Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Folytatódott Tóásó Előd pere Bolíviában

Folytatódott Bolíviában a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és további 38 terrorizmussal vádolt személy pere.
Folytatódott Bolíviában a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és további 38 terrorizmussal vádolt személy pere, amelynek fő újdonsága az volt, hogy megjelent a tárgyaláson a súlyos beteg Gary Prado Salmón tábornok, aki 1967-ben elfogta Ernesto Che Guevara argentin-kubai gerillavezért.

A per már többször halasztást szenvedett. A tárgyalás első, érdemi szakasza a fővárostól, illetve a csoport működésének fő terepétől, Santa Cruztól egyaránt távol eső Tarijában zajlott, e héttől azonban Santa Cruzban folytatódik.

A spanyol hírügynökség jelentése szerint ez tette lehetővé, hogy a hétfői tárgyaláson meg tudott jelenni Prado Salmón tábornok is, akit eddig a nagy távolság miatt nem tudtak a vádlottak padjára ültetni.

Tóásó Előd bíróság előtt
A kerekesszékben közlekedő idős tábornok - aki korábban úgy nyilatkozott, hogy a hatalmon lévő baloldali kormány valójában Che egykori elfogása miatt akarja őt bebörtönözni - fia, egyben ügyvédje szerint tagadja az ellene felhozott vádakat.

Az ügyben eljáró vezető ügyész, Marcelo Soza az El Diario című bolíviai napilap beszámolója szerint arról beszélt, hogy a tárgyalás Santa Cruzba való áthelyezésével a pert igyekeznek felgyorsítani, annak ellenére, hogy a várost nem tartják eléggé biztonságos helyszínnek az állam képviselői számára. Jelezte, hogy jómaga és más állami tisztviselők több halálos fenyegetést kaptak a napokban.

Leszögezte azt is, hogy a vád olyan bizonyítékokat fog előterjeszteni, amelyek egyértelműen igazolják, hogy a vádlottak fegyveres akcióval meg akarták osztani az országot.

Soza egy nyilatkozatban utalt Győri Enikő magyar külügyminisztériumi államtitkár múlt heti bolíviai tárgyalásaira is, és kijelentette, hogy országa biztosítja a vádlottak jogait.

A magyar államtitkár múlt csütörtökön azt kérte a bolíviai hatóságoktól, hogy tartsák tiszteletben Tóásó Előd emberi jogait, és büntetőjogi felelősségre vonására "ésszerű időben, politikai befolyástól mentesen, egy tisztességes eljárás során és a nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségekkel összhangban kerüljön sor".

Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot, valamint a román és magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, mivel ennél hosszabb ideig senki nem tartható előzetes letartóztatásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázolt egy nőt a szentendrei HÉV

Halálra gázolt egy nőt a HÉV kedd délelőtt a szentendrei vonalon, az Árpád fejedelem útjánál. Tovább olvasom