Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Figyelnek minket: leminősítést fontolgat az S&P

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban jelentette be döntését.
Negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország devizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" szintű osztályzatait szombaton a Standard Ú Poorís, arra a véleményére hivatkozva, hogy a külső pénzügyi és gazdasági környezet gyengülésével növekszenek a magyar hitelképességet terhelő, lefelé ható kockázatok.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban jelentette be döntését. Ehhez fűzött elemzésében az SÚP annak a véleményének is hangot adott, hogy "kiszámíthatatlanabbá" vált a magyarországi gazdaságpolitikai környezet a felügyeleti szervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt, és ennek a cég szerint negatív hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.

Nem sokkal korábban egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Magyarország államadósi besorolásainak kilátását, megerősítve ugyanakkor a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. load 2011. november 14. 22:15
  „27. pancser
  Szerintem vagy te annyira okos, hogy a társadalmi igazságosságot és az adótechnikai előnyöket nem egy kategóriaként kezeled.
  Ugye igazam van?”
 • 27. pancser 2011. november 14. 07:56
  „25! "load"Az idézett véleményem azóta sem változott! Az, hogy a magyar adóterhek hogyan oszlanak meg nem érdekli a befektetőt, őt kizárólag a befektetés biztonsága, hozama mozgatja, minket választ vagy sem. Az egykulcsos adó könnyen kiszámíthatóvá teszi az adó kiszámítását. Nem hinném, hogy az lenne a véleményed, hogy jó dolog a magyar munkavállalók nyomorúságos jövedelméről 20 oldalas adóbevallással adni számot!”
 • 26. load 2011. november 13. 22:29
  „Magyarországot nevezte meg a következő európai válság helyszíneként csütörtökön a Wall Street Journal szerkesztőségi blogja. A szerző véleménye szerint Magyarország "csak egy újabb kanári az európai szénbányában".
  A rövid futamidejű magyar állampapírok iránti gyenge kereslet az RBC szerint azt mutathatja, hogy növekednek a refinanszírozási kockázatok, ráadásul a finanszírozási költségek is megugrottak az utóbbi hónapok során.
  A WSJ szerzője kiemeli, hogy a magyar gazdaság kicsi, hozzávetőleg 190 milliárd dolláros GDP-vel, ami nagyjából az Apple tőkepiaci értékének a fele. "Csak egy újabb kanári az európai szénbányában" - írja Magyarországról Gongloff. "És tudják, mi a nevetséges/szomorú/rémisztő dolog? Magyarország csatlakozni akar az eurózónához" - teszi hozzá az írás, amely Orbán Viktor csütörtöki, Londonban elhangzott, eurózóna-csatlakozásról szóló szavaival fejeződik be.
  http://hvg.hu/gazdasag/20111110_wasj_valsag
  Ez a lehangoló vélemény arról, hogy Kelet-európa lesz az európai gazdaság motorja és egész Európa bennünket utánoz.
  Ideje lenne felébredni.”
 • 25. load 2011. november 13. 22:17
  „22. pancser
  "A végtörlesztés nagyon betett nekünk, hatalmasat lökött rajtunk hátrafelé."
  Ami a legnagyobbat taszított rajtunk hátrafelé és a gazdasági bajok fő elindítója lett azt úgy nevezzük, hogy lineáris egykulcsos adó.
  Abban a formában, amiben az megvalósult.
  Valamivel több, mint egy éve erröl még ez volt a véleményed:
  "60. pancser 2010.09.27. 21:49
  Úgy gondolom az állampolgár akkor adózik tisztességesen, ha az adórendszer egyszerű. Az állam részéről ez kisebb ellenőrzési költséggel jár. Szerintem az már túlhaladott állaspont, hogy a progresszív adózás lenne a társadalmi igazságosság kulcsa. A progresszív adózás még a legkisebb embert is adóelkerülésre csábítja. Ugyanis nem kevés embert és nem a nagypénzüeket hallotttam dühöngeni amiatt, hogy a szerencsétlen rabszolga túlórázott éjszakázott és a progresszivitás miatt sokkal kevesebb volt a borítékban mint amire számított! Ez lenne az igazságos?"
  Mondd, ezt még mindíg ugyanígy gondolod?
  Ha nem, akkor mi volt egészen más 2010 szeptemberében, mint most?”
 • 24. SC 2011. november 13. 10:13
  „pancser,az alábbi példádat talán nem nekem kéne címezned,hanem a parlamentbe O.V-nak.A törvényeket,a jogszabályokat nem én hozom,hanem azok,akiket szavazatoddal hatalomra segítettél...”
 • 23. SC 2011. november 13. 10:09
  „pancser pancser,te nem tudod a gyomromat kikészíteni,hisz te itt csak egy kitalált név vagy.Semmi más.Egy virtuális szélkakas,aki épp arra fordul,amerről a szél jön.Még egyszer utoljára mondom,a te szavazatod is pályára állította a halál bolygót!A te kiállásod mellettük is segítette,hogy most szépen felépült és "működik"!
  Mond ki nyugodtan,SC,tévedtem!,nem kicsit,nagyon.És többet hozzád sem szólok...:-)”
 • 22. pancser 2011. november 13. 09:04
  „"SC" Már régóta figyelem mennyire megfekszem a gyomrod, mint egy nehéz étel. Nem én vagyok a téma a topic másról szól, szíveskedjél arra koncentrálni.
  A sorsáért minden ország felelős, nem kell folyton másokat okolni. A végtörlesztés nagyon betett nekünk, hatalmasat lökött rajtunk hátrafelé. A befektetők, a hitelezők akik a részvények mögött állnak többnyire nagyon racionális emberek. Kölcsönadták a pénzüket 162 Ft-ért mint svájci frankot, amely most 250 ft-ot ér. Erre jön Orbán Viktor kormánya és azt mondja: Nekünk túl magas ez az árfolyam mi csak 180 ft-ért vagyunk hajlandók visszafizetni. Olyan ez mintha SC kölcsönt ad a haverjának, de amikor vissza kéne fizetni egyszer csak azt mondja a haver: komám én nem adok ennyit vissza mert ez nekem túlságosan megterhelő ezért a 100 ft helyett csak 80-at adok vissza! SC adnál ezután pénzt kölcsön ennek az embernek, nem sőt ebbe az irányba befolyásolnád a többi ismerősödet is. Ez ilyen egyszerű! Egyébként az ilyenfajta végtörlesztés lopás, a példámban szereplő szitu is.”
 • 21. SC 2011. november 12. 19:09
  „16. load
  Tudod load,egy értelmes ember ilyenkor azt mondja,mea culpa.Az én vétkem is,hogy rájuk szavaztam,támogattam őket,reklámoztam őket agyba főbe,kiálltam mellettük teljes mellszélességben.Még akkor is,amikor már túlcsordult a bili.Mikor már mindenki látta,hogy komoly gondok vannak,csak ő nem.Nem,ő azt a kezet marcangolja most vehemensem,amit nemrég még nyalogatott!Ez gusztustalan gesztus.:-)
  Nehogy már megvilágosultnak nevezzük...Van rá sokkal illőbb magyar szó erre...”
 • 20. SC 2011. november 12. 18:59
  „16. load
  Ugyan már load...
  Fél éve is látni lehetett már az ámokfutás jeleit,sőt!És ő mellettük állt!Én nem a levegőbe beszélek,vissza lehet nézni a hozzászólásait!A másik, feri bácsit meg úgy szidta,hogy "szegényem" folyamatosan csuklott.:-))) Most meg ő lett az isten...Neked megvilágosodott,nekem csak/kis kakas.A szelesebb.Te is függetlenként kezdted,látható az eltolódásod.
  Ámbár ez különösen nem érdekel,lehet hogy csak én látom így...:-)”
 • 19. load 2011. november 12. 18:45
  „15. Túrabakancs
  Ne ámítsd magad!
  - Tulajdonképpen nem euro válságról van szó, hanem arról, hogy néhány súlyosan eladósodott ország fizetőképessége veszélybe került. Magyarország ugyan nem vette át a közös valutát, de fő export piacát az euroövezeti tagországok jelentik. A magyar vállalkozások és pénzintézetek tulajdonosainak többsége szintén euróövezeti illetőségű.
  - Az euroövezeti gazdaságok lassulásával szűkül a magyar exportőrök piaca. A pénzügyi kockázatok derősödése miatt a bankok kötelesek tartalékokat képezni, emiatt visszafogják a hitelezést. A hitelezés visszafogása a fejlesztések, beruházások visszaesésével jár, amit a bankadó és a végtörlesztés méginkább negatívan befolyásol.
  - A pénzpiaci veszélyek fokozódása miatt a befektetők elfordulnak a rizikósabb befektetési területektől. Inkább a néhány tized százalékú nemet és amerikai papírokat választják, mint a nagyobb kamatozású, de bizonytalan papírokat. Ha a befektetők szabadulni akarnak a magasabb kamatozású, bár könnyebben értéküket vesztő papíroktól, akkor azok kínálata megugrik, árfolyama viszont esni kezd. Ebbe segít be a végtörlesztés.
  A következő hónapokban akár 3-4 milliárd euró után is kereslet mutatkozik a végtörlesztés okán, ami tovább gyengíti a forintot.
  Ha a forint 10%-ot gyengül, az 5%-al növeli meg az államadósságot.
  Ezek a forint kitettségének fő okai.”
 • 18. rommel 2011. november 12. 18:40
  „AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGNAK ELLENKEZŐ VÉLEMÉNYE VAN !!!
  ISMÉT BOSSZULKODNAK A LIBERÁLIS BANKÁROK !
  MEDDIG HAGYJUK MÉG EZT ???”
 • 17. machers 2011. november 12. 18:30
  „15. Túrabakancs 2011.11.12. 17:39
  Fájdalom, de Jandexnak (is) igaza van. Csak erről nem számolt be a Magyar Nemzet és Hír Tv.
  Tájékozódj egy cseppet! Több, mint egy éve döntöttek már arról, hogy a bankadót bevezetik az uniós országokban. Ennek köze nincs a leminősítéshez. A visszamenőleges törvénykezésnek, a dilettáns gazdaságpolitikának, az idióta adórendszernek, a befektetői bizalom gyengülésének viszont igen.”
 • 16. load 2011. november 12. 18:03
  „14. SC
  Ne csodálkozz!
  Ő azon kevesek közé tartozik, aki gondolkodik és ennek következtében - úgy tűnik - megvilágosult.
  Nem pártelkötelezettség, hanem elvek alapján politizál.
  Aki nem gondolkodik, no rá lehet mondani, hogy eszement.”
 • 15. Túrabakancs 2011. november 12. 17:39
  „A forint akkor romlott nagyot, amikor a Görögök csődöt jelentettek, ezt mindenki
  leellenőrizheti. Pár napja 315-Ft-felett is járt a pénzünk, de az Olasz kedvező
  politikai ill. gazdasági bejelentések gyanánt 6-Ft-ot visszaerősödött. Akinek van szeme
  az látja, hogy ezek a hírek az igazi mozgatórugók, nem az országunk belső ügyei.
  Egyébként szerintetek ha nem lenne bankadó meg hitel visszafizetési lehetőség,
  akkor foglalkozna velünk a pénzvilág? /banki szektor/ Amit a bankok művelnek velünk az nem
  más, mint egyszerű gazdasági pénzügyi zsarolás, vagyis legális bűncselekmény!
  Jandex és bojtár hozzászólók a szokásos képzavarban szenvednek továbbra is. /meg még páran/”
 • 14. SC 2011. november 12. 17:38
  „10. pancser
  Hejj pancser pancser,fél éve még te voltál a jobboldal leghőbb védelmezője.Akkor még bejött az eszement észjárás,sőt,vehemensen védted.”
 • 13. Jandex 2011. november 12. 17:35
  „A viktorék által piacra dobott államkötvény, /ami ugyebár az ország kiárusítsa lenne/ a lőtéri döglött kutyának sem kell ééés pont!”
 • 12. machers 2011. november 12. 16:54
  „7. GabeszI 2011.11.12. 11:36
  Nem jól látod. Az igazi leminősítés az volt, amikor az elmúlt két hónap meghiúsult meg az ÁKK aukciók. Pedig, ha valamikor, akkor most nagy szükségünk lenne a hitelre. A piac díjazza, ami itt történik nálunk.”
 • 11. Stewe 2011. november 12. 16:39
  „10. Ha végignézzük az amerikai elnökök sorsát: akinek sikerült leépíteni ideig-óráig a bankárokat, vagy furcsa balesetek, vagy merényletek áldozatai lettek, vagy "egészen véletlenül háborús helyzetbe keveredtek" hogy hitelt kelljen szerezniük ennek finanszírozására... Akkor most mire számítsunk ?”
 • 10. pancser 2011. november 12. 15:02
  „Olyan biztos voltam abban, hogy mindennek a "Gabesz" által említettek az okai. Aki ismeri a jobboldal eszement észjárását az ezt ki tudja számítani. Ha ez ilyen egyszerű, akkor miért nem járnak a kedvükben és mindjárt A+ lehetne a besorolásunk? Amúgy ezen nincsen mit csodálkozni.
  Mindenki gondoljon bele. Ha bármelyikünk kölcsön adna bagatell kamatért svájci frankot aztán kevesebbet kap vissza mint amennyit kölcsön adott, megismételné bármelyikünk is ezt az akciót? Nem! Magyarul nagy az országkockázat Orbánék eszetlen döntései miatt.
  Csak arra kérem a Jóistent, ne legyen országcsőd a hitelekre való alkalmatlanságunk miatt.”
 • 9. Dirac 2011. november 12. 13:17
  „7. GabeszI 2011.11.12. 11:36

  Teljesen egyetértek Veled. A történelem során mindig is forgatókönyvszerűen zajlottak ezek a leminősítések..”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dőlt az euró: parkoló automatákat fosztogattak magyarok Olaszországban

Parkoló automatákat fosztogató magyarokat vettek őrizetbe az olasz csendőrök a goriziai… Tovább olvasom