Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Fényben nem veszik el semmi

Az iskolában egy nagyon jól sikerült vetítéses előadás után azt mondta az előadó: figyeljük csak meg, olyanok az emberek, mint a bogarak, ott figyelnek és oda sűrűsödnek, ahol fényt látnak. Télen valóban hálásak vagyunk egy napsütéses reggelért. A fény, a világosság - legyen bármi, amire rávilágít - rendet teremt. A fény hiánya, a sötét ködök és a homályok lassan betegítik a lelkünket.

A mesterséges fénnyel kapcsolatban könnyű lenne kijelenteni, hogy mindegyik lámpából  végül is csak fény jön, ezzel meg is felel egy világítótest a funkciójának, már csak szabályozással irányítani kell a fényerőt. Mégis rengeteg hangulatú és rendeltetésű fény, tehát lámpa létezik. Zseblámpás éjjeli túra, vöröslámpás ház, stadionvilágítás, halotti mécses, sarki kirakat kék neonnal, ultraviola fény és stroboszkóp lámpa, a vészkijárat zöld fénye, monitor, leszállópálya két széle, elakadásjelző, a mobiltelefonom narancssárga gombjai, aztán a csillagszóró és még bármi. 

A lámpatervezés a fény viszonyítása és hozzárendelése az anyaghoz, a tartószerkezethez és az energiaforráshoz. Ha villanyt gyújtunk, mintha kifogyhatatlan áramot indítanánk meg, amivel sosem fog telítődni a szoba, de nélküle nem lennénk biztonságban és kapcsolatban.

Otthoni lámpacsalád a teljes egyszerűség jegyében
A fényt díszítésre is használjuk, egyetlen színes gyertya is ünnepi érzést teremt fénykörében, az élő láng mozog, minden kis légáramra megrezdül. Az elektromos árammal működtetett fények sokkal közömbösebbek, gyakran már bántó fényerejükkel éles körvonalakta teremtenek a tárgyakon. Az ilyen kifehérített fények szelídíthetők és barátságossá tehetők a lámpaburák formájával és anyagával. A belső terekben a hangulatvilágítások esetében a fényt gyakran a falra feszített anyaggá vagy színné teszik a búrák és a tartó-kitámasztó állványok. Van egy távoli, homályos kapcsolat gondolatainkban az izzók és a régi tábortüzek között: a fény- és a hőenergia összetartozó érzések: ahol mesterséges fényt látunk, ott az ember közvetlen jelenlétét keressük.

Hangulatvilágítás a búrákkal színezett fénnyel
A karácsony a fény visszatérésének is ünnepe. A meggyújtott gyertyákkal a téli nap-éj egyenlőséget hozó fordulatot várjuk és reméljük, mikor bekövetkezik, újra hosszabbodnak a nappalok, egyre kevesebbet kell a hiányzó fényből lámpákkal pótolni.
Ha egy munkahelyen vagy egy otthonban valamilyen célzott világítást használunk sok mindenre oda kell figyelnünk: fontos a fény iránya, ereje és színe, az izzó melegedése, a ki-be kapcsolgatás gyakorisága, a búra és a váz anyaga. Ha hangulatvilágítást vagy általános világítást szeretnénk tenni valahova akkor sokkal kevesebb kötöttségnek kell megfelelnünk, viszont ilyenkor nem egyetlen lámpában gondolkodunk.

Fehér kiállítási tárgyak színes díszítőfényekkel, és színes fényekkel megfestve
A kilencvenes évek közepén készült felmérés alapján szinte mindenhol alulvilágítottak a belső tereink, ahol nem a természetes fényt használjuk, vagyis ahol éjszaka is mozgunk vagy egyáltalán nincsenek ablakok. Ezzel e lámpagyártóknak és forgalmazóknak bizonyára nagyon tetsző adattal ellentmondásba van az az esztétikai szabály, hogy a tárgyak elrendezésénél minden esetben figyelni kell arra, hogy a részeknek valóságos viszonyítása maradjon. Ha tetszik egy lámpa formája és fénye akkor sem kell túl sok olyannal telerakni a lakásunkat, elegendő néhány darab és ne féljünk meghagyni egy-egy sarokban a sötétséget is, hogy teljes legyen a látvány, működjenek a relációk.
Városunk ünnepi kivilágításának tervezői sok esetben figyelmen kívül hagyták a fények színének és az izzók méretének összehangolását, a fénypontokból kialakuló alakzatok stílusbeli kapcsolatát. Egy kivilágított dísz, szobor vagy jelkép körül kellene hagyni némi  sötétséget, így igazán érvényesülne a világító forma.

Apró fények ismétlődése: fáklyára emlékeztető falikarok
A munkahelyek és az irodák világítása elsősorban nem esztétikai szempontokat szolgál, ott minden munkaterületnek, asztalnak, pultnak jól megvilágítottnak kell ennie, hogy a munka hatékonyan és apró hibáktól mentesen folyjék. Egy rosszul megvilágított munkahelyen a kényszerűen végzett feladatok egy idő után pontosan olyan alattomosan teszik az embert ingerülté is idegessé, mintha zajban kellene aludnia. Az ilyen és hasonló, a tűréshatáron mozgó ingerek halmozódnak a dolgozók idegrendszerében, úgy válnak robbanékonnyá, hogy az okát is alig tudjak. Gyakran előfordul mindenkivel, hogy egy hosszabb íróasztali munka alatt ráesteledik, de mivel teljesen másra figyel, sokára veszi csak észre, hogy már nem lát és jó lenne villanyt gyújtani, előtte sokáig erőlteti a szemét, próbált alkalmazkodni.


Műanyagfóliából hajtogatott színes lámpák
Ha egy térben a világítás korszerűsítése vagy bővítése mellett döntünk, nagyon figyeljünk oda az új lámpák formájára, anyagára és fényének színhőmérsékletére. Lehetőség szerint kerüljük egy helységben a tartó- és vázszerkezeteken a különféle fémszínek halmozódását: ne tegyünk egymás mellé arany-szerű, krómozott és antikot fémet utánzó tárgyakat, ezeknek e fémszíneknek az alkalmazása a lámpákon nagyon gyakori, vegyítésük nagy csillogást eredményez, visszafogott izésről azonban nem árulkodik. A legjobb, ha már az első vásárlásnál eldöntjük, hogy pl. csak matt szürke fémalkatrészekből és tejüvegből összeállított modelleket használunk a világításhoz, a jövőben ehhez az anyagtársításhoz ragaszkodva indulunk újabb darabok vásárlására.

A számítógépes munkahelyeknél kötelező szabály, hogy kerülni kell a direkt fényeket, mert azok egyből visszatükröződnek a monitoron egyenesen a gépet használó ember szemébe. Ugyanezért rossz a monitort egy ablak elé tenni: ha háttal van neki akkor az ablakon beáramló fény zavarja a monitort néző embert körkörösen, ha  szembe van az ablakkal, akkor ugyanez a fény tükröződik vissza a monitor felületén. A legjobb megoldás mindenféle képernyős készüléket surlófénybe állítani, vagyis az egyik oldalával közelíteni az ablakhoz, ebben az esetben nincsenek közvetlen visszatükröződések. Munkahelyi lámpáinkon legyenek olyan búrák, amik szórt fény csinálnak az izzók fényéből, lehetőség szerint a hármas neoncsövek egy-egy  kialudt darabját gyorsan cseréltessük ki, hogy mindhárom színű cső együtt működjön és ne is próbáljunk hozzászokni a villódzó, pislogó neonokhoz, mert rendkívül káros a szemnek és pusztítja színlátásunkat.


Az otthoni vagy kávéházi lámpabúrák anyag sokkal játékosabb, kedvesebb és egyedibb lehet, akár tetszés szerint elkészíthető néhány újabb darab. A búrák mindig áttetsző de nem átlátszó anyagokból készülnek, lehet papír, textil, homok fúvott- vagy tejüveg, fólia, fafurnér, sűrű szövésű háló, fűzött üveggyöngy valamint ezek kombinációja. Ha lehetőségünk van rá, akkor se tegyünk egymáshoz 2-3 anyagminőségnél többet, ötleteinket inkább több darab elkészítésével valósítsuk meg, ne egybe próbáljuk mindet belezsúfolni. A lámpabúrák váza készülhet drótból, fapálcikából vagy hasonló merev, de vékony anyagokból és összeépíthetjük a búrával is. Minden esetben ügyeljünk azonban arra, hogy egyik se érjen hozzá az izzóhoz és túl közel se legyen hozzá.

Mozgatható és irányítható halogén lámparendszer
A lámpa működése során folyamatosan melegszik és környezetében egy cserélődő levegőburokra van szükség ahhoz, hogy hőjét leadja. Itt hívnám fel olvasóim figyelmét a kompakt fénycsövek összes jó tulajdonságára, pl. arra, hogy sosem melegednek 40 fok fölé, fényük szórt és tiszta fehér, működésük energiatakarékos. Az ünnepek közeledtével, az adventi időszakban vigyázzunk a gyetyalángokkal és itt fokozottan érvényes, hogy egy-egy mécses elkészítésekor véletlenül se kerüljön semmilyen gyúlékony anyag a láng közelébe.

Békés, nyugalmas készülődést kívánunk:

Törőcsik Katalin csomagolástervező és
Kiss Tamás lakberendező,
a „kocka" győri tervezőművészek csoportjának tagjai

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen jegyeket!

A Kisalföld Online játékán most jegyeket nyerhet a győri Egyetemi Csarnok programjaira! Választhat,… Tovább olvasom