Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Értékeltek: 100 napos a Bajnai-kormány

Magyarországon az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelentett az, hogy a lakosság nagyarányú devizahitel-állományt halmozott fel. A gazdasági válság kibontakozása, valamint a forint múlt év végi, ez év eleji gyengülése miatt a törlesztőrészletek fizetése egyre nagyobb gondot okozott a devizában eladósodott ügyfeleknek, a Bajnai-kormány hivatalba lépésétől kezdve igyekezett enyhíteni az emiatt felmerült lakossági gondokat.
A bankok esetleges tőkemegerősítésének megoldása, az úgynevezett bankmentő csomag megalkotása még a Gyurcsány-kormány idejére esett. A Bajnai-kabinet a krízisalap létrehozásával, a bankokkal történt megállapodással, a lakáshitelgarancia-program megalkotásával igyekezett orvosolni a devizahitelesek problémáit.

A devizahitelesek nehézségeinek méretét jól tükrözik a következő adatok: a lakossági devizahitel-állomány 2009. első negyedévének végén, 2009. március 31-én 7.471,5 milliárd forintot tett ki a jegybank adatai szerint, míg ez év május 31-én a deviza lakáshitelek állománya 2.518,4 milliárd forintra, 2009. március 31-én 2.758 milliárd forintra rúgott, a csökkenést azonban nem a nagyarányú visszafizetések, hanem a forint árfolyamának jelentős erősödése idézte elő.

Bajnai Gordon miniszterelnök az április 19-i, vasárnapi kormányülést követő sajtótájékoztatón azt mondta: részben a forint stabilitásának megteremtésével, részben banki megállapodásokkal szeretnék megakadályozni, hogy a devizahitelesek indokolatlanul elveszítsék otthonaikat. A kormányfő ugyanaznap a köztelevíziónak elmondta: a bankokkal arról szeretnének tárgyalni, hogy a devizahiteleseknek legyen lehetőségük a törlesztőrészletek plafonjának meghatározására, vagyis, ha a törlesztőrészlet az árfolyamváltozás miatt átlép egy bizonyos szintet, az eredeti futamidőnél hosszabb idő alatt fizethessék vissza a kölcsönt.

Április végén, egy kamarai rendezvényen Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejtette: "az MNB becslése szerint 2009-ben a rossz hitelek aránya egy százalékról három százalékra emelkedik". Simor András hozzáfűzte: a háztartások által felvett svájci frank alapú hitelek 12 százaléka 150-nél erősebb forint árfolyamon, 25-27 százaléka 150-155 közötti forint árfolyamon történt, emiatt az akkori, 190-200 körüli forint árfolyam esetén a svájci frank hiteleseknek 25-35 százalékkal megemelkedett a havi törlesztő részlete.

A Bajnai-kormány június közepén döntött egy olyan alapról, nevezetesen a krízisalapról, amely a nehéz anyagi helyzetbe került devizaadósokon kíván segíteni. A krízisalapból kapott egyszeri, kisösszegű, vissza nem térítendő állami támogatással kifejezetten azoknak nyújtanak gyors segítséget, akik a pénzügyi-gazdasági válság miatt vesztették el munkahelyüket, emelkedett meg törlesztőrészletük, vagy csökkent családi jövedelmük.

A krízisalap nyitott alapként működik, amelyet a kormány egymilliárd forinttal hozott létre. Az alapba történő felajánlásokat november 15-ig várja a kabinet, a program első üteme a tervek szerint november 30-ig tart. A program egyszeri segítséget kínál a krízishelyzetbe került aktív korúaknak, akik nem részesülnek önkormányzati támogatásban, illetve azoknak a családoknak, amelyek jövedelme nem haladja meg a nettó minimálbér összegét; az idén ez havi 57.817 forint. Bajnai Gordon egyik legutóbbi nyilatkozatában azt mondta: a krízisalap összege már megközelítette a 6 milliárd forintot.

A kormány június közepén jelentette be azt a programot is, amely elsősorban azoknak a lakástulajdonosoknak segíthet, akik munkahelyük elvesztése vagy más átmeneti jövedelem-kiesés miatt olyan helyzetbe kerültek, hogy nem biztos, tudják-e törleszteni lakáscélú kölcsönük részleteit.

A program értelmében a támogatható hitelfelvevők úgynevezett áthidaló kölcsön folyósítására vonatkozó hitelszerződést köthetnek a bankkal, amely legfeljebb két évig fedezi részben kölcsönük havi részleteinek törlesztését. Az állami kezességgel támogatott áthidaló kölcsön levegővételhez juttathatja az érintetteket, akiknek így lehetősége nyílik a törlesztés átütemezésére. A magyar állam az áthidaló kölcsönök legfeljebb 80 százalékának visszafizetéséért vállal kezességet. A támogatási program, amely a június 30. előtt megkötött hitelszerződésekre alkalmazható, 2010. június 30-áig tart. A magyar állam csak akkor fizet a kezesség ellenében, ha a természetes személy nem képes törleszteni az áthidaló kölcsönt. Az Európai Bizottság július 13-án jóváhagyta a magyar lakáshitel-támogatási programot.

A miniszterelnök egy héttel ezelőtt, múlt pénteken bejelentette: a kormány szeptember végéig tartó moratóriumban állapodott meg a bankokkal az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében.
A kormányfő a bankvezetőkkel folytatatott tárgyalás után elmondta: szeptember elejéig elkészítik a bankok magatartási kódexét és annak elfogadását követően ez alapján működnek a PSZÁF fokozott fogyasztóvédelme mellett. A kódexet a PSZÁF és a GVH bevonásával, szeptember elejére kell elkészíteni. Ez alapján minden ügyfél, bank és felügyelet pontosan tudja majd, hogy hol a határ az elfogadható, és a nem elfogadható szerződésmódosítási eljárások között. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a magatartási kódex akkor működik, ha minden, lakossági hitelezéssel érdemben foglalkozó bank csatlakozik hozzá, egyébként más szabályozási formát kell keresni. A jelenlévő bankokkal megállapodtak abban is, hogy a "lakásvédő programot" július 28-a után valamennyien alkalmazni fogják, világos kezességvállalási feltételek mellett.

A kormány ezen a héten rendeletet fogadott el, amelyben a PSZÁF-ot teljes fogyasztóvédelmi jogkörrel látja el. A PSZÁF elnökét felkérték arra, hogy erősítse meg a felügyelet ügyfélszolgálati és fogyasztóvédelmi kapacitásait.

Olvasóink írták

 • 15. load 2009. augusztus 02. 18:48
  „14. reszegenisjozan
  Hidd el, az én szemem is ezen az ,,ELSŐSORBAN"-on akadt meg, és azt szerettem volna tudni, hogy miért érzed úgy, hogy a magyar gazdaság lassú konszolidációja csak másodlagos szerepet játszik.
  Honnan lett hirtelen annyi befektetni való tőke a nemzetközi pénzpiacokon, hogy a tavaly októberben már a kutyának sem kellő magyar államkötvényt háromszorosan túljegyezzék, ráadásul három évre, összesen 9% kamattal?
  Erre lettem volna kíváncsi, mert én ilyen ,,világpiaci hatás"-ról nem tudok.
  Talán mégis inkább az dominálhat ELSŐSORBAN, hogy a - még mindig viszonylag magas kamatra adott - magyar államkötvény kockázati besorolása javult.
  NEM MÁSODSORBAN a Bajnai-csomag hatására.”
 • 14. reszegenisjozan 2009. július 31. 22:55
  „load 2009.07.30. 23:07

  Az elsősorban szót kiemeltem, ami azt jelenti, hogy ezen van a hangsúly. Tehát a bajnai kormány intézkedéseinek is nyílván van hatása.
  Gondolom nem szeretnéd, hogy az összes napi piacot befolyásoló dolgot felsoroljam!!??
  Továbbá nem vagyok elemző.
  Világpiaci hatások általánosságban: a piaci optimalizmus kezd előtörni, ami azt eredményezi, hogy a kevésbé biztonságos piacok felé ismét nyitnak. Magyarország nem elszigetelten szerepel a piacon.
  Amerikában pl nőtt az eladott újépítésű ingatlanok száma.
  Az optimizmus ismételt felbukkanása eredményezte azt, hogy lehetett pl alapkamatot csökkenteni.
  Emiatt és a nagyon magas kamat miatt vettek pl magyar euró alapú államkötvényt. Ez is jelzi, hogy ha bár drágán is, de hiteleznek bennünket a befektetők. Ha azt látnák, hogy becsődöl az ország, akkor nagyon magas kamatra sem adnak nekünk hitelt, vagy ha jobban tetszik: nem fektetnek be magyar államkötvényekbe.”
 • 13. load 2009. július 30. 23:07
  „12. reszegenisjozan
  "...hú de nagyon erős forintot. Ami ELSŐSORBAN nem a bajnai féle kormány beavatkozásának, hanem a világpiaci hatásoknak köszönhető."
  Itt konkrétan milyen világpiaci hatásokra gondolsz?”
 • 12. reszegenisjozan 2009. július 30. 02:10
  „és a devizahitelesek

  Nem tűnt fel, hogy adott egységnyi forintgyenegülés esetén nem ugyanannyi a havi törlesztő részlet emelkedés, mint ugyannyi egységnyi forinterősödés esetén a havi törlesztő részlet csökkenés.
  Itt a bank az árréssel játszadózik.

  Az gondolom feltűnt, hogy a bankod, kedves olvasó, ebben az évben min. egyszer emelt kamatot. Én azt is tudom, hogy ennek mi a valódi oka...
  Nem tűnt fel, hogy Bajnai azt mondta, hogy a banki etikai kódex bevezetéséig nem történhet szerződésmódosítás (azaz kamatemelés) a bank részéről.
  Kérlek írd ide olvasó, hogy aug 1-től mennyivel emelkedik a jelzáloghiteled kamata!!!!
  Tehát megint hazudtak neked!!!!!!!

  A legjobb magyarázat: http://nol.hu/lap/gazdasag/20090718-gyenge__torveny_utan_kodex

  ,,A bankok képviselőinek láthatóan sikerült megértetniük, hogy a kamatfordulók napját a hitelszerződések rögzítik, s a részletet ilyenkor automatikusan az aktuális árfolyamhoz igazítják."

  Na, ez a nem semmi csúsztatás. És a szakértőnek nevezett kormányunk ezt benyelte.
  Igaz, hogy a kamatforduló napján az aktuális árfolyam a mérvadó, de a következő hónapban, amikor NINCS kamatforduló, akkor is az aktuális árfolyam a mérvadó. Persze van egy-két kivétel pl Raiffeisen, ill a fix törlesztésű hitelek (de itt most nem ezekről van szó, ezek elenyésző számban vannak jelen).

  Csakhogy te is értsd kedves ügyfél:
  Amikor gyengült a forint, akkor az aktuális havi törlesztő részletedben azonnal érvényesítették a gyengébb forintot és fizettél magasabb havi részletet.
  Amikor erősödött a forint, akkor ez az árfolyamváltozás már nem érvényesült ugyanolyan mértékben, mint amikor gyengült a forint.
  Hogy ez hogyan lehet???? Egyszerűen: más az árrés az adott napon vagy napokban. Hisz azt a bank maga határozza meg. És ez még szebb, ha elárulom, hogy ez természetesen NINCS benne a THM-ben sem (nem is lehet benne, mert a bank kénye kedve szerint alakítja)

  És ami ennél is fontosabb: a bank év eleje óta többször emelt már kamatot és ez is oka, hogy nem érzed azt a hú de nagyon erős forintot. Ami ELSŐSORBAN nem a bajnai féle kormány beavatkozásának, hanem a világpiaci hatásoknak köszönhető.”
 • 11. reszegenisjozan 2009. július 30. 01:52
  „load 2009.07.28. 22:58
  "a Bajnai csomag adó intézkedései nem csökkentést, csak átrendezést eredményeztek."

  Hát ez az, csak irónia volt a részemről. Ehhez tényleg nem kell szakembernek lenni. Pénzre van szüksége az államnak: többen vesz el és kevesebbet ad. Teljesen egyértelmű. De mégis szollár patkánnyal az élen, folyton arról papolnak, hogy 10-ből 9 ember jobban jár.
  És miért patkány szollár szóvivő elvtárs???? Maga a stílusa miatt, továbbá, aki jogszerűen sztrájkoló alkalmazottakra vezető beosztásúként azt mondja, hogy "örüljenek, hogy lyuk van a fenekükön", az nekem ne papoljon. Mennyire érdekli őt a nép???? Mit keres egy ilyen patkány egy szocialista kormányban??????????? Na persze, tudjuk, hogy az MSZP messze nem szocialista :(((”
 • 10. reszegenisjozan 2009. július 30. 01:47
  „load
  végre valaki elolvasta, hogy mit írtam
  Tovább pontosítok: nem azt írtam, hogy a cikk tartalma fontos vagy nem fontos, hanem azt, hogy a cikk címe szerencsétlenre sikeredett.

  A járulékok csökkentésével a legtöbb szakember is egyetért.
  A Fidesz most nem érdekel. Szerintem mindketten tudjuk, hogy a Fidesz is nagyjából hasonló intézkedéseket fog tenni vagy folytatni, mint a bajnai kormány. Lesz egy-két látványos változtatás, pl az ingatlanadó. De a legtöbb mostani változtatást folytatni fogják azzal az indokkal, hogy nincs más lehetőségük az MSZP miatt.
  De én erre azt mondom, hogy behúzom a nadrágszíjam, ha nem ezek a patkányok mondják (mszp-szdsz-re gondolok, akik megcsúfolták a szocialista és a liberális nézeteket).”
 • 9. load 2009. július 28. 22:58
  „7. reszegenisjozan
  ,,Nem véletlenül az alapkamtra gondoltál, amikor csökkentésről írtál???
  Akkor most jó vagy nem jó az adócsökkentés?????"
  Nem az alapkamatra gondoltam.
  Neked, a gyakorló közgazdásznak nyilván van rálátása a számokra , ezért tisztában vagy vele, hogy a Bajnai csomag adó intézkedései nem csökkentést, csak átrendezést eredményeztek.
  A munkát terhelő adókat csökkentették és a fogyasztást terhelőket növelték.
  Hogy a 18%-os adókulcshoz tartozó sávhatárt kitolták 1,9 millióig, és 5 százalékponttal csökkentették a minimálbér kétszereséig a munkaadói terheket az, az áfa 25%-ra emelésével egyáltalán nem eredményezte az általános adóteher csökkenését.”
 • 8. load 2009. július 28. 22:53
  „6. reszegenisjozan 2009.07.28. 10:59
  Bocsáss meg, igazad van.
  Te tényleg azt kifogásoltad, hogy az újságíró csak a Bajnai-csomag deviza hitelesekre ható következményeiről írt.
  Pedig a csomag ennél sokkal összetettebb.
  Érintette a közszférát, a nyugdíjasokat, a szociális rendszert, és részben az adórendszert, is.
  Az újságíró törekedjen a lehető legszélesebb körű tájékoztatásra!
  Ez így igaz.
  De az újságírónak az is a dolga, hogy a legtöbbeket érintő problémát boncolgassa.
  Magyarországon a lakásvásárlás kapcsán 700 ezer hitelfelvevő adósodott el devizában.
  És 1 millió másik autó vásárlás kapcsán.
  Ez a családtagokat és a két csoport átfedését beszámítva nagyjából 4 millió embert jelent.
  Ennyi ember érdekelt abban, hogy a törlesztés időpontjában a svájci frank, a japán jen, vagy az euro árfolyama éppen mennyi.
  Az most a korábbi 300 felettiről csökkent 270 környékére, ezen az árfolyamon nagyjából 500 milliárdot spórolva a deviza adósoknak.
  ,,Nem vagyok fideszes, de a fidesz nem csak az adócsökkentést szorgalmazza. Hanem pl. a kis-és középvállalkozók terheinek csökkentését,"
  Ez a kettő nagyjából ugyanaz.
  A vállalkozásoknak az adó és a járulék a teher.
  Ezzel te, mint gyakorló közgazdász - nyilván - egyetértesz.
  És, hogy miként jön most ide a Fidesz?
  Aktuálisan valóban nem a Fidesz van kormányon, de jövő ilyenkor - a Jobbikkal, vagy anélkül - ők lesznek.
  Nekem, vállalkozónak, adófizetőnek, közszolgáltatásokat igénybe vevőnek egyáltalán nem mindegy, hogy miként, milyen elvek alapján, milyen hatékonysággal döntenek azokban az ügyekben amelyek a további életemet, boldogulásomat meghatározzák.
  Igenis érdekel, hogyan kezelné a Fidesz a világ gazdasági válság hatásait.
  Mert jövőre már nekik kell.
  Nekem meg fel kellene készülni rá.”
 • 7. reszegenisjozan 2009. július 28. 11:04
  „tovább az adócsökkentésről (ami továbbra sem a cikk témája)

  A libajnaiék nem pont arról beszélnek, hogy a mostani adóváltozások 10-ből 9 embernek csökkentik az adóját??????????????????????????????

  Akkor most jó vagy nem jó az adócsökkentés?????
  El kellene végre dönteni!!!

  Load!
  Nem véletlenül az alapkamtra gondoltál, amikor csökkentésről írtál???”
 • 6. reszegenisjozan 2009. július 28. 10:59
  „Józsi és load!

  Ti tényleg nem értitek amit olvastok?????

  Load olvasd el a cikket, majd a hozzászólásomat!
  Ha akkorsem érted, akkor kérj valakitől segíséget!!!!!

  Én a cikk címét nem tartottam megfelelőnek. Hogy jön ide a Fidesz?????????

  Nem vagyok fideszes, de a fidesz nem csak az adócsökkentést szorgalmazza. Hanem pl. a kis-és középvállalkozók terheinek csökkentését, a korrupció visszaszorítását, az elmutyizott milliárdok kivizsgálását, stb. De most nem ez a téma!!!!!!
  Nem a Fidesz van hatalmon. Az értékelés nem a Fideszről, hanem a libajnai féle kormányról szól!!!!!!!!!!!!!

  Ha téged az iskolában félévkor minősítenek, akkor nem a másik osztályban lévő Pistikét kell minősíteni, hanem TÉGED!!!!!!!”
 • 5. load 2009. július 27. 22:58
  „4. reszegenisjozan
  Ha valóban gyakorló közgazdász vagy emlékezned kelle, hogy a válság beköszönte óta a Fidesz egyetlen válság kezelési módot szorgalmaz, az adócsökkentést. Minden mást elvetett.
  Az angolok meglépték és most 9% körül van a költségvetési hiányuk.
  Ha akkor mi is meglépjük, most a 20% környékén járnánk és akkor nekünk annyi.
  Ha nem személyeskednél, talán értelmes vita is kialakulhatna és a cikk tartalma is szóba kerülhetne.”
 • 4. reszegenisjozan 2009. július 26. 23:43
  „gjozsi88
  Ha a 88 azt jelenti, hogy 21 éves vagy, akkor elnézem neked .....<moderálva>
  Javaslatom:
  Olvasd el a cikket, majd olvasd el, hogy mit írtam és utánna olvasd el, hogy te mit írtál erre!

  Nem az a baj, hogy idekevered a fideszt, hanem az, hogy ezt az én hozzászolásomra való reagálásként teszed.

  Szeretnél az árfolyamváltozásról is beszélni?
  Tájékozódásról beszélsz?
  Te mivel foglalkozol? Hol tanulsz?
  Én gyakorló közgazdász vagyok. A libajnai féle változásoknak csak kis részben volt hatásuk az árfolyamváltozáshoz, azaz a forint erősődéséhez.

  "A Fidesz által javasolt, európai trend szerinti válságkezelés, ahogy mindenhol máshol az államháztartási hiány terhére történt volna!"
  Öregem, ezt is a fiatalságodnak tudom be. De azért 21 évesen illene gondolkodni is.
  Ki beszélt fideszről????
  Nincs neked üldőzési mániád????
  Államháztartási hiányról veled nem érdemes beszélni...
  A magyar kormány is az európai és egyben egyesült államokbeli trendet követte volna, ha a válság beköszöntéig nem vágta volna amúgy is tönkre a magyar gazdaságot. Egyszerűen NEM volt másra lehetősége.

  Ennyit erről (amiről korábban egy szót nem szóltam, mégis te erre válaszoltál)
  Kormányzati intézkedésekre valóban szükség volt és van is.
  De ha eddigre elolvastad legalább a cikk címét, akkor látod, hogy ott az szerepel, hogy értékelték libajnaiék száz napját.
  Miközben a cikkben végig csak a devizahitelezésről van szó.

  Amúgy a cikk tartalmáról még egyikünk sem írt. :)))”
 • 3. gjozsi88 2009. július 26. 22:01
  „1-re!
  Kicsit jobban tájékozódj és nézd meg a különböző Tőzsdei mutatókat és a forint árfolyamváltozásait, ami nem javult volna kormányzati intézkedések nélkül!
  Ami a megszorításokat illeti, ideje volt a világon a térségben egyedülállóan magas,GDP-hez viszonyított szociális kiadásokat csökkenteni! A Fidesz által javasolt, európai trend szerinti válságkezelés, ahogy mindenhol máshol az államháztartási hiány terhére történt volna! Ami minden szempontból hátrányos lenne az országnak!”
 • 2. Reális 2009. július 25. 16:27
  „Már a börtönben kellett volna 100 napnak eltelni!”
 • 1. reszegenisjozan 2009. július 25. 10:25
  „<moderálva>
  Itt csak és kizárólag a devizahiteles mizériáról van szó.
  Ezen a Bajnai féle "szakértői" kormány is megsértődhetne.
  100 nap alatt csak ezt tették??? Semmi mást???

  Szólni fognak libajnaiék, hogy a megrendelt PR cikk nagyon egyoldalúra sikeredett. A gondolkodó emberek még ha el is fogadják, amiket itt összehordott valaki az MTI-nek és fizetett pl nektek is, hogy lehozzátok. akkor is megkérdezi legalább önmagától, hogy mindezektől hogyan indul be a gazdaság, hogyan csökken a gazdasági visszaesés. hogyan tudja majd később fizetni a devizahiteles a hitelét?????

  Ennyire ne legyetek silányok!!!

  Ha valakit majd érdekel, akkor ezt az egyoldalú PR szövegelést is lefordítom a hétköznapok, átlag emberek nyelvére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nő rabolt ki egy fővárosi lottózót

Egy fegyveres nő rabolt ki egy budapesti lottózót pénteken délután. Tovább olvasom