olyan dokumentumokat állított elő, miszerint a családnak állandó lakcíme van Francia Polinézián - részletezte a miniszter, hozzátéve, a család ezt cáfolja, mert nem letelepedési céllal ment ki a nő és kisfia Bora Borára, legalábbis nem erre utal a kiutazásuk módja, illetve a visszafelé szóló repülőjegy.

Emlékeztetett arra, hogy a nő és kisfia Magyarországon éltek, innen távoztak a férj kezdeményezésére Bora Borára.

Három hét múlva jöhetnek a megoldások


Szijjártó Péter jelezte: az ügyben Laurent Fabius francia külügyminiszterhez fordult, és ígéretet kapott a francia féltől, hogy június 22-én a Külügyi Tanács ülésekor közlik vele a megoldási lehetőségeket.

Felidézte, hogy március 6-án Rigában egy külügyminiszteri találkozón beszélt először francia kollégájával annak érdekében, hogy a kérdést mielőbb oldják meg, és a francia kormány biztosítsa a gyermek hazatérését Magyarországra. Mint mondta, május 19-én Brüsszelben találkozott Harlem Désir államtitkárral, akinek átadta írásban is a minisztérium értékelését. Hozzátette: Harlem Désir május 21-én Rigában, az Európai Unió keleti partnerség csúcstalálkozóján jelezte, hogy a francia külügyminisztérium elkezdte az ügy feldolgozását.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Megoldás kell


Szijjártó Péter úgy értékelt: az ügy egy bonyolult nemzetközi jogi labirintusba került, de a minisztériumnak az az érdeke, hogy az ne vesszen el ebben a labirintusban. Véleménye szerint ezt az ügyet az elmúlt négy évben a francia hatóságok mintha nem vették volna komolyan. Megjegyezte ugyanakkor, nem akarja bírálni a francia hatóságokat, mert a magyar fél a megoldásban érdekelt.

Szijjártó Péter elmondta, amíg a nő és gyermeke ilyen helyzetben van, a konzuli szolgálat folyamatosan tartja a kapcsolatot velük a helyszínen, és biztosítják a konzuli védelmet tekintettel arra, hogy magyar állampolgárokról van szó. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy tudomása szerint a kisfiú magyar-francia kettős állampolgár.

A külügyi tárca vezetője kitért arra is, hogy nekik a válóperrel nincs dolguk, az a kisfiú hazatérése szempontjából teljesen irreleváns. A magyar bíróságok döntését a válóper helyszínére vonatkozóan nem kívánta kommentálni, mert - mint mondta - a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak nem a jogi, hanem az emberi oldalát kell nézni az ügynek, és emberileg csak egy megoldás elfogadható, ha a gyermek hazatérését minél előbb engedélyezik a francia hatóságok.

Bora Borán kell elválnia a férjétől


Szijjártó Péter kérdésre azt megerősítette, ő is úgy tudja, hogy Bora Borán kell lefolytatni a váló- és a gyermekelhelyezési pert.

A Népszabadság pénteken közölte, hogy a Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék jogerős döntését: Nyíri-Kovács Patríciának Bora Borán kell elválnia koreai származású francia férjétől, aki ellen az ügyészség Magyarországon vádat emelt.

A Fővárosi Főügyészség 2014. szeptember 19-én közölte, hogy az illetékes kerületi ügyészség személyi szabadság megsértése, kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyben.

A vádirat lényege szerint a francia állampolgárságú vádlott és a magyar állampolgárságú sértett 2008 júniusában kötött házasságot, majd egy évvel később közös gyermekük született, házasságuk azonban megromlott, a férfi 2009 és 2011 között rendszeresen bántalmazta a nőt, több esetben gyermekük szeme láttára.

Miután az asszony már a válást fontolgatta, a férfi 2011 őszén azzal az indokkal, hogy megkísérli rendbe hozni házasságukat, meggyőzte feleségét, hogy a kisfiúkkal együtt utazzanak pár hónapra Bora Borára. Ám a férfi ott is bántalmazta a nőt, majd elvette a gyermekkel közös magyar útlevelét, hogy megakadályozza a sértettet Francia Polinézia elhagyásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előre tudta a lottószámokat a Pénzcentrum?

A legújabb összeesküvés-elmélet szerint hamarabb tudták az Ötöslottó szombati nyerőszámait, minthogy… Tovább olvasom