Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

EU-tisztújítás: a sport Navracsicshoz fog tartozni

A brüsszeli testület illetékes szóvivője Twitteren közölte, hogy a sport az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági tárcára jelölt biztoshoz, Navracsics Tiborhoz fog tartozni.
Az Európai Bizottságon belül a sport az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági tárcára jelölt biztoshoz, Navracsics Tiborhoz fog tartozni - közölte csütörtökön a Twitteren Dennis Abbott, a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

A korábbiakkal ellentétben viszont nem a kulturális és oktatási biztos hatásköre lesz az előző pénzügyi ciklusban MEDIA néven futó program, amelyet az idén kezdődött hétéves pénzügyi időszakban már a Kreatív Európa elnevezésű program alá vontak. A MEDIA a digitális gazdaságért és társadalomért felelős, német Günther Oettinger alá fog tartozni.

"A kreatív tartalmat előállító szektor fejlesztésére a digitális gazdasággal és társadalommal foglalkozó tárca a megfelelő hely" - írta a Twitteren Abbott.A MEDIA 2007 és 2013 között 755 millió euróval gazdálkodott, elsődleges feladata filmek és egyéb audiovizuális alkotások támogatása volt. A Kreatív Európa immár ennél bővebb feladatkörrel rendelkezik; ez alatt vonták össze gyakorlatilag az Európai Unió összes médiaterületet és kultúrát támogató keretét. A program 2020-ig elődeinél 9 százalékkal többet, összesen 1,46 milliárd eurót fordíthat erre a célra. A kulturális területeket támogató programok a jövőben is ehhez a tárcához tartoznak majd, csak a MEDIA kerül át Oettingerhez.

Abbott a Twitteren arra is kitért, hogy a tárca megnevezésében miért az állampolgárság szerepel a többnyelvűség helyett.

"Mert Jean-Claude Juncker a nagy dolgokra akar összpontosítani, amelyekben Európa valóban eredményes lehet" - hangsúlyozta Abbott, hozzátéve: az, hogy a többnyelvűség nem szerepel a tárca nevében, nem jelenti azt, hogy az a terület ne lenne fontos.

Egy későbbi rövid üzenetében a szóvivő azt is világossá tette, hogy a többnyelvűség kérdése nem Navracsics Tiborhoz, hanem a belga biztoshoz, Marianne Thyssenhez tartozik majd, aki a foglalkoztatási, szociális és szakképzési ügyekért, valamint a munkaerő-mobilitásért felel majd a brüsszeli testületben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerősen 9 évre ítélték Rezesovát

Súlyosbították a szlovák milliomosnő büntetését a bíróság. Rezesová 2012 augusztusában ittasan… Tovább olvasom