Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Fahrenheit 9/11

Michael Moore nem hazudtolta meg önmagát: legújabb filmje, a Fahrenheit 9/11, melyben a jellegzetes humorú, fáradhatatlan oknyomozó a Bush-adminisztráció külpolitikáját veszi célba. Bemutatja milyen szoros baráti szálak fűzik a Bush családot és üzlettársaik körét, a Szaúd-Arábiai királyi családhoz és a bin Laden-rokonsághoz.
rendező: Michael Moore

forgatókönyvíró: Michael Moore
zeneszerző: Jeff Gibbs, Bob Golden
operatőr: Mike Desjarlais
vágó: Kurt Engfehr

szereplő(k):
Michael Moore
Ben Affleck

John Ashcroft
Tom Brokaw
Barbara Bush

A film sztorija

Az Oscar-díjas dokumentumfilm-rendező, Michael Moore nem hazudtolta meg önmagát: legújabb filmje, a Fahrenheit 9/11, melyben a jellegzetes humorú, fáradhatatlan oknyomozó a Bush-adminisztráció külpolitikáját veszi célba, a hatalmas közönség- és kritikai sikert aratott Kóla, puska, sültkrumpli-hoz (Bowling For Columbine) hasonlóan nagy vihart kavart.
Ritkán látható felvételek, szakértői vélemények és a megalkuvást nem ismerő tényfeltárás eredményeinek felhasználásával Moore az Egyesült Államokat érintő legégetőbb kérdésekre keresi a választ. Moore kritikus szemmel vizsgálja George W. Bush és legbenső körének politikáját, mely figyelmen kívül hagyta a szeptember 11-i tragédia Szaúd-Arábiai összefüggéseit, és amely egyenesen egy Irak ellenes háborúhoz vezetett.

Kiindulásul véve a sokat vitatott 2000-es választásokat, Moore bemutatja George W. Bush valószerűtlen felemelkedését, melynek eredményeként az olaj-bizniszben tevékenykedő bukott üzletemberből a világ vezető nagyhatalmának első embere lett. Ezt követően Moore felnyitja Bush privát Pandora szelencéjét: bemutatja milyen szoros baráti szálak fűzik a családot és üzlettársaik körét, a Szaúd-Arábiai királyi családhoz és a bin Laden-rokonsághoz. Moore azt boncolgatja, vajon a bin Laden család tagjai ezeknek az összefonódásoknak köszönhették-e, hogy csupán néhány nappal a szeptember 11-i merényletet követően anélkül hagyhatták el az országot, hogy az FBI érdemben kihallgatta volna őket. Moore szerint több mint elgondolkodtató, hogy miközben az egyik oldalon ilyen mértékű mulasztások történhetnek a nemzetbiztonság részéről, addig a másik oldalon a politikai vezetés folyamatosan terrorista-veszéllyel riogatja a szerencsétlen állampolgárokat, mindezek tetejében
pedig a nemzet állítólagos védelmében egy olyan törvény kerül beiktatásra, mely alapvető állampolgári jogokat sért. Legalább ugyanilyen rejtélyesnek tűnik, hogy miközben a költségvetésből alig jut az Államok határainak védelmére, a Bush-kormány hatalmas erőforrásokat mozgósít egy olyan háború előkészítésére, melyet egy fél világgal arrébb fog megvívni.

Az Iraki háború kitörésekor Moore mély együttérzéssel és visszafojtott haraggal vizsgálja az emberi szenvedéseket. Miközben az amerikai hátországot elárasztják a háború következményeivel birkózó családok hatásos portréi, az amerikai katonáknak a kiábrándultsággal és az iraki frontvonal valós borzalmaival kell szembenézniük. A cinikus Bush-vezetés azonban tudomást sem véve a szörnyűségekről győzelmet hirdet, s egy kalap alatt javaslatot tesz a katonák egészségügyi támogatásának és prémiumának csökkentésére. Miközben az elnök az Amerikáért elesettek hősiességéről szónokol, a toborzók Amerika legszegényebb negyedeit járják, s középiskolásokat próbálnak rávenni a bevonulásra. A helyzet abszurditását és botrányosságát csak fokozza Moore beszámolója arról, hogy az üzleti élet vezetői hogyan igyekeztek hasznot húzni az emberi szenvedésből, az iraki olajból és az amerikai adófizetők véréből és dollárjaiból.

Csakis Michael Moore képes arra, hogy még egy ilyen lehangoló és szomorú helyzetben is sikerrel alkalmazza az iróniát. A maga utánozhatatlan humorával nemcsak arra buzdítja a törvényhozókat, hogy legalább olvassák el az aláírásukkal szentesített intézkedéseket, de leleplezi a washingtoni retorika álságosságát is, amikor olyan törvényhozókat keres, akik támogatnák saját gyermekük hadba vonulását.
www.port.hu

Kritikák


Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barokk Nosztalgiák 2004 - Jegyelővétel

Tovább olvasom