Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Elhalasztva: csak később emelik a dohánytermékek adóját

A dohánytermékek jövedéki adójának emelése az uniós minimumadó elérését szolgálta volna, de az alkotmányügyi bizottság az utolsó pillanatban kivette a törvényjavaslatból.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága által, a gazdasági témájú törvényeket módosító csomaghoz, a végszavazás előtt beadott javaslatok egyike kiveszi a csomagból és későbbre halasztja a dohánytermékek jövedéki adójának emelését.

A dohánytermékek jövedéki adójának emelése az uniós minimumadó elérését szolgálta volna, de az alkotmányügyi bizottság az utolsó pillanatban kivette a törvényjavaslatból. Az indoklás: meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az azonos káros termékek azonos mértékben adózzanak.

A mostani módosító javaslat indoklása ezt úgy képzeli, hogy a cigaretta és a fogyasztási dohány (pipa-, illetve cigaretta dohány) adóterhelése közelítsen egymáshoz. Ezt úgy kell elérni, hogy az adó két része közül az értékarányosat csökkenteni, míg a mennyiséggel arányosat növelni kell.

Az adóemelésre egyébként három lépcsőben került volna sor. Az első a törvény kihirdetését követő 45. napon lépett volna hatályba. Ekkortól a cigarettára az ezer darabonkénti adó 9750 forintról 9980-ra, míg a kiskereskedelmi eladási ár utáni adó 28,4 százalék, de minimum 18.080/ezer darabról 29 százalékra, illetve minimum 18.510 forintra növekedett volna.

A második lépcső jövő év első napján, míg a harmadik jövő év július 1-én lépett volna hatályba. Akkortól a cigaretta ezer darabonkénti adója már 10.470 forint, míg a kiskereskedelmi adó 30 százalék, de ezer darabonként minimum 19.400 forint lett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilvásy-ügy: 2089-ig titkosították a bizottsági tárgyalást

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn zárt ajtók mögött tárgyalta az NBH-s vezetők és… Tovább olvasom