Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Előkészítik a magyar-szlovák kormányfői találkozót

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter pozsonyi sajtóértekezletén hétfőn kijelentette: Szlovákia nem hátrál meg az államnyelvtörvény ügyében.

Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök találkozója nem lehet sikeres, ha úgy tesznek, mintha a szlovák államnyelvtörvény nem a két állam közötti együttműködés legkomolyabb problémáját képezné - jelentette ki Németh Zsolt (Fidesz) azt követően, hogy Balázs Péter tájékoztatta a külügyi és határon túli magyarok bizottságát a szlovák-magyar kapcsolatok helyzetéről és a tervezett miniszterelnöki megbeszélésről.

A bizottsági elnöke rámutatott, hogy minden szélsőséges magyarországi megnyilvánulás a szlovák nacionalizmus malmára hajtja a vizet. Ha magyar állampolgárok Molotov-koktélt helyeznek el Szlovákia külképviselete előtt, azzal a felvidéki magyaroknak ártanak, és a pozsonyi nacionalisták malmára hajtják a vizet. Elítélte, hogy ismeretlenek hétfőn egy "bomba" feliratú csomagot helyeztek el a budapesti Szlovák Kulturális Intézet elé. (A BRFK közölte, hogy sem robbanóanyag, sem robbantásra alkalmas eszköz nem volt a csomagban.)

Németh elmondta azt is, hogy az ülésen egyetértettek: elkerülhetetlen a probléma "nemzetköziesítése", az Európai Unióban eljárásnak kell indulnia Sólyom László kitiltásával és a nyelvtörvénnyel kapcsolatban.
Balázs Péter és Németh Zsolt kijelentette, sem a magyar kormány, sem a Fidesz nem vesz részt a nyelvtörvény ellen keddre Dunaszerdahelyre tervezett tüntetésen. Balázs Péter szerint Magyarország egyet tehet: féken tartja a szélsőségeseket, és elejét veszi annak, hogy Dunaszerdahelyen provokáljanak, eltérítsék a demonstrációt eredeti célkitűzésétől. Németh hozzáfűzte: fel kell szólítani a magyar rendvédelmi szerveket is, hogy akadályozzák meg az esetleges magyarországi provokációkat.

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter pozsonyi sajtóértekezletén hétfőn kijelentette: Szlovákia nem hátrál meg az államnyelvtörvény ügyében. "Meggyőződésem, hogy nekünk van igazunk. Részünkről ez az ügy be van fejezve" - mondta, hozzátéve, hogy Fico is ezt az álláspontot fogja képviselni, ha találkozik magyar partnerével. Madaric leszögezte, ilyen (magyar) nyomás mellett semmiféle lényeges változást nem tud elképzelni az államnyelvtörvényben, s újfent azzal vádolta Budapestet, hogy a nyelvtörvény ügyében hazudik és félrevezeti a közvéleményt.
A miniszter szerint a kulturális tárca az év végéig kidolgozza a törvény végrehajtásához szükséges módszertani utasításokat, s addig a jogszabály megsértését nem fogják büntetni, csak figyelmeztetik az érintetteket. A törvény megsértésért akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható. A büntetést írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie.
Peter Weiss szlovák nagykövet budapesti sajtóértekezletén védelmébe vette a nyelvtörvényt, egyebek között azt hangoztatva, hogy a jogszabály kedden életbe lépő módosítása az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek szerint összhangban van a nemzetközi normákkal.
A szlovák rendőrség és a szervezők is megfelelően felkészültek az államnyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tüntetésre, amelyre a Kiállunk a jogainkért jelszó jegyében kedd délután kerül sor a helyi labdarúgócsapat stadionjában - közölte a Nyitra megyei rendőrség.

A nagygyűlés a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) és néhány szlovákiai magyar civil szervezetnek a rendezvénye, amelyre egész Szlovákiából, de Romániából és Magyarországról is várnak résztvevőket. A szlovákiai magyarok szállítását autóbuszokkal az MKP szervezte meg. A rendezők 4-6 ezer emberre számítanak. "Bízunk abban, hogy a nagygyűlés méltóságteljesen és incidensek nélkül zajlik le" - mondta újságíróknak Pázmány Péter, az MKP dunaszerdahelyi járási elnöke.

Beszédet mond egyebek között Grendel Lajos Kossuth-díjas szlovákiai magyar író is. Egy szlovák nemzetiségű felszólaló is lesz: Ondrej Dostál (Konzervatív Intézet) a nyelvtörvény módosítását szorgalmazó petíciót aláíró polgárok nevében beszél majd. A zárszót Csáky Pál, az MKP elnöke mondja el. A résztvevők várhatóan elfogadnak egy nyilatkozatot.
Az eredeti tervekkel ellentétben nem lesz ott Dunaszerdahelyen Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke. "Schmitt Pál és Bauer Edit EP-képviselők a brüsszeli tiltakozó rendezvényen vesznek reszt" – mondta az Új Szónak Peczár Károly, az MKP pártigazgatója.

A dél-szlovákiai Csicsón gyászszobrot "kapott" a szlovák államnyelvtörvény. A monumentális faszobrot, amely a kisebbségi anyanyelvhasználatot korlátozó jogszabály elleni tiltakozás jelképe, vasárnap délután avatták fel - írta a Felvidék.ma című szlovákiai magyar hírportál. A szobrot kedden a dunaszerdahelyi nagygyűlésén is bemutatják.

Olvasóink írták

  • 2. jimike 2009. szeptember 02. 12:48
    „Bocsánat pamplona!Igenis van értelme a találkozónak!Figyelje csak meg az lesz amit mondok:Bajnai talizik az általunk eltartott politikai "CSŰRHÉVEL" Ficó-val akinek a seggét fényesre fogják nyalni,utána hatalmas tapsvihar!!!Győztünk megint!!Azért tart itt sajnos ez az ország ahol tart mert ilyen felelősségtudattólmentes emberek vezetik ezt az országot”
  • 1. pamplona 2009. szeptember 01. 22:30
    „Semmi értelme a találkozónak! Majd akkor lesz ha egy igazi nemzeti kormány kerül hatalomra! A jelenlegi posztkommunista vezéreinknek nincs megfelelő affinitása ahhoz, hogy hogyan kellene tárgyalniukországunk elrablóival! Fico leiskolázza ugyanúgy a libatolvajt is mint az öszödi böszmét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok: kompiláció okozhat komplikációt

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) belső információiból levont következtetéseiből álló kompiláció - összeállítás - jelent meg a romagyilkosságokkal kapcsolatban a sajtóban. Tovább olvasom