Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ezentúl csak a legközelebbi véradásra lehet ingyen utazni

A jövőben mindenki csak a lakhelyéhez legközelebb eső vérellátóba utazhat ingyen, de ezen a távon is csak a donor által a közösségi közlekedésben igénybe vehető kedvezmény szerinti legolcsóbb jegy árát téríti meg a vérgyűjtő.

Az erről szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg. Ebben hangsúlyozták: amennyiben a véradás az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) területi szerve általi behívással történik, a véradás helyéről a donorral előzetesen egyeztetni kell. A véradásra behívott donornak pedig az utazással összefüggésben keletkezett "indokolt és igazolt költségeit a vérgyűjtést végző megtéríti" - tették hozzá.

Az utazási költségtérítésről a rendelet úgy rendelkezik: "a költségtérítés mértéke megegyezik a donornak az OVSZ által működtetett országos véradó nyilvántartó rendszerben szereplő, a donor által előzetesen írásban megadott értesítési címe, illetve ennek hiányában lakcíme és az ahhoz legközelebb eső vérellátó közötti, az adott távon a közösségi közlekedésben irányadó, a donor által igénybe vehető, a személyszállítási utazási kedvezményekről szóló jogszabályban meghatározott kedvezmény összegével csökkentett legolcsóbb díjtételű menetjegy árával".

A véradók utazási költségtérítését szigorító rendelet a kihirdetését követő napon, vagyis pénteken lép hatályba. A tervezet társadalmi egyeztetés céljából június közepén került fel a kormány honlapjára. Eszerint a véradók utazási költségei kifizetésének szabályozása túl általánosan megfogalmazott, továbbá a vérellátóknak jogszerűen nincs is lehetőségük arra, hogy "az utazási költségszámítás alapját képező helyszínek, távolságok valóságtartalmát" vizsgálják. Ennek következtében ez év április végéig az e célra rendelkezésre álló összeg időarányos részének többszörösét fizették már ki. "Amennyiben ez a tendencia nem változik, akkor az év végéig akár több 100 milliós többletforrás igény léphet fel az Országos Vérellátó Szolgálat gazdálkodásában" - olvasható a rendelet indoklásában.

Olvasóink írták

  • 2. Star-Spangled 2011. július 07. 22:10
    „Sajnos, ez a "visszaelesek" miatt van! Kulonben igazad van!!!!!”
  • 1. mozart 2011. július 07. 21:30
    „Remélem ha az idióta törvényalkotó egyik közeli hozzátartozója egy ilyen lépés miatt majd nem kap vért - mert mondjuk kevesebb lesz a véradó - nem fog reklamálni! Ezeket a komolyabbnál komolyabb ötleteket saját maguk találják ki, vagy segít nekik valaki? Agyamentek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balaton Sound: telt ház lesz, 100 ezer vendéget várnak

A Balaton Sound első és utolsó napján is telt házra számítanak a szervezők, akik a Zamárdiban… Tovább olvasom