Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Elégedetlen a munkavállalói oldal elnöke a kormány munkájával

Elégedetlen az új kormány eddigi intézkedéseivel Pataky Péter az OÉT munkavállalói oldalának soros elnöke, aki szerint az érdekegyeztetés lassan és hiányosan indult csak be, az új adórendszer igazságtalan és a foglalkoztatottak nagy részének hátrányos, a különadókat pedig a munkavállalóknak kell megfizetniük, ezért úgy látja nőhet a szakszervezeti akciók támogatottsága.

Pataky Péter, aki a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) is elnöke az MTI-nek arra hívta fel a figyelmet, hogy egyeztetésen, szociális párbeszéden nem csak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris tárgyalásait kell érteni, hanem a bizottságokban folyó szakértői egyeztetést, a közszolgálat és az ágazati egyeztető fórumok működését is.

Ezen a területen pedig komoly deficit van. Kifogásolta, hogy továbbra is az egyeztetést mellőzve kerülnek a munkavállalókat alapvető jogaikban érintő tervezetek a törvényhozásba, és születnek így olyan döntések, amelyek meghatározóan és nem egy esetben hátrányosan érintik az emberek gazdasági szociális viszonyait.

Kifogásolta, hogy a mai napig nem ismerhették meg a kormány jövő évi egyeztetési programját és megjegyezte: annak fényében, hogy februárban nagy léptékű szerkezeti változtatásokra tesz javaslatot a gazdasági miniszter igen komoly munka várna az OÉT-re is.

"Természetesen ebben nekünk, szakszervezeteknek nem csak érdekünk, hanem kötelességünk is részt venni. Erre akkor lesz lehetőségünk, ha a kormány - reményeink szerint - Európa vezető pozícióját betöltő államhoz méltó módon, komolyan veszi a párbeszédet" - hangsúlyozta.

Az elnök továbbra is rossz és veszélyes változásnak nevezte az indoklás nélküli felmentés lehetővé tételét, a törvény és kollektív megállapodás alapján fizetett végkielégítések visszamenőleges megadóztatását, a "ház körüli munkák" kivételét a legális szférából. Fenntartásaik vannak a kormány "embereket védő" intézkedéseinek hatásait illetően is - mondta. "Nehezen tudjuk a megszorítások elkerülésének politikáját felfedezni a járulékemelésben, és még kevésbé a közszféra béreinek további befagyasztásában, valamint az előre jelzett, több tízezres leépítésekben" - sorolta.

Hozzátette: "az adórendszeri változások jövedelem átcsoportosító hatásait - a nehezen élőktől a gazdagoknak - nem tartjuk igazságosnak, de még gazdaságilag célszerűnek sem". Változtatásra ebben az évben már nem lát lehetőséget Pataky Péter, ugyanakkor jelezte: nem adják fel a reményt arra, hogy a "nem kellően megfontolt, vagy a jogállamiságnak ellentmondó szabályok megváltozzanak".

Ezért küzdeni fognak a jövőben is minden rendelkezésükre álló eszközzel - tette hozzá. A szakszervezetek elszántsága a tagság támogatásától függ - hívta fel a figyelmet. Elszánt vezetők tagság nélkül nem, vagy csak nagyon korlátozott mértékben tudnak eredményt elérni. Ezt a tagságnak is be kell látnia, és a folyamat Pataky szerint elindult, azt tapasztalják ugyanis, hogy egyre több kérdés és kétely merül fel, a legkülönbözőbb munkavállalói csoportokban.

"Szólamokkal és ígéretekkel hosszabb távon nem elégednek meg, konkrét, a jövedelmüket, élethelyzetüket érezhetően javító eredményeket várnak a kormánytól, ha pedig ezek nem jönnek, akkor jelentősen megnő a szakszervezeti akciók támogatottsága" - mondta. Ahhoz, hogy eredményesen lépjenek fel a munkavállalók érdekében, szükséges a szakszervezetek közös, a fő kérdésekben egységes fellépése - hangsúlyozta.

"A magyar szakszervezeti mozgalom nagyobb mértékben tagolt mint kellene, de egyre többen vagyunk, akik az eddigieknél szorosabb együttműködés, a közös fellépés pártján állunk" - mondta. Azt mondta, hogy a 2011. évben érvényes adózási és járulékszabályok negatív hatásait ismerve, nem elégedett a bérmegállapodással, és még elfogadhatónak sem tartja a tárgyalás számszerű eredményét, mégis fontosnak nevezte, hogy létrejött a megállapodás. E nélkül biztosan nem emelkedett volna ilyen mértékben sem a minimálbér, sem pedig a bérminimum - mondta.

Az ajánlott, átlagosan 4-6 százalékos emelés komoly alapot ad a bértárgyalásokhoz, munkáltatói bérintézkedésekhez- fűzte hozzá. "Látnunk kell, hogy ezek a mértékek nem elegendőek ahhoz, hogy a keresetek reálértéke megmaradjon, vagy növekedjen a munkavállalók döntő többségénél. Ezért az ágazati és munkahelyi szakszervezeteknek minden erejükre és eszközükre szükség lesz, hogy ennél nagyobb mértékeket érjenek el" - mondta.

A kormány foglalkoztatást növelő hosszú- és rövidtávú célkitűzéséből a 2011-re vonatkozót Pataky Péter igen szerénynek nevezte. Úgy véli: az adócsökkentés olyan körben hagy a korábbiaknál jelentősen több jövedelmet, amelytől nem fog nőni a munkahelyek száma. Az olyan véleménye szerint látszateszközöket mint a részfoglalkozáshoz adott járulékkedvezmény pedig elhibázottnak és hatástalannak tartja.

A foglalkoztatási eszközrendszer integráltabb felhasználása, az új közfoglalkoztatási elképzelések hozhatnak eredményt, de ezeknek hatása kismértékű a megcélzott számokhoz képest, valamint igazán akkor tudnak jó hatásfokúak lenni, ha egy valóban növekvő gazdaság, megnövekedett munkaerőigényének kielégítését szolgálják - hangsúlyozta.

Úgy vélte, hogy a foglalkoztatás kulcsa a mainál lényegesen nagyobb számú, versenyképes hazai vállalkozást felmutató, növekvő gazdaság. Egy más, valóban arányos és főleg igazságos adócsökkentés, belső keresletet növelő, ezzel gazdaságot élénkítő hatása nagyobb lenne, de az elnök úgy vélte, hogy az ezt alátámasztó érveik nem találtak meghallgatásra.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. load 2010. december 28. 16:26
  „55. Cloeon_dipterum
  Ezzel a többszázezer utcára kerülővel valami baj van.
  Nézem a munkanélküli statisztikát, amiből az derül ki, hogy 2009 IV. negyedévben 442.100 volt az állástalanok száma.
  Most 466.700.
  Vagy rosszul tudod, vagy hazudsz.”
 • 57. annobon 2010. december 28. 08:25
  „Egyes magánvállalkozók (bt-kft ügyvezetők) meg Budapestre járnak fel (vasárnaponként!) a pénztárgépüket "kiüttetni"! Nesze neked adófegyelem...”
 • 56. háté 2010. december 27. 12:56
  „52. --Na teveled Pirot doki sem bírna!

  háté!
  hogy lehet úgy lopni, hogy a külföldi multi teljesen hivatalosan csinál mindent....ugyanis nála még a pénztárgép is állandóan be van kapcsolva!?

  Egyik nap az adóhivatalban voltam és ott jelezte a multi pénztárgép, hogy mit és mennyit adtak el!”
 • 55. Cloeon_dipterum 2010. december 27. 12:50
  „1 éve, amikor több százezer ember került utcára, minden rendben volt Patakynál.”
 • 54. Sagittarius 2010. december 27. 12:30
  „53. öszödiböszme 2010.12.27. 11:19

  "Nomen est omen!"”
 • 53. öszödiböszme 2010. december 27. 11:19
  „Én büszke és elégedett vagyok a kormányunk munkájával!!!!!!! Lehet, hogy agyamra ment a sok karácsonyi bejgli. Annyira jól dolgoztak, hogy hűha! Büszke vagyok, hogy a barna bőrű kerti törpe, évente 5 gurigával többet visz haza mint tavaly! soha ilyen rossz nem volt hazánk gazdasági megítélése mint most. Mondjuk erről leginkább az a fránya cionista maffiózók tehetnek. Ugye lázárnarancselvtárs?”
 • 52. gjozsi88 2010. december 27. 11:02
  „háté!
  hogy lehet úgy lopni, hogy a külföldi multi teljesen hivatalosan csinál mindent....ugyanis nála még a pénztárgép is állandóan be van kapcsolva!?

  " nálunk is mindegyik cég egyformán adózna, és az idegenek nem kapnának sokszor150%-os kedvezményt."

  Itt beszéltél az adózásról....!
  Persze ennek ellenére az az igaz magyar, aki feketén dolgoztat és a kisboljába akkor van bekapcsolva a pénztárgép, ha idegen megy be, vagy a könyvelő szól, hogy most már szükség lesz legális bevételre is!
  Azokról a kedvezményekről nem tudunk szinte semmit....amire hivatkozol!
  Persze amelett simán elsétálsz, hogy közben a nemzetközi tőke biztosítja a magyar gazdaság számára a munkát, közvetlenül, vagy a magyar kkv szektornak biztosított beszállitói tevékenység kapcsán!”
 • 51. háté 2010. december 27. 10:14
  „47. hozzászólás gjozsi88

  Te igen hül..., okos! Amit ellopnak és ami után nem adóznak, az nem is szerepelhet a termelésben, tehát hiányzik a GDP-ből!
  Hol beszéltem adó emelésről, csökkentésről <moderálva>”
 • 50. Komissar 2010. december 27. 10:09
  „44. hozzászólás Sagittarius 2010.12.26. 22:42

  Te szerencsétlen a barik vekkerviki kolompolásának hallatára használták wc-nek azt a teret. Mihelyt a kolompolás megszűnt a barik is eltűntek.”
 • 49. annobon 2010. december 27. 09:39
  „Szerintem az MSZOSZ-nek hamarosan új elnöke lesz...”
 • 48. gjozsi88 2010. december 27. 08:03
  „zakarias3

  33!

  Azért szépen összecsusztattál dolgokat!
  Ugyanis nem 60 000 ft szeretnék keresni....ráadásul takarítani csak addig kell, mig van termelés, ami kigazdálkodja ezt a 60 000-t!
  Ahhoz, hogy termelés legyen, ahhoz egyre versenyképesebbé kell válnunk, ugyanis -ha tetszik, ha nem- ez szorosan összefügg azzal az érv rendszeremmel, amire azt mondtad, hogy a véleményem nem a kisember (ha úgy tetszik 80 000 kereső véleménye)!
  A lehetőség és az igény az nagyon messze van egymástól!
  Hogy közelitsen, ahhoz hatékonyabban kell termelni, ami modern technika, technológia létrehozásával lehetséges....ehhez pénz kell!
  Enélkül nem tudunk béreket emelni, mert a nálunk olcsóbb német magasabb bérköltséggel is tudja tartani ezt az árat, mert ugyan annyi idő alatt többet tud előállitani és kevesebb energiával, kevesebb selejttel....!
  Ennél egyszerübben képtelenség elmagyarázni....!
  Ahhoz, hogy munkád legyen nem lehetsz drágább, mint a német.....mármint a boltban a polcon, mert nem a miénket veszik meg, hanem az olcsóbb németet!Ugye akkor nem is kell gyártani....mert raktárra nem éri meg!
  Innét kezdj gondolkodni....!”
 • 47. gjozsi88 2010. december 27. 07:55
  „háté4

  Hozzászólásod ékes bizonyítéka annak, hogy fogalmad sincs a gazdaság működéséről....!

  Az adó az a GDP-nek része, ettől nem lesz magasabb GDP-d, ha adót emelsz, legfeljebb munkád sem lesz, mert mennek kedvezöbb adózási környezetbe (szlovákiába), ettől GDP sem nő, sőt megélhetés sem lesz!

  Simán elsétálsz amellett, hogy közben a külföldi multi biztosítja a közvetlen és közvetett munkát Magyarországon, a direkt létrehozott munkahelyével és neki szállit be a magyar KKV szektor is!
  A multi az a teljes tevékenységét legálisan csinálja, mig a magyar kkv a legnagyobb adó elkerülő, (minimálbéres bejelentés....) tehát közterhet is ő fizet többet, arról nem beszélve, hogy a magyar kkv csak akkor tud adót fizetni, munkahelyet biztosítani....ha a multi biztosít neki beszállitói munkát!
  Hogy az adózott jövedelmével mit kezd....az legalább olyan személyes joga, mint neked, hogy mit teszel az adózás utáni fizetéseddel!”
 • 46. háté 2010. december 27. 00:01
  „Akkor náluk mitől magasabb az egy főre jutó GDP?

  -majd ha nálunk is mindegyik cég egyformán adózna, és az idegenek nem kapnának sokszor150%-os kedvezményt.
  Hogyan jön ki a 150%-k, úgy, hogy többet kapnak vissza mint amit befizetnek, --csak erről a narancsosok is kussolnak. (véletlenek nincsenek)
  --majd, ha nálunk sem lehetne kilopni a lóvét, és bekerülne az állami körforgásba az az évi sok száz milliárd, akkor a GDP is javulna.
  De nemcsak a GDP-javulna, a magyarság életszínvonala.
  Kik lopják ki a rengeteg pénzt, --talán a magyar melósok? ---a bankárok, a fehérgalléros uzsorások, a bűnözők.
  -le sem kell írni melyik fajhoz tartoznak”
 • 45. load 2010. december 26. 22:56
  „44. Sagittarius
  Én jártam ott akkor és elbeszélgettem sokukkal.
  Higgy nekem!
  Kevés tiszteletre méltó volt közöttük.
  Tisztelet a mindíg meglevő kivételeknek.”
 • 44. Sagittarius 2010. december 26. 22:42
  „43. load 2010.12.26. 20:24
  "A csürhe - általában - nem munkavállaló."

  Azt sem tudod mit beszélsz szerencsétlen! Hónapokig táboroztak a kordonok előtt nálad sokkal Nemzetibb Anyák, Apák, Gyerekek, Nagyapák, Nagyanyák!
  Persze neked csürhe voltak! Inkább jobb lenne valami jó erős vegyszerrel kimosnod a pofád!”
 • 43. load 2010. december 26. 20:24
  „6. Sagittarius
  "kordonnal tartották távol a munkavállalókat a Parlamenttől"
  A csürhe - általában - nem munkavállaló.
  A munkavállalók dogoznak.”
 • 42. amalfi 2010. december 26. 19:51
  „40! Olyan vagy, mint a kormány. Először neked is gondolkodnod kéne, hogy agresszív munkásököl vagyok-e vagy nyuszika, mert akkor talán nem keverednél ellentmondásba. :) De a személyeskedésből részemről elég is ennyi.”
 • 41. zakarias3 2010. december 26. 19:51
  „saggitarius!
  Te nem munkával keresed a kenyered!”
 • 40. Sagittarius 2010. december 26. 19:44
  „39. zakarias3 2010.12.26. 19:35
  38. amalfi 2010.12.26. 19:27

  Így nem marad más hátra, mint hogy duzzoghattok még minimum 3 évig! Ahhoz hogy forradalmat csináljatok, nyuszik vagytok! - pláne 100-an amúgy sem sok vizet zavarnátok.
  hehe..”
 • 39. zakarias3 2010. december 26. 19:35
  „amalfi!Igazságod van! Tökéletesen egyetértek a véleményeddel!”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épületeket rongált meg az erős szél a fővárosban

Két épületet rongált meg az erős szél a fővárosban - tájékoztatta a Fővárosi Tűzoltóság ügyelete az… Tovább olvasom