Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Eltiltással megúszta a szoboszlói álatkínzó

A férfi heteken át nem gondoskodott az állatairól, így azok éhen és szomjan pusztultak. A szomszédok a bűzre figyeltek fel.
Két évre eltiltotta a mezőgazdasági állattartástól és 2 év - 4 év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte 27 rendbeli állatkínzás bűntette miatt a Hajdúszoboszlói Járásbíróság hétfőn azt a helyi férfit, aki heteken át nem gondoskodott az állatairól, így azok éhen és szomjan pusztultak - közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Tatár Tímea elmondta: a hajdúszoboszlói járási ügyészség G. Lászlót gyorsított eljárásban állította bíróság elé, a vádlott ugyanis beismerte tettét, és a bizonyítékok is egyértelműen alátámasztották a bűncselekményt.

Sal Ildikó bíró indoklásában kiemelte: hiába a férfi megbánása és beismerő vallomása, azt enyhítő körülményként nem lehet értékelni, hiszen nem a vádlott, hanem a szomszédjai hívták fel a figyelmet a történtekre.

A bíró elmondta: a vádlottnak minden lehetősége meglett volna arra, hogy megfelelően ellássa az állatokat, ahhoz nem kell szakembernek lenni, hogy az ember tudja, táplálék és ivóvíz nélkül az állatok elpusztulnak. Közölte, a vádlott nem alkalmas arra, hogy újra állatokat tartson, ezért a bíróság két évre eltiltotta az állattartástól.

Hajdúszoboszló kerti övezetében a szomszédok március 26-án jelezték, hogy a férfi portája felől szörnyű bűz árad. A rendőrök már csak csontokat és szőrmaradványokat találtak az ólakban. Összesen 26 merinó juh és egy magyar tarka tehén veszett oda, gazdájuk gondatlanságát csak a kutyák élték túl, azok vélhetően az elhullott állatokból táplálkoztak.

Mint kiderült, a férfi nem tudott megküzdeni magánéleti problémájával, ezért január közepe óta a kocsmát járta, az állatairól pedig nem gondoskodott. Az egyéni vállalkozóként állattartással foglalkozó férfi kizárólag italozással töltötte az idejét, és bár többször hallotta a juhok keserves bégetését, majd azt is, hogy végül mind elcsendesedtek, ennek ellenére továbbra sem tett semmit.

Még az ólakból sem engedte ki az állatokat, holott odakint kukoricaszár-kévék és lucernabálák voltak felhalmozva, a táplálék mellett pedig az udvaron összegyűlő természetes csapadékvízből akár maguktól is ivóvízhez juthattak volna az állatok.

A 26 merinó juh és a magyar tarka tehén néhány nap alatt kiszáradt, legyengült, majd elpusztult. Az állatorvos szerint körülbelül egy héten át szenvedhettek a jószágok.

A vádlott nem tudott a tettére magyarázatot adni. Az ítélet nem jogerős, bár a vádlott és védője tudomásul vette a döntést, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért - közölte a törvényszéki szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valószínű, hogy most szavazott a legtöbb roma 1990 óta

A 19 megye és a főváros tekintetében előzetes becslések szerint csaknem 300 ezer roma vett részt a… Tovább olvasom