Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Fidesz: az illegális bevándorlás akut probléma

A Fidesz véleménye szerint az illegális bevándorlás akut probléma, és különösen megdöbbentő, hogy milyen hihetetlen mértékben nő az illegálisan érkező migránsok száma - erről Pósán László országgyűlési képviselő beszélt szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.
Ez az adat június végéig elérheti a 60 ezret, miközben tavaly a teljes évben 43 ezer volt - tette hozzá a képviselő. Kijelentette: gyors megoldásokra van szükség, a Fidesz pedig kifejezetten üdvözli, hogy a bevándorlással kapcsolatos jogszabály-módosításokat a Belügyminisztérium pénteken beterjesztette a parlament elé.

A képviselő rámutatott: a számok emelkedésével együtt jár, hogy ugyanilyen arányban nő az ezzel járó problémák köre is. Jelezte, hogy debreceni képviselőként az elmúlt időszakban sok ilyen észrevétellel találkozott.

Viszonylag gyakori panasznak nevezte, hogy a befogadó állomás környékén lakók nem mernek kimenni az utcára, mert az illegális bevándorlók sokszor csapatokban közlekednek, és olykor fenyegető magatartást tanúsítanak. A politikus több rablási kísérletről is értesült, a problémakör elmondása szerint már kiterjed a város szinte egész területére.

Eközben az egyik debreceni piacon a táborban kapott ételt és italt árusítják a migránsok - jegyezte meg.

Az üzletek és a nagyobb bevásárlóközpontok tulajdonosai pedig arra panaszkodnak, hogy nagy mértékben szaporodtak a lopások, a vendéglátóhelyek tulajdonosai szerint pedig a migránsok elijesztik a korábbi vendégeket - sorolta a képviselő.

A politikus elmondása szerint a hozzá érkezett reakciók alapján az emberek egyetértenek azzal a kormányzati szándékkal, hogy legyenek technikai határzárak, nehezítsék meg a migránsok mozgását. Az emberek azt kérik, hogy ezek a táborok legyenek zártak - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva jelezte: a jelenlegi jogszabályok nem engedik meg, hogy zárttá tegyék a menekülttáborokat.

Emlékeztetett: ezért mondta többször is Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz-frakció, hogy az életszerűtlen, a helyzetet kezelni nem képes uniós szabályozókat módosítani kellene. Az EU vagy közös jogszabályok mentén lépjen fel hatékonyan, vagy pedig - Magyarország is ezt szeretné elérni - kerüljön teljes mértékben nemzeti hatáskörbe az ilyen típusú kérdések kezelése - hangoztatta.

Pósán László beszámolója szerint Debrecenben a közállapotok drasztikus romlása lassan olyan szintet ér el, hogy kezd beindulni a társadalom védekező reflexe. Példaként említette, hogy a Facebookon létrejött a Magyarok a magyarokért Debrecen elnevezésű csoport, amelyikre kevesebb mint 24 óra alatt több mint 400-an regisztráltak.

Ha nem történnek hathatós és világos intézkedések, akkor egyre több lehet az önszerveződő lépés, amelyek egy idő után szintén kontrollálhatatlanná válnak, a kormányzati lépések ezért sem tűrnek halasztást - figyelmeztetett.

Pósán László ismertette: a debreceni befogadó állomást 830 menekült elhelyezésére tervezték, jelenleg 1474 migráns tartózkodik ott. Arra is kitért, hogy 2015 első öt hónapjában a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Észak-alföldi Regionális Igazgatósága 31 ezer 327 illegális bevándorló ügyében folytatott eljárást, és a jelenlegi törvények alapján mindössze húsz esetben állapították meg, hogy jogos a menekültügyi státus. Emellett oltalmazotti státuszt összesen 54 esetben ítéltek meg - tette hozzá.

A képviselő elmondása szerint a migránsok 65-70 százaléka rövid időn belül továbbutazik egy másik országba. Emlékeztetett arra, hogy az EU több országa is bejelentette, a területükön a hatóságok látókörébe került embereket visszaküldik oda, ahol átlépték a schengeni határt, így Magyarországnak 15 ezer visszatoloncolandó emberrel kell számolnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Deutsch Tamás méltatlan a paralimpiai bizottság élére

Az ellenzéki párt szerint a paralimpiai botrányban vállalt eddigi szerepe alapján nagyon kell figyelni arra, hogy a politikus figyelmét ideiglenes vezetőként ne a korábbi hibák eltussolása kösse le. Tovább olvasom