Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Erősödött a forint: háromszáz alatt

A feltörekvő piacokkal szemben javuló hangulatnak köszönhetően emelkedtek a térségbeli devizák árfolyamai, így a forinté is.

297

Csütörtökön, néhány perccel háromnegyed 1 után 298 forintot ért egy euró, de délelőtt 297 forintot is adtak a közös európai pénzért. Piaci hírek szerint nemcsak a forint, hanem a lengyel zloty és a cseh korona is erősödött. Ennek az is lehet az oka, hogy az Európai Központi Bank állítólag arra készül: eurót ad a kelet-európai valutákért, hogy segítse ezek árfolyamának stabilizálását, de még nem tudni, pontosan milyen pénzügyi folyamat keretében.

Más tényezők is befolyásolhatták a közép-európai valuták, így a forint erősödését. Ezek nagy része most külső faktor: jelenleg kedvező a globális gazdasági hangulat, emelkedtek a részvénypiacok, valamint a dollár gyengül az euróval szemben.

299

Az eurót 299,36 forint volt csütörtök reggel kilenc órakor a bankközi kereskedelemben, szemben a szerda délutáni 304,57 forinttal.

A forint árfolyama szempontjából meghatározó tényező lesz egyrészt az Európai Központi Bank kamatdöntése, ami csökkentés esetén a forint kamatprémiumának növekedése révén megdrágítja a forint elleni spekulációt. Támogathatják a kurzust a G20 tanácskozásról érkező kedvező hírek.

Mindezek függvényében a forint tartósan is átlépheti a 300 forintos euró árfolyamot a kereskedők szerint, amennyiben belpolitikai fejlemények ezt nem akadályozzák meg. A reformok mellett elkötelezett és azok végrehajtásához kellő támogatással bíró kormány megalakulása kedvezne a forint erősödésének.

Az euró/dollár reggel 1,3275 volt, alig változva az előző napi 1,3246 dolláros EKB euró referencia árfolyamhoz képest.

A svájci frank jegyzése 196,87 forinton állt reggel, szemben a szerda délutáni 201,29 forinttal. Az MNB szerdai hivatalos deviza árfolyam jegyzése 203,24 forint.

A japán jen (100 jen) 228,63 forint 233,28 forint után. A szerdai MNB hivatalos deviza árfolyam 235,27 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon politikai nyilatkozata: megszorítások

Megszűnik a 13. havi, csökken a gázártámogatás - kiszivárgotak Bajnai ötletei. Tovább olvasom